‘Meer dan de helft zorgprofessionals heeft fysieke of mentale klachten’

Een meerderheid van de mensen in de zorg kampt met fysieke of mentale klachten vanwege de coronacrisis.
Een meerderheid van de mensen in de zorg kampt met fysieke of mentale klachten vanwege de coronacrisis. Foto Marcel van den Bergh/ANP/Hollandse Hoogte

Na ruim een jaar werken in de coronacrisis hebben veel medewerkers in de eerstelijnszorg, de ggz, de thuiszorg en de ziekenhuizen last van fysieke of mentale klachten. Het gaat om 60 procent, blijkt uit een peiling die werd uitgevoerd door beroepsverenigingen V&VN en de Federatie Medisch Specialisten onder zevenduizend zorgprofessionals, onder wie verpleegkundigen, medisch specialisten en huisartsen. Met name klachten zoals vermoeidheid, angstgevoelens en piekeren werden volgens de verenigingen vaak genoemd.

Volgens voorzitter van V&VN Bianca Buurman is vooral een combinatie van klachten zorgwekkend. Zo zegt 54 procent van de respondenten met drie of meer klachten te kampen. Het voornemen van het kabinet om de uitgestelde zorg dit jaar grotendeels in te halen is volgens de voorzitter onrealistisch na het werk dat in de gezondheidscrisis werd verzet: „Een zorgverlener moet eerst herstellen voordat hij of zij aan de slag kan met de reguliere en inhaalzorg.”

In totaal leverde 78 procent van alle respondenten Covid-zorg. Van de ondervraagde zorgprofessionals is 20 procent tijdens de coronacrisis uitgevallen vanwege fysieke of mentale klachten. De helft hiervan viel uit voor langere tijd. Buurman waarschuwt dan ook dat een combinatie van klachten kan zorgen voor burn-outs of PTSS bij de werknemers. Om te herstellen van de afgelopen vijftien maanden zeggen de meeste respondenten (43 procent) dat ze de balans