Laatste nieuws coronacrisis

Mensen uit 1990 mogen nu ook vaccinatieafspraak maken

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het laatste nieuws bij rondom de wereldwijde coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag 10 juni:

  • Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag aangekondigd dat de Verenigde Staten 500 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech gaan kopen om te doneren aan ontwikkelingslanden. Volgens de Amerikaanse farmaceut en de Duitse partner BioNTech worden de vaccins verkocht voor een prijs waarbij ze er zelf geen winst op maken.
  • Zowel mensen uit het geboortejaar 1989 als uit 1990 zijn donderdag opgeroepen om een afspraak te maken voor hun coronavaccinatie. Op de donderdagochtend bleef de oproep voor een vaccinatieafspraak eerst bij mensen uit het jaar 1989, maar in de avond meldde het RIVM alsnog dat wie geboren is in 1990 ook een afspraak kan maken.
  • Uit een aangenomen resolutie van het Europees Parlement blijkt dat een meerderheid van de Europarlementariërs wil dat de patenten op coronavaccins en andere medische hulpmiddelen tijdelijk worden opgeschort. Met de resolutie kan de Europese Commissie onderhandelen met de Wereldhandelsorganisatie over de patenten.
  • Er was opnieuw een daling te zien van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis. In totaal lagen er donderdag 783 patiënten met corona in het ziekenhuis, 51 minder dan een dag eerder. Verder werden er bij de RIVM tussen woensdagochtend en donderdagochtend 1.607 nieuwe positieve coronatests gemeld.
  • Lees hier verder in het blog van 11 juni

CBS: vorige week sprake van oversterfte

In de week van 31 mei tot en met 6 juni zijn naar schatting bijna 3.000 mensen overleden in Nederland. In die week stierven ongeveer tweehonderd mensen meer dan verwacht in deze periode en was dus sprake van oversterfte. Dat zijn er ruim tweehonderd meer dan de week ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van een analyse van de voorlopige sterftecijfers.

Het CBS meldt dat vorige week meer mensen die langdurige zorg behoefden, zijn overleden vergeleken met de week ervoor. Ook zijn vorige week naar schatting iets meer 1.600 mensen van tachtig jaar of ouder overleden. Daarnaast stierven ongeveer 950 mensen van 65 jaar of ouder. Het aantal sterfgevallen van mensen jonger dan 65 jaar lag op vierhonderd.

Volgens het CBS overleden in die week vooral ouderen. Er stierven tweehonderd minder mensen ten opzichte van de week ervoor. De onderzoekers melden dat vanaf half september tot half februari sprake was van oversterfte. In de weken daarna was het dodental ongeveer even hoog als vooraf werd verwacht. Vorige week was sprake van oversterfte omdat het dodental hoger lag dan de schatting van het CBS.

Mensen uit 1990 mogen nu ook vaccinatieafspraak maken

Wie geboren is in 1990 mag nu een afspraak maken voor hun vaccinatie tegen het coronavirus. Dat heeft het RIVM donderdagavond bekendgemaakt. De afspraak kan gemaakt worden via coronavaccinatie-afspraak.nl en deze groep krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. In totaal wonen er in Nederland ruim 234.000 mensen die geboren zijn in 1990. Eerder op donderdag werden mensen uit 1989 al opgeroepen om een afspraak te maken.

Twitter avatar rivm RIVM Mensen geboren in 1990 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via https://t.co/mU2h8yiBJk voor een #vaccinatie. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Vanaf vrijdag 11 juni ontvangen zij de uitnodigingsbrief per post. ➡️https://t.co/jF2qdmJiSt https://t.co/M8h5sQ0IZT

Von der Leyen: Meer dan de helft van de volwassen Europeanen heeft eerste prik ontvangen

Meer dan de helft van de volwassen inwoners van de Europese Unie is inmiddels ten minste één keer gevaccineerd tegen corona. Dat laat de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen donderdag weten via Twitter. Ze noemt het een belangrijke mijlpaal. Verder zijn honderd miljoen inwoners al volledig ingeënt.

