Opnieuw twee presidentskandidaten in Nicaragua opgepakt

Presidentsverkiezingen Met de arrestatie van Juan Sebastián Chamorro en Félix Maradiaga komt het aantal gearresteerde politieke tegenstanders van president Daniel Ortega uit op vier.
Juan Sebastián Chamorro tijdens een persconferentie.
Juan Sebastián Chamorro tijdens een persconferentie. Foto Jorge Torres / EPA

De Nicaraguaanse presidentskandidaten Juan Sebastián Chamorro en Félix Maradiaga zijn dinsdag gearresteerd. Dat meldt de Nicaraguaanse krant La Prensa. Vorige week hield de Nicaraguaanse politie ook al oppositiekandidaten Arturo Cruz en Christiana Chamorro aan, waardoor het totale aantal gearresteerde politieke tegenstanders van president Daniel Ortega uitkomt op vier.

Maradiaga en Chamorro worden verdacht van het aannemen van buitenlands geld om „terreurdaden te plegen” en het land „te destabiliseren”. Daarnaast zouden zij hebben gevraagd om buitenlandse inmenging en militaire interventie in Nicaragua en daarmee de staat hebben ondermijnd. De Amerikaanse topdiplomaat Julie Chung en mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch veroordelen de arrestaties en stellen dat Ortega’s regering met de arrestaties zijn politieke tegenstanders wil tegenwerken.

Lees ook dit profiel van Ortega en zijn vrouw: Afgedreven van hun eigen linkse revolutie in Nicaragua

VS: Ortega is dicatator

Vlak voor zijn arrestatie had Maradiaga dinsdag nog een hoorzitting bij de Nicaraguaanse openbaar aanklager gehad, waar hij na afloop zei „in de race te blijven voor het presidentschap”. Victoria Cárdenas, de vrouw van Chamorro, is volgens de communicatieafdeling van Chamorro’s partij eveneens gearresteerd, meldt de Nicaraguaanse krant La Prensa.

Van verschillende kanten komt kritiek op de reeks arrestaties van de presidentskandidaten. Volgens de Chung vragen de gebeurtenissen om een internationale reactie en zou het „alle overgebleven twijfel weg moeten nemen dat Ortega een dictator is”. José Manuel Vivanco, bij Human Rights Watch verantwoordelijk voor de Amerikaanse continenten, zegt op Twitter in dertig jaar „nog nooit ziets te hebben meegemaakt” en dat snel actie moet worden ondernomen „om Ortega te stoppen”.

Ortega is sinds 2007 president van Nicaragua, na eerder in de jaren tachtig al vijf jaar het land te hebben geleid. In 1990 werd hij tijdens de presidentsverkiezingen verslagen door Violeta Chamorro, de moeder van de vorige week gearresteerde Christiana en tante van Juan Sebastián Chamorro.

Twitter avatar WHAAsstSecty Julie Chung Presidential candidate Felix Maradiaga’s arbitrary arrest- the 3rd Nicaraguan opposition leader arrested in 10 days - should resolve any remaining doubts about Ortega’s credentials as a dictator. The international community has no choice but to treat him as such.
Twitter avatar JMVivancoHRW José Miguel Vivanco La Policía de Nicaragua acaba de detener al candidato presidencial Juan Sebastián Chamorro. Es el cuarto candidato a presidente detenido en una semana. En los últimos 30 años, nunca he visto algo semejante. Ortega quiere ser Stroessner.