Laatste nieuws coronacrisis

Nederland breidt quarantaineplicht uit voor reizigers uit VK

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het belangrijkste nieuws bij rondom de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 11 juni:

 • Zeven van de grootste industrielanden ter wereld stellen gezamenlijk één miljard vaccins beschikbaar. Dat werd voor aanvang van de G7-top in Engeland bekend. De bijeenkomst staat sowieso in het teken van de coronapandemie. Zo sprak de Britse premier Boris Johnson zijn collega’s toe over de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis.
 • Vanaf 30 juni mag bij evenementen weer 100 procent van het maximumaantal gasten aanwezig zijn, zonder dat zij daarbij anderhalve meter afstand hoeven te houden. Bij de ingang moeten de bezoekers een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs overleggen.
 • Europese lidstaten zijn het eens geworden over nieuwe regels voor het reisverkeer binnen de Europese Unie. De afspraken moeten het voor Europeanen makkelijker maken naar een ander land te reizen, onder meer omdat eisen als een test of een quarantaine voor volledig gevaccineerden worden opgeheven.
 • De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson moet 60 miljoen doses van het Janssen-vaccin weggooien, zo heeft de Amerikaanse Voedsel- en Medicijnautoriteit (FDA) besloten. De vaccins zijn mogelijk tijdens de productie in een fabriek in Baltimore vervuild met ingrediënten van het AstraZeneca-vaccin. Als gevolg kan Johnson & Johnson waarschijnlijk niet voldoen aan toegezegde leveringen aan Europa.
 • Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk moeten vanaf dinsdag na aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. Doen zij dit niet, dan kunnen ze een boete krijgen van 339 euro. Reden is de toename van het aantal personen dat in het VK besmet is met de Deltavariant (voorheen Indiase variant) van het coronavirus.
Lees ook: Lees hier verder in het blog van 12 juni

Japan vaccineert medewerkers Spelen en Zweden vreest vierde golf

 • Zo’n 18.000 mensen die betrokken zijn bij de organisatie van de Olympische Spelen, worden volgende week in Japan gevaccineerd tegen Covid-19. Het gaat onder anderen om scheidsrechters, personeel in het Olympisch dorp, dopingcontroleurs en medewerkers die op de luchthaven de buitenlandse gasten opvangen. Ook een deel van de 70.000 vrijwilligers krijgt een prik.
 • In Italië wordt het vaccin tegen Covid-19 van AstraZeneca niet meer ingezet bij mensen jonger dan zestig jaar omdat een tiener die bijwerkingen kreeg na vaccinatie met dat middel, is overleden. Een 18-jarige vrouw stierf eind mei nadat ze last kreeg van trombose na de vaccinatie.
 • Zweden vreest voor een heropleving van de coronapandemie. De afgelopen tijd zijn in het Scandinavische land meerdere lokale uitbraken gesignaleerd met de zogenoemde Deltavariant van het virus (eerder bekend als de Indiase variant). „Er zijn wat donkere wolken aan de horizon”, aldus directeur-generaal van het Zweedse gezondheidsbureau Johan Carlson tijdens een persconferentie. In de hoop een vierde golf te kunnen voorkomen, is het bron- en contactonderzoek uitgebreid.

Terrasgangers in Stockholm. Foto Wei Xuechao/Xinhua

Nederland breidt quarantaineplicht uit voor reizigers uit VK

Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk moeten vanaf dinsdag na aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. Het ministerie van Volksgezondheid zet het land samen met Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal op de lijst met gebieden waarvoor een zeer hoog risico geldt, staat in een vrijdag gepubliceerde verklaring. Reden is de groei van het aantal personen dat besmet is met de Deltavariant (voorheen Indiase variant) van het coronavirus. Reizigers moeten vanaf dinsdag beschikken over een volledig ingevulde quarantaineverklaring en kunnen bij het overtreden van de quarantaineplicht een boete krijgen van 339 euro.

