Onderzoek Amnesty International

‘11 procent Nederlandse studentes verkracht’

11 procent van de vrouwelijke studenten in Nederland is tijdens de studententijd slachtoffer geworden van seksuele penetratie zonder dat zij daarmee had ingestemd. Dat meldt Amnesty International woensdag op basis van een onderzoek dat het bureau I&O Research uitvoerde. Ongeveer 1 procent van de mannelijke studenten maakte hetzelfde mee.

Aan het representatieve onderzoek deden ruim duizend studenten in het hbo- en wo-onderwijs mee. Zij vulden een Nederlandstalige vragenlijst in. De meeste studenten die zeiden dat zij zonder instemming zijn seksueel gepenetreerd – Amnesty spreekt van verkrachting – zeiden dat de dader aandrong of doorging zonder dat zij daarmee hadden ingestemd. Van hen zegt 10 procent ook met fysiek geweld tot penetratie te zijn gedwongen.

60 procent van de mensen die ongewilde seksuele penetratie meemaakte tijdens de studententijd, beschouwt dit zelf niet als verkrachting. De studenten noemden de ervaring bijvoorbeeld „niet ernstig genoeg” of spraken niet van verkrachting omdat het contact plaatshad in een relatie. Evenwel zegt 14 procent van de respondenten dat de gebeurtenis invloed heeft gehad op de studieresultaten of psychische (52 procent) of seksuele (44 procent) problemen veroorzaakte.

Slechts 3 procent van de slachtoffers heeft de verkrachting en de bijkomende problemen gemeld bij de vertrouwenspersoon van de onderwijsinstelling. Amnesty concludeert daaruit dat binnen de instellingen meer moet worden gedaan aan voorlichting over seksualiteit en over de procedure binnen de organisatie. (NRC)