Europees Parlement wil tijdelijke opheffing van vaccinpatenten

Het Europees Parlement (EP) heeft woensdag een resolutie aangenomen die oproept om onderhandelingen te beginnen over de tijdelijke opheffing van patenten op coronavaccins en andere medische producten die nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus. Een tijdelijke opheffing van de TRIPS-overeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over patenten kan er volgens Europarlementariërs voor zorgen dat er wereldwijd sneller wordt gevaccineerd. Zo is er dan mogelijk mondiaal betere toegang tot medische producten die nodig zijn om het coronavirus te bestrijden, stelt het EP. In totaal waren er 355 stemmen voor en 263 tegen. Dat meldt het Europees Parlement donderdag.

In de resolutie benadrukt het EP dat het gaat om een tijdelijke opheffing, omdat het opheffen van de overeenkomst voor onbepaalde tijd juist een bedreiging kan vormen voor onderzoekfinanciering voor bijvoorbeeld onderzoekers en ontwikkelaars, aldus het Parlement - dat daarmee de bezwaren van de farmaceutische industrie lijkt te willen wegnemen. Met de resolutie kan de Europese Commissie onderhandelen met de WTO over de patenten. De resolutie volgde na een amendement van De Groenen.

Om 70 procent van de wereldbevolking in te enten, zijn minstens 11 miljard doses nodig, terwijl daar nog slechts een fractie van is geproduceerd, schrijft het EP. Naast de oproep voor een tijdelijke ontheffing van patenten, vragen de Europarlementariërs daarom ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om hun verbod op de export van vaccins in te trekken. Door het verbod overwoog de Europese Commissie al in maart om restricties op te leggen aan deze landen als zij geen vaccins exporteerden, maar wel een hoge vaccinratio hadden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europees Parlement wil tijdelijke opheffing van vaccinpatenten