Vanaf donderdag vakantie naar Italië, Duitsland en Oostenrijk mogelijk

Nederlanders kunnen vanaf donderdag weer op vakantie naar Venetië, zonder bij terugkomst aan test- en quarantaineverplichtingen te hoeven voldoen.
Nederlanders kunnen vanaf donderdag weer op vakantie naar Venetië, zonder bij terugkomst aan test- en quarantaineverplichtingen te hoeven voldoen. Foto Yara Nardi / Reuters

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag voor acht landen het reisadvies aangepast van oranje naar geel, wat betekent dat niet-noodzakelijke vakantiereizen mogelijk zijn. Het gaat om Duitsland, Italië, Luxemburg, Noorwegen (met uitzondering van enkele regio’s), Oostenrijk, Polen, Slowakije, Tsjechië. Vakantiegangers hoeven hierdoor bij terugkomst in Nederland geen negatieve test meer te laten zien of in quarantaine te verblijven. Wel kan het zijn dat die inreisbeperkingen gelden bij aankomst in het vakantieland zelf.

Het ministerie benadrukt dat ondanks de daling van het aantal coronabesmettingen in Europa reizen nog altijd gepaard gaat met risico’s. Het kan dan ook gebeuren dat een kleurcode in een land voor of tijdens het verblijf weer wordt aangescherpt. Sommige toeristen liepen hier al tegenaan, toen de kleurcode voor Griekenland eind mei weer van geel (‘er zijn risico’s’) naar oranje (‘alleen noodzakelijke reizen’) werd gewijzigd. Vanwege de verandering kozen enkele touroperators ervoor hun reizen te annuleren. Ook gold voor vakantiegangers die terugkwamen in Nederland plots een test- en quarantaineverplichting.

Op dit moment staat alleen voor Saba en Sint Eustatius de kleurcode op groen (‘u kunt reizen’). Landen die voorlopig nog op oranje blijven staan zijn onder meer populaire vakantiebestemmingen als België, Zwitserland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk. Voor Griekenland, Frankrijk en Spanje zijn sommige regio’s als geel en andere als oranje aangemerkt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: kwetsbare kinderen vanaf 12 jaar gevaccineerd met Pfizer