Ook kan een boete van 95 euro worden opgelegd als iemand niet beschikt over een quarantaineverklaring. Daarnaast moeten reizigers die per schip of vliegtuig naar Nederland komen, beschikken over een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud en een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud. Trein- en busreizigers of mensen die per auto reizen, moeten een negatieve PCR-test kunnen overleggen. Mensen in de transportsector zijn uitgezonderd van deze regels.

Volgens de Britse krant The Sun is de Britse premier Boris Johnson van plan om aankomende maandag de geplande totale opening van de Britse samenleving van 21 juni uit te stellen tot 19 juli vanwege de opkomst van de Deltavariant. Hiervoor zou hij kiezen vanwege de plotselinge toename van ziekenhuisopnames, waarvan nog onduidelijk is of deze wordt veroorzaakt door de Deltavariant. Mocht over twee weken blijken dat het aantal ziekenhuisopnames laag blijft, dan zouden de maatregelen op 5 juli al kunnen vervallen. Vrijdag maakten de Britse gezondheidsautoriteiten bekend dat het aantal besmettingen met de Deltavariant de afgelopen week is gestegen van 29.892 naar 42.323, meldt persbureau Reuters.

Britten kijken uit naar ‘Freedom Day’. Gooit de Deltavariant roet in het eten?

Het Verenigd Koninkrijk heeft door de succesvolle vaccinatiecampagne veel coronamaatregelen kunnen versoepelen, maar vreest voor de Deltavariant van het virus. Foto Toby Melville/File Photo

G7-top staat in het teken van de coronapandemie

De coronapandemie voert de boventoon op de driedaagse top van de zeven grote industrielanden die vrijdag is begonnen in de Engelse kustplaats Cornwall. Al voordat de G7-top begon, onthulde persbureau AP donderdagavond dat de zeven deelnemende landen gezamenlijk een miljard coronavaccins zullen delen met de rest van de wereld. Dat voornemen werd later op de dag bevestigd.

De Amerikaanse president Joe Biden zegde een donatie toe van 500 miljoen doses; Johnson beloofde 100 miljoen doses. Naar verwachting gaat ook Canada 100 miljoen doses toezeggen en zullen de resterende landen (Duitsland, Frankrijk, Italië en Japan) volgen met een eigen bijdrage.

Vervolgens opende de Britse premier Boris Johnson de top formeel met een toespraak over de maatschappelijke gevolgen van de pandemie. De premier sprak de angst uit dat de pandemie een „blijvend litteken” zal achterlaten in samenlevingen, omdat de wereldwijde uitbraak van het virus ongelijkheid in samenlevingen zou kunnen „verankeren”. Johnson benadrukte dat regeringen van de G7-landen niet dezelfde fouten moeten maken als na de financiële crisis in 2008, toen naar zijn mening te veel bezuinigingen werden doorgevoerd.

Naar verwachting zullen de G7-leiders bovendien de Wereldgezondheidsorganisatie een dezer dagen verzoeken om een nieuw, diepgravender onderzoek te doen naar de oorsprong van het coronavirus. Hiermee reageren de wereldleiders op de opnieuw opgelaaide discussie over de mogelijkheid dat het virus is gecreëerd in een laboratorium in de Chinese stad Wuhan.

Dat de coronapandemie nog niet voorbij is, is ook aan andere dingen te merken. Zo gaf Johnson zijn gasten een ellebooggroet in plaats van een hand, zien de foto’s er nog statiger uit dan normaal omdat de leiders afstand van elkaar bewaren en dragen de aanwezigen vaak een mondkapje. Een hotel in de nabijgelegen plaats St Ives waar journalisten en beveiligers verbleven, moest donderdag bovendien halsoverkop ontruimd worden vanwege een corona-uitbraak onder het personeel. Voor zover bekend zijn geen genodigden voor de G7-top besmet geraakt.

