Hoekstra houdt bezwaren tegen links duo, Klaver wil verder praten met CDA

GroenLinks-leider Klaver na zijn gesprek met Hoekstra en Hamer.
GroenLinks-leider Klaver na zijn gesprek met Hoekstra en Hamer. Foto Bart Maat/ANP

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil verder praten met CDA-voorman Wopke Hoekstra. „Dat smaakt naar meer”, concludeerde Klaver na zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer en Hoekstra. De CDA-voorman toonde zich minder enthousiast over een eventuele toekomstige samenwerking met GroenLinks in een kabinet en wees herhaaldelijk op de „aanzienlijke verschillen” met zijn partij.

Vorige week stelde Hoekstra dat een kabinet met het CDA, GroenLinks én de PvdA wat hem betreft „niet voor de hand ligt”. Donderdag zei hij dat het standpunt „niet veranderd” is. „Het zou gek zijn als de fractie daar na een week opeens anders over zou denken”, aldus Hoekstra tegen de aanwezige journalisten op het Binnenhof.

Lees ook: Hoekstra grijpt z’n kans, dat smaakt bij CDA naar meer

Hoekstra bleef erop wijzen dat er wat het CDA betreft nog „een heleboel smaken op tafel liggen”, doelend op combinaties van partijen waarmee hij kan regeren. Wel kon hij zich voorstellen dat GroenLinks „als vierde partij” een optie zou kunnen zijn. Over de thema’s veiligheid, economie en klimaat zijn er „best een aantal overeenkomsten, maar de verschillen zijn zeer fors”.

Klaver erkende dat hij en Hoekstra „niet verder zijn gekomen” met het bezwaar van CDA om met twee linkse partijen te regeren. GroenLinks gaat hoe dan ook met de PvdA eventuele onderhandelingsgesprekken in, beklemtoonde hij nog maar eens. Toch zag hij bij de inhoudelijke verkenning over de arbeidsmarkt, klimaat en woningmarkt ook „een klein stapje” van Hoekstra.

Met medewerking van Lamyae Aharouay.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hoekstra houdt bezwaren tegen links duo, Klaver wil verder praten met CDA