Minstens tien doden bij aanval op landmijnruimers in Afghanistan

Afghanistan Volgens de regering zitten de Taliban achter de aanval op medewerkers van HALO Trust, een organisatie die landmijnen ruimt. HALO Trust en de Taliban ontkennen dit.
Bij een aanval in Afghanistan zijn zeker tien ruimers van landmijnen gedood.
Bij een aanval in Afghanistan zijn zeker tien ruimers van landmijnen gedood. Foto Mehrab Ibrahimi/AP

In Noord-Afghanistan zijn dinsdag tien medewerkers van HALO Trust, een organisatie die landmijnen opruimt, gedood. Veertien anderen raakten gewond toen strijders het vuur openden op de medewerkers. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt woensdag op Twitter dat de Taliban verantwoordelijk zijn voor de aanval, maar de fundamentalistische terreurgroep ontkent betrokkenheid.

De directeur van HALO Trust stelt woensdag tegenover de BBC dat de Taliban de organisatie juist te hulp schoten, waardoor de aanvallers werden afgeschrikt. De Taliban hebben laten weten de aanslag op weerloze mensen te veroordelen en noemen het een „gruweldaad”.

De aanval vond dinsdagavond plaats rond 21.00 uur (lokale tijd) in Baghlan, een provincie ten noorden van Kabul. Gemaskerde overvallers vielen het terrein binnen en openden het vuur op de landmijnruimers.

Sinds de Verenigde Staten in april dit jaar hebben aangekondigd te vertrekken uit Afghanistan laait het geweld in het Centraal-Aziatische land op. Zo zouden er volgens de autoriteiten in 26 van de 34 provincies gevechten zijn tussen Taliban-aanhangers en de krijgsmacht van de regering. Sinds 1 mei worden Amerikaanse troepen teruggetrokken uit Afghanistan. Ook de NAVO – en daarmee Nederland – verlaat uiterlijk 11 september het land.

Lees ook: Wat heeft 20 jaar Afghanistan Nederland gebracht?