Lees ook: Waar komt SARS-CoV-2 vandaan? Internationaal groeit het ongeduld

De G7-leiders zijn vanaf vrijdag bijeen voor een driedaagse top. Naast de zeven grote landen zijn afgevaardigden van de Europese Unie uitgenodigd. Foto Neil Hall/EPA

VS: 60 miljoen mogelijk vervuilde Janssen-vaccins worden weggegooid

Farmaceut Johnson & Johnson moet 60 miljoen doses van het coronavaccin van dochterbedrijf Janssen weggooien. Dat heeft de Amerikaanse Voedsel- en Medicijnautoriteit (FDA) vrijdag besloten, meldt The New York Times. De vaccins, geproduceerd in een fabriek van Emergent BioSolutions in de stad Baltimore, zijn mogelijk vervuild. Medewerkers mengden in februari een ingrediënt van het AstraZeneca-vaccin door zo’n 15 miljoen Janssen-vaccins. Onduidelijk is of dit met opzet gebeurde. Toen Emergent de fout in maart ontdekte, werden meer dan 100 miljoen Janssen- en minstens 70 miljoen AstraZeneca-vaccins voorlopig onbruikbaar verklaard en onderworpen aan een extra controle.

Sindsdien deed de FDA onderzoek naar de productiefout en de vraag wat met deze vaccins moest gebeuren. Nu is bekend dat 60 miljoen mogelijk vervuilde Janssen-vaccins weggegooid moeten worden. Volgens The New York Times staat de FDA daarnaast toe om 10 miljoen doses van het Janssen-vaccin uit de fabriek in Baltimore die wél zijn goedgekeurd te distribueren in de Verenigde Staten of naar andere landen. Bij de levering moet wel vermeld worden dat niet gegarandeerd kan worden dat producent Emergent alle productierichtlijnen heeft gevolgd.

De fabriek van Emergent in Baltimore moest naar aanleiding van de fout de productie pauzeren. Ook werd de licentie om AstraZeneca-vaccins te maken ingetrokken. Of Emergent de productie van het Janssen-vaccin mag hervatten, is nog niet duidelijk. De FDA oordeelt daar naar verwachting later deze maand over. Volgens persbureau Reuters verwacht de Europese Unie dat Johnson & Johnson door het gedwongen weggooien van de vaccins niet kan voldoen aan de afspraak om eind juni 55 miljoen doses van het Janssen-vaccin te leveren aan Europa.

In een fabriek van Emergent Biosolutions in Baltimore stopten werknemers een ingrediënt van het AstraZeneca-vaccin in dat van Janssen. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

EMA stelt nieuwe zeer zeldzame bijwerking van AstraZeneca-vaccin vast

Het AstraZeneca-vaccin kan in zeer zeldzame gevallen leiden tot lekkages in haarvaten. Mensen die eerder last hebben gehad van deze complicatie, het zogeheten capillairleksyndroom, mogen dit vaccin om die reden niet krijgen. Dat meldt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vrijdag op basis van eigen onderzoek. Deze extreem zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin zal op de bijsluiter worden toegevoegd.

In totaal zijn bij het EMA zes gevallen bekend van het capillairleksyndroom na een prik met het middel van AstraZeneca. Het merendeel van hen is vrouw en de bijwerking trad meestal binnen vier dagen na vaccinatie op. Drie van de patiënten hadden eerder soortgelijke klachten gehad, en een van hen is na vaccinatie overleden. Afgezet tegen het totaalaantal inentingen met AstraZeneca is de bijwerking uiterst zeldzaam. Op 27 mei waren in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk ruim 78 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin toegediend.

Capillairleksyndroom is een zeer ernstige aandoening, waarbij vocht uit kleine bloedvaatjes lekt en terechtkomt in spieren, organen of holtes. Hierdoor ontstaat zwelling in armen en benen, een lage bloeddruk en verdikking van het bloed. De aandoening kan dodelijk zijn als deze niet wordt behandeld. Mensen die zijn geprikt met AstraZeneca en een snelle zwelling in armen of benen in de dagen daarna opmerken moeten volgens het EMA onmiddellijk een arts inschakelen.

Een andere zeldzame bijwerking van AstraZeneca is trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Die bijwerking was voor het demissionaire kabinet eerder dit jaar reden het middel niet meer toe te dienen aan Nederlanders onder de zestig jaar.

