Journalist Chavannes bekroond voor ‘sterke analyses met gevoel voor humor’

Anne Vondelingprijs

Politiek journalist Marc Chavannes is bekroond met de Anne Vondelingprijs 2020 voor zijn bijdragen voor De Correspondent. De jury prijst zijn politieke dagboek, waarin hij „haarfijn de vinger op de gevoelige, zo niet rotte, plek van de Nederlandse politiek” legt.

De Anne Vondelingprijs wordt uitgereikt aan journalisten die volgens de organisatie kritisch observeren en „„in heldere en begrijpelijke taal inzicht geven in de politieke gang van zaken”. Volgens de jury gaf Chavannes vorig jaar een sterke analyse van de Nederlandse politiek en deed hij dat met een goed gevoel voor humor. Daarbij verwees de jury specifiek naar een artikel waarin hij een kabinetsvoorstel voor de coronawet met „vele ondemocratische elementen” onder de loep nam. „Wat Herman Tjeenk Willink is voor het openbaar bestuur, is Marc Chavannes voor de politieke journalistiek”, schrijft de jury.

Onder de leden van de jury, onder leiding van politiek commentator Mark Kranenburg, bevond zich eerder ook Sywert van Lienden, maar die trok zich terug nadat hij in opspraak was geraakt vanwege de mondkapjesdeal.

Chavannes schreef ook jarenlang voor NRC. Hij mocht in 2004 ook al eens de prijs in ontvangst nemen, voor zijn werk destijds als correspondent in de Verenigde Staten. Vorig jaar ging de prijs naar NRC-journalist Petra de Koning. De prijs is vernoemd naar PvdA-politicus Anne Vondeling (1916-1979), die dertig jaar kamerlid was en hamerde op het gebruik van duidelijke taal binnen de politiek. (NRC)