Militairen vertrekken uit UMCU nu aantal coronapatiënten is gedaald

De militairen volgden een training voor ze ingezet werden bij het UMCU.
De militairen volgden een training voor ze ingezet werden bij het UMCU. Foto Lex van Lieshout/ANP

De militairen die de zorg hebben bijgestaan in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) hebben donderdag hun laatste werkdag. Nu het aantal coronabesmettingen daalt, neemt ook de druk op de zorg af en is hun hulp niet meer nodig. Dat heeft het ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt.

De militairen sprongen sinds oktober vorig jaar bij op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met de hulp kon het ziekenhuis een extra corona-afdeling en meer patiënten opvangen. Het UMCU kon door de uitbreiding ook meer patiënten met Covid-19 overnemen van ziekenhuizen die vol lagen.

De inzet in Utrecht begon met zo’n 100 militairen van de landmacht, luchtmacht en de marine. Tot en met juni zijn in totaal 160 militairen ingezet. Defensie heeft ook op andere plekken in het land geholpen bij de coronazorg. Zo zijn militairen onder meer ingezet bij de GGD in Amsterdam en Utrecht en bij het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding in Zeist.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Militairen vertrekken uit UMCU nu aantal coronapatiënten is gedaald