Mensen kunnen vanaf 21 juni kiezen voor Janssen-vaccin

Mensen die nog niet gevaccineerd zijn, kunnen vanaf 21 juni kiezen voor een prik met het Janssen-vaccin. Dat meldt het ministerie van VWS vrijdag in een verklaring. Geïnteresseerden kunnen tegen die tijd bellen met een speciaal telefoonnummer van de GGD. Mensen die al een vaccinatieafspraak hebben staan voor een ander vaccin mogen dan ook hun afspraak omzetten naar het Janssen-vaccin, dat begin juni grotendeels uit de vaccinatiecampagne werd gehaald.

Op 2 juni besloot de regering op advies van de Gezondheidsraad voortaan alleen nog mensen uit te nodigen voor vaccinatie met het Pfizer- of Moderna-vaccin, omdat bij het Janssen-vaccin een heel zeldzame bijwerking was geconstateerd. Sommige mensen kregen na een prik ernstige trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Daarnaast beschermen de vaccins van Pfizer en Moderna iets beter tegen de gevolgen van Covid-19.

Het ministerie benadrukt dat het Janssen-vaccin veilig en effectief is bevonden door het Europees Geneesmiddelenbureau en de Gezondheidsraad. Het grote voordeel ten opzichte van andere vaccins, is dat bij het middel van Janssen maar één prik nodig is. Op dit moment wordt het Janssen-vaccin in Nederland nog steeds ingezet voor groepen die baat hebben bij een vaccin dat slechts één prikmoment nodig heeft, zoals zeevarenden, dak- en thuislozen en militairen op een missie.

Mensen die al een prikafspraak hebben staan, maar liever het Janssen-vaccin willen, kunnen hun afspraak wijzigen. Foto Virginia Mayo/AP Photo

729 coronapatiënten in ziekenhuis, 281 op intensive care

Er liggen vrijdag 729 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, 54 minder dan een dag eerder. Van hen verblijven er 281 op een intensive care-afdeling. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Volgens prognoses van het LCPS daalt de bezetting van ziekenhuisbedden de komende tijd verder.

Bij het RIVM zijn tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 1.417 meldingen van positieve coronatests binnengekomen. Ook zijn in de afgelopen 24 uur drie sterfgevallen gemeld als gevolg van Covid-19. Dat wil niet zeggen dat deze mensen allemaal in dat tijdsbestek zijn overleden. Meldingen komen vaak met enige vertraging binnen bij het RIVM.

Per 30 juni evenementen op maximale capaciteit, met toegangstest

Vanaf 30 juni mag bij evenementen weer 100 procent van het maximumaantal gasten aanwezig zijn, zonder dat zij daarbij anderhalve meter afstand hoeven te houden. Wel moeten bezoekers bij de ingang een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs overleggen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vrijdag in een persbericht.

Vooralsnog geldt deze versoepeling voor eendaagse evenementen en is een maximum van 25.000 bezoekers per dag van toepassing. Per 29 juli mogen ook meerdaagse evenementen weer plaatsvinden met 100 procent van het maximumaantal gasten. Daarvoor gelden voor gasten wel aanvullende regels. Zo moeten zij zich zowel vooraf als tijdens het evenement laten testen op het coronavirus.

Het demissionaire kabinet besluit tot verdere verruiming van de regels na de positieve resultaten uit de proefevenementen. In samenwerking met wetenschappers heeft FieldLab de afgelopen maanden onderzocht hoe massale bijeenkomsten tijdens een pandemie veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) tonen de positieve uitkomsten van deze tests dat evenementen per 30 juni weer met 100 procent van de reguliere bezoekerscapaciteit kunnen plaatsvinden.

Tv-opname in het Concertgebouw van het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert door het Nederlands Blazers Ensemble. Foto Evert Elzina/ANP

EMA: nog onvoldoende data voor conclusie over mogelijke hartspier-bijwerking na vaccinatie

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft nog niet voldoende gegevens om conclusies te trekken over een mogelijke relatie tussen een hartspierontsteking en vaccins tegen Covid-19. Dat maakte het EMA vrijdag bekend. De onderzoekers van de veiligheidscommissie PRAC hebben aanvullende gegevens opgevraagd bij de bedrijven die de vaccins produceren. Het EMA stelt dat gevaccineerden die symptomen krijgen als kortademigheid, een hoge of onregelmatige hartslag of pijn op de borst na een inenting hun arts moeten raadplegen.

