Rusland

‘Kremlin-kritische dichter-journalist wellicht vergiftigd’

Rusland

De Russische Kremlin-kritische schrijver, dichter en journalist Dmitri Bykov was in april 2019 waarschijnlijk het doelwit van vergiftiging door de Russische inlichtingendienst FSB. Dat meldt onderzoekscollectief Bellingcat woensdag op basis van eigen onderzoek, in samenwerking met het Russische platform The Insider en het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Bykovs mogelijke vergiftiging vertoont veel gelijkenissen met de aanslag op het leven van oppositieleider Aleksej Navalny vorig jaar. Zo is de vermoedelijke vergiftiging waarschijnlijk met dezelfde medisch-chemische FSB-eenheid uitgevoerd, ze werden tijdens het reizen geschaduwd, kregen de eerste symptomen in een vliegtuig en de Russische autoriteiten belemmerdende verplaatsing van beide Kremlincritici. Bykov overleefde net als Navalny de vermoedelijke aanslag. (NRC)