Op de motorkap gevallen?

Een zelfstandig ondernemer kreeg dertien jaar geleden op de parkeerplaats ruzie met een advocaat uit het pand naast hem. De advocaat stapte in zijn auto en de ondernemer belandde op de motorkap. Hij is gevallen toen de auto begon te rijden.

De ondernemer stelde de advocaat aansprakelijk voor letsel aan zijn knie. De verzekeraar van de advocaat wees aansprakelijkheid af. Daarom wil de ondernemer nu dat de rechter vaststelt wie voor welk deel aansprakelijk is.

Zijn lezing: tijdens de ruzie is de advocaat in de auto gestapt en stapvoets weggereden terwijl hij voor zijn auto stond. Omdat hij niet opzij kon – of wilde – stappen, is hij op de motorkap van de auto beland en ervan af gevallen.

De lezing van de advocaat: hij was ervan overtuigd dat de ondernemer hem fysiek geweld wilde aandoen en vluchtte in zijn auto. Toen de ondernemer op de motorkap klom, is hij langzaam gaan rijden in de hoop dat de boze buurman zelf van de motorkap zou stappen.

De rechtbank Rotterdam kan niet vaststellen of de ondernemer op de auto viel of klom, maar gelooft dat de advocaat uit angst in zijn auto stapte en snel weg wilde. Maar hij had „er ook voor kunnen kiezen in zijn auto te blijven zitten, ramen en deuren gesloten te houden en te wachten op hulp”. Daarom is hij voor een kwart aansprakelijk voor het letsel van de ondernemer.