Lees ook: Israël onderzoekt hartontsteking bij jongeren na Pfizer-vaccin

Aanleiding voor het onderzoek naar de mogelijke bijwerking is een aantal zaken in Israël: daar kregen een paar mensen, voornamelijk jonge mannen, een hartspierontsteking na een inenting met Pfizer, het enige vaccin dat daar is gebruikt. Bij veruit de meesten waren de klachten mild en duurden ze enkele dagen. Het EMA meldt dat het naast de mRNA-vaccins (Pfizer en Moderna) ook de andere vaccins onderzoekt in verband met die symptomen.

Bij het bureau kwamen bijna 370 meldingen binnen van zogeheten myocarditis (een ontsteking van de hartspier) en pericarditis (een ontsteking van het hartzakje) bij mensen die gevaccineerd waren tegen Covid-19. De meeste symptomen kwamen voor bij mannen onder de dertig jaar en begonnen nadat ze een tweede inenting hadden gehad. De meeste meldingen waren na een inenting met Pfizer, enkele tientallen na een prik met een van de andere middelen. In totaal zijn in Europa 160 miljoen doses met Pfizer gezet, 19 miljoen met Moderna, 40 miljoen met AstraZeneca en 2 miljoen met Janssen.

Myocarditis en pericarditis zijn ontstekingsziekten aan het hart die kunnen optreden na infecties of bij immuunziekten. Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 24 meldingen gehad van die aandoeningen; 17 van pericarditis en 7 van myocarditis. Die symptomen traden op na vaccinaties met Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen en een onbekend vaccin. Het gaat om 13 mannen en 11 vrouwen, waarvan 9 tussen de 20 en 50 jaar en 15 vijftigplussers.

Gevaccineerden hoeven niet te testen of in quarantaine bij reis binnen EU

Europese lidstaten zijn het eens geworden over nieuwe regels voor het reisverkeer binnen de Europese Unie. De afspraken moeten het voor Europeanen makkelijker maken naar een ander land te reizen, onder meer omdat eisen als een test of een quarantaine voor volledig gevaccineerden worden opgeheven.

Aan het akkoord gingen moeizame onderhandelingen vooraf, onder meer over de periode dat iemand volledig gevaccineerd moet zijn vóórdat de beperkingen vervallen. Nederland zag die het liefst zo kort mogelijk, maar in de afspraken is men nu uiteindelijk, in lijn met de voorstellen van de Europese Commissie, op 14 dagen uitgekomen. Op een ander punt kreeg Nederland wel zijn zin: de leeftijd waarop kinderen die reizen met een ongevaccineerd persoon ook getest moet worden, is verhoogd naar 12 jaar. Eerder leek dat 6 jaar te worden. Minderjarige die reizen met volledig gevaccineerde personen hoeven überhaupt geen test te doen.

Lees ook: Nog veel onduidelijk over reisregels binnen Europa

Kleurcodes
EU-lidstaten werden het daarnaast eens over het versoepelen van de risicoanalyse, op basis waarvan ‘kleurcodes’ aan Europese gebieden worden toegekend. Waar een ‘groen’ gebied nu nog minder dan 25 coronabesmettingen per 100.000 personen moet hebben, gaat die norm omhoog naar 50, of 75 - mits het percentage positieve tests onder de 1 procent ligt. Ook de normen voor oranje gebieden worden soepeler – besmettingscijfers mogen tot 200 oplopen mits het aantal positieve tests onder de 4 procent ligt. Bij een hoger percentage ligt de grens op 50 besmettingen per 100.000 personen. Nederland zal ook met deze nieuwe methode overigens op dit moment nog ‘rood’ blijven.

Voor reizigers die nog niet (lang genoeg) gevaccineerd zijn, zullen de meeste landen een test verplicht stellen. Lidstaten spraken vrijdag af dat een PCR-test daarvoor niet ouder dan 72 uur mag zijn en een officieel afgenomen sneltest niet ouder dan 48 uur.