In Nederland zijn er inmiddels ruim 11,3 miljoen prikken gezet, blijkt uit cijfers op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Daarvan zijn nu in elk geval ruim 3,8 miljoen mensen, oftewel 22,2 procent van de bevolking, volledig beschermd tegen het coronavirus.

De Europese Commissie wil dat er in juli voldoende doses zijn geleverd om 70 procent van alle volwassenen in de Europese Unie te kunnen vaccineren. Volgens Von der Leyen ligt dit doel momenteel binnen handbereik.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen laat weten dat inmiddels meer dan de helft van alle volwassenen in de Europese Unie minstens één coronavaccinatie heeft ontvangen. Foto Francisco Seco / Pool / Reuters

Europees Parlement wil tijdelijke opheffing van vaccinpatenten

Het Europees Parlement (EP) heeft woensdag een resolutie aangenomen die oproept om onderhandelingen te beginnen over de tijdelijke opheffing van patenten op coronavaccins en andere medische producten die nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus. Een tijdelijke opheffing van de TRIPS-overeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over patenten kan er volgens Europarlementariërs voor zorgen dat er wereldwijd sneller wordt gevaccineerd. Zo is er dan mogelijk mondiaal betere toegang tot medische producten die nodig zijn om het coronavirus te bestrijden, stelt het EP. In totaal waren er 355 stemmen voor en 263 tegen. Dat meldt het Europees Parlement donderdag.

In de resolutie benadrukt het EP dat het gaat om een tijdelijke opheffing, omdat het opheffen van de overeenkomst voor onbepaalde tijd juist een bedreiging kan vormen voor onderzoekfinanciering voor bijvoorbeeld onderzoekers en ontwikkelaars, aldus het Parlement - dat daarmee de bezwaren van de farmaceutische industrie lijkt te willen wegnemen. Met de resolutie kan de Europese Commissie onderhandelen met de WTO over de patenten. De resolutie volgde na een amendement van De Groenen.

Om 70 procent van de wereldbevolking in te enten, zijn minstens 11 miljard doses nodig, terwijl daar nog slechts een fractie van is geproduceerd, schrijft het EP. Naast de oproep voor een tijdelijke ontheffing van patenten, vragen de Europarlementariërs daarom ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om hun verbod op de export van vaccins in te trekken. Door het verbod overwoog de Europese Commissie al in maart om restricties op te leggen aan deze landen als zij geen vaccins exporteerden, maar wel een hoge vaccinratio hadden.

783 coronapatiënten in ziekenhuizen, opnieuw daling

Er liggen op donderdag 783 coronapatiënten in het ziekenhuis, dat zijn er 51 minder dan woensdag. Van hen liggen 297 personen op de intensive care. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt sinds eind april gestaag.

Bij het RIVM zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend 1.607 nieuwe positieve coronatests gemeld. In de afgelopen 24 uur zijn vijf sterfgevallen gemeld als gevolg van Covid-19. Dat wil niet zeggen dat deze mensen allemaal in dat tijdsbestek zijn gestorven. Meldingen van sterfgevallen komen vaak met enige vertraging binnen bij het instituut.

Geboortejaar 1989 aan de beurt voor vaccinatie

Nederlanders die geboren zijn in het jaar 1989 kunnen vanaf donderdag 11.30 uur online een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat kan via de website coronavaccinatie-afspraak.nl. In totaal zijn ruim 226.000 mensen geboren in 1989. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Vanaf vrijdag 11 juni valt de uitnodigingsbrief op de deurmat.

Twitter avatar rivm RIVM Mensen geboren in 1989 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via https://t.co/IWSeuiOabz voor een #vaccinatie. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Vanaf vrijdag 11 juni ontvangen zij de uitnodigingsbrief per post. ➡️https://t.co/UQDrxX7H21 https://t.co/McMUWX5TTU

VS kopen 500 miljoen vaccins om te doneren aan arme landen

De Verenigde Staten gaan 500 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech kopen om aan ontwikkelingslanden te geven. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden donderdag aangekondigd. De Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse partner BioNTech bevestigen het bericht. De vaccins worden volgens de twee bedrijven verkocht voor een prijs waarbij ze geen winst maken.

De VS willen de vaccins gaan verdelen onder 92 landen en de leden van de Afrikaanse Unie. Biden roept andere landen op om ook een bijdrage te leveren. „Het doel van deze donatie is om levens te reden en de pandemie te beëindigen”, zegt Biden in zijn verklaring. Hij zegt dat de komende dagen meer acties zullen worden aangekondigd.

Pfizer/BioNTech zal 200 miljoen doses in 2021 leveren en de overige 300 miljoen in de eerste helft van 2022. Biden wijst erop dat de VS het coronavirus „aan het verslaan” is en dat hij daarom de rest van de wereld wil helpen. 64 procent van de Amerikaanse bevolking heeft inmiddels minstens één dosis van het coronavaccin toegediend gekregen.

De VS heeft een contract met Pfizer/BioNTech afgesloten voor 500 miljoen vaccins. Foto Ethan Miller/Getty Images

Militairen vertrekken uit UMCU nu aantal coronapatiënten is gedaald

De militairen die de zorg hebben bijgestaan in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) hebben donderdag hun laatste werkdag. Nu het aantal coronabesmettingen daalt, neemt ook de druk op de zorg af en is hun hulp niet meer nodig. Dat heeft het ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt.

De militairen sprongen sinds oktober vorig jaar bij op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met de hulp kon het ziekenhuis een extra corona-afdeling en meer patiënten opvangen. Het UMCU kon door de uitbreiding ook meer patiënten met Covid-19 overnemen van ziekenhuizen die vol lagen.

De inzet in Utrecht begon met zo’n 100 militairen van de landmacht, luchtmacht en de marine. Tot en met juni zijn in totaal 160 militairen ingezet. Defensie heeft ook op andere plekken in het land geholpen bij de coronazorg. Zo zijn militairen onder meer ingezet bij de GGD in Amsterdam en Utrecht en bij het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding in Zeist.

De militairen volgden een training voor ze ingezet werden bij het UMCU. Foto Lex van Lieshout/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rondom de wereldwijde coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 9 juni:

  • Na ruim een jaar werken in de coronacrisis hebben veel medewerkers in de eerstelijnszorg, de ggz, de thuiszorg en de ziekenhuizen last van fysieke of mentale klachten. Het gaat om 60 procent, blijkt uit een peiling die werd uitgevoerd door beroepsverenigingen V&VN en de Federatie Medisch Specialisten onder zevenduizend zorgprofessionals.
  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag voor acht landen het reisadvies aangepast van oranje naar geel, wat betekent dat niet-noodzakelijke vakantiereizen mogelijk zijn. Het gaat om Duitsland, Italië, Luxemburg, Noorwegen (met uitzondering van enkele regio’s), Oostenrijk, Polen, Slowakije, Tsjechië. Vakantiegangers hoeven hierdoor bij terugkomst in Nederland geen negatieve test meer te laten zien of in quarantaine te verblijven.
  • Het Europees Parlement (EP) heeft de laatste horde genomen voor de goedkeuring van de Europese reispas. In totaal waren er 546 stemmen voor en 93 stemmen tegen de invoering van het zogenoemde Digital Covid Certificate, meldt het parlement woensdag.
  • In de Nederlandse ziekenhuizen liggen woensdag ruim honderd coronapatiënten minder dan een dag eerder. Momenteel worden 834 mensen verzorgd vanwege een besmetting met het coronavirus, waarvan 304 op de intensive care. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
  • Bij het RIVM zijn afgelopen 24 uur 1.791 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er ruim 330 meer dan een dag eerder. Het is de eerste stijging in bijna een week tijd. Eerder op woensdag werd bekend dat het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis wordt verzorgd, wel nog steeds gestaag afneemt.

Lees hier het gehele blog van woensdag 9 juni terug