Slob: leerlingen hoeven kwijtgeraakte examens niet opnieuw te doen

Vermissing PostNL was van twaalf scholen de eindexamens kwijt. Woensdag zijn die van negen scholen teruggevonden en naar de tweede corrector gebracht, de overige examens zijn nog vermist.
Beeld van het pakketsorteercentrum in Sassenheim.
Beeld van het pakketsorteercentrum in Sassenheim. Foto Sem van der Wal/ANP

De leerlingen van wie het centrale eindexamen is kwijtgeraakt in de post hoeven de toets niet opnieuw te maken. Dat heeft demissionair minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) woensdag bekendgemaakt. PostNL maakte dinsdag bekend de eindexamens van twaalf scholen te zijn kwijtgeraakt. Woensdag liet het postbedrijf weten dat de vermiste examens van negen scholen inmiddels boven water zijn. Momenteel zijn de toetsen van ongeveer 150 leerlingen verdeeld over de laatste drie scholen nog zoek.

Centrale eindexamens moeten door de eigen docent van leerlingen worden nagekeken en vervolgens ook door een tweede corrector van een andere school. De kwijtgeraakte examenpost was op weg naar die tweede beoordelaar. Dinsdag was de laatste dag dat deze nakijkronde afgehandeld kon worden. De tweede corrector is degene die het uiteindelijke examencijfer verifieert.

De zoekgeraakte examens waren dus al door één docent nagekeken en becijferd. Minister Slob heeft bekendgemaakt dat leerlingen ervoor mogen kiezen om hun examen opnieuw te doen of het cijfer gegeven door hun eigen docent mee te laten tellen voor de eindlijst. „Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar vanwege het coronavirus”, aldus Slob. „Ik wil niet dat leerlingen na zo’n zwaar jaar de dupe worden van iets waar zij niets aan kunnen doen.”

Te zware enveloppen

PostNL stelde eerder „alles op alles te zetten” om „ook deze examens alsnog te vinden”. Het bedrijf staat daarover in contact met de scholen in kwestie, het ministerie van Onderwijs en de VO-raad. Volgens PostNL-bestuurder Resi Becker is „met man en macht gewerkt” om de vertraagde examens van de twaalf scholen alsnog op te sporen. Het is niet bekend om welke scholen het gaat. De scholen zelf weten het wel, dus mogelijk hebben die de betreffende leerlingen geïnformeerd dat zij hun examenuitslag waarschijnlijk later zullen krijgen.

Eerder weet PostNL de vermissing aan een „groter aantal zendingen dan verwacht”. Leerlingen mogen hun eindexamens dit schooljaar over twee periodes verspreiden, maar de meeste kozen ervoor alles in één tijdvak te doen. Daar werd het postbedrijf door verrast. Daarnaast speelt volgens een woordvoerder mee dat het bedrijf dit jaar minder tijd had om de examenpost op de juiste plek te krijgen. De exacte reden van een vermissing is niet bekend. „Mogelijk waren de enveloppen te zwaar en zijn die daardoor op de verkeerde plek terechtgekomen”, aldus een woordvoerder.

PostNL hoopt dat het voor de negen scholen nog lukt om de examens woensdagavond te controleren. In totaal zijn volgens het postbedrijf bij 1.180 scholen de examens voor de tweede correctie op tijd bezorgd. In totaal ging het om 80.000 zendingen met meer dan een miljoen examens van alle 200.000 kandidaten.