Dat lidstaten het nu eens zijn over de basis, vergroot de kans op eenduidige regels. Tegelijk blijft de mogelijkheid bestaan af te wijken. Bijvoorbeeld omdat een land meer toeristen wil binnenlaten en daarom soepeler wordt. Of omdat het juist een uitbraak vreest, en de regels weer aanscherpt. In dat laatste geval moeten de nieuwe beperkingen bij voorkeur wel 48 uur van tevoren worden aangekondigd.

De lidstaten zijn het eens geworden over reisregels binnen de Europese Unie. Foto Denis Lovrovic/AFP

Zuid-Amerikaans voetbaltoernooi Copa América mag toch doorgaan in Brazilië

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

 • Het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap Copa América mag deze zondag toch van start gaan in Brazilië, besloot het Braziliaanse hooggerechtshof op donderdagavond. Daarmee zijn bezwaren afgewend van Brazilianen die bang zijn dat het aantal coronabesmettingen in het land door de competitie verder toeneemt. De Copa América zou in eerste instantie door Colombia en Argentinië samen georganiseerd worden, maar de landen trokken zich terug vanwege hun hoge aantallen besmettingen. Hoewel het in Brazilië niet veel beter gaat, wierp president Jair Bolsonaro zich op als redder van het toernooi – ook om zijn kelderende populariteit omwille van zijn passieve aanpak van de coronacrisis weer op te krikken.
 • In de Filipijnen krijgen gevaccineerde ouderen vrijstelling van een deel van de coronamaatregelen. Zo hoopt de regering meer mensen te motiveren zich te laten prikken. Ze mogen in gebieden waar een strenge lockdown geldt weer naar buiten, als ze mondmaskers dragen en afstand houden. „Laat je vaccineren om de voordelen te ervaren van naar buiten gaan en een praatje maken met andere gevaccineerde ouderen,” citeert persbureau Reuters het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid. Een vertraging in de levering van vaccins aan het land maakt de motivatiepoging van het ministerie misschien minder effectief: doordat er in mei maar 4,5 van de 7 miljoen doses aankwamen moesten sommige vaccinatiestraten in de Filipijnen al sluiten.
 • Wereldwijd zijn er al meer mensen overleden aan het coronavirus in 2021 dan in 2020, toen westerse landen het zwaarst door het virus getroffen werden. Dat heeft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal uitgezocht op basis van cijfers van de Johns Hopkins universiteit die de wereldwijde coronabesmettingen en -doden bijhoudt. Volgens de krant laten de cijfers zien hoe onevenredig het virus zich over de wereld heeft verspreid: eerst daalde het neer over de westerse landen, later pas in armere gebieden – waar nog geen toegang is tot de vaccinaties die in het westen al tot dalende besmettings- en sterfcijfers leiden.

Het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro, waar de finale van de Copa América gespeeld wordt op 11 juli. Foto Pilar Olivares/Reuters

Aan de beurt: mensen uit 1991 kunnen een prikafspraak maken

Nederlanders die zijn geboren in 1991 kunnen vanaf nu online een afspraak maken voor hun vaccinatie. Dat meldt de koepelorganisatie GGD GHOR. In deze groep zitten ook de eerste twintigers - zonder onderliggende aandoeningen en niet werkzaam in de zorg - die in aanmerking komen: mensen die u nog 29 jaar oud zijn en pas later dit jaar hun dertigste verjaardag vieren. Deze groep krijg het vaccin van Pfizer of dat van Moderna.

De uitnodigingsbrieven worden nog verstuurd, maar iedereen die in 1991 is geboren kan al online een afspraak maken.

De beurt is aan 1991! 📅 #PlanDePrik met een mRNA-vaccin via https://t.co/MjnBpgjE2T. Heb je vrienden, familie, collega's of andere bekenden uit dit jaartal? Zegt het voort! pic.twitter.com/trGXsd2nzy

— GGD GHOR Nederland (@GGDGHORNL) June 11, 2021

‘G7 gaat miljard coronavaccins met rest van wereld delen’

Voorafgaand aan de G7-top die vrijdag begint in het Britse Cornwall heeft premier Boris Johnson volgens persbureau AP gezegd dat de zeven deelnemende landen gezamenlijk een miljard coronavaccins gaan delen met de rest van de wereld. De vaccins zullen naar armere landen gaan waar de vaccinatiecampagnes maar langzaam op gang komen. De helft van de vaccins worden gedoneerd door de Verenigde Staten.

Honderd miljoen vaccins worden geleverd door het Verenigd Koninkrijk. De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd dat zijn land met zeker dertig miljoen vaccins zal bijdragen. Hoeveel de andere landen in de G7 (Canada, Duitsland, Italië en Japan) bijdragen moet tijdens de top bekend worden.

De VS willen 500 miljoen doses van het Pfizer-vaccin aan het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie geven. Dat programma is opgezet voor armere landen om te zorgen dat overal in de wereld mensen toegang kunnen krijgen tot een coronavaccin. Tot nu toe heeft COVAX slechts 81 miljoen vaccins verdeeld onder de bevolking van deze landen.

Het zal waarschijnlijk nog enige tijd gaan duren voordat deze landen beschikking krijgen over de door de G7-landen gedoneerde vaccins. De VS verwachten dat ze pas tegen het eind van het jaar 200 miljoen doses kunnen distribueren en de overige 300 miljoen doses begin 2022. Ook het VK verwacht pas volgend jaar de meeste vaccins te kunnen leveren.

CBS: vorige week sprake van oversterfte

In de week van 31 mei tot en met 6 juni zijn naar schatting bijna 3.000 mensen overleden in Nederland. In die week stierven ongeveer tweehonderd mensen meer dan verwacht in deze periode en was dus sprake van oversterfte. Dat zijn er ruim tweehonderd meer dan de week ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van een analyse van de voorlopige sterftecijfers.

Het CBS meldt dat vorige week meer mensen die langdurige zorg behoefden, zijn overleden vergeleken met de week ervoor. Ook zijn vorige week naar schatting iets meer dan 1.600 mensen van tachtig jaar of ouder overleden. Daarnaast stierven ongeveer 950 mensen van 65 jaar of ouder. Het aantal sterfgevallen van mensen jonger dan 65 jaar lag op vierhonderd.

Volgens het CBS overleden in die week vooral ouderen. Er stierven tweehonderd minder mensen ten opzichte van de week ervoor. De onderzoekers melden dat vanaf half september tot half februari sprake was van oversterfte. In de weken daarna was het dodental ongeveer even hoog als vooraf werd verwacht. Vorige week was sprake van oversterfte omdat het dodental hoger lag dan de schatting van het CBS.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland. Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag 10 juni:

 • Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag aangekondigd dat de Verenigde Staten 500 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech gaan kopen om te doneren aan ontwikkelingslanden. Volgens de Amerikaanse farmaceut en de Duitse partner BioNTech worden de vaccins verkocht voor een prijs waarbij ze er zelf geen winst op maken.
 • Zowel mensen uit het geboortejaar 1989 als uit 1990 zijn donderdag opgeroepen om een afspraak te maken voor hun coronavaccinatie. Op de donderdagochtend bleef de oproep voor een vaccinatieafspraak eerst bij mensen uit het jaar 1989, maar in de avond meldde het RIVM alsnog dat wie geboren is in 1990 ook een afspraak kan maken.
 • Uit een aangenomen resolutie van het Europees Parlement blijkt dat een meerderheid van de Europarlementariërs wil dat de patenten op coronavaccins en andere medische hulpmiddelen tijdelijk worden opgeschort. Met de resolutie kan de Europese Commissie onderhandelen met de Wereldhandelsorganisatie over de patenten.
 • Er was opnieuw een daling te zien van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis. In totaal lagen er donderdag 783 patiënten met corona in het ziekenhuis, 51 minder dan een dag eerder. Verder werden er bij de RIVM tussen woensdagochtend en donderdagochtend 1.607 nieuwe positieve coronatests gemeld.
 • Lees hier het gehele blog van donderdag 10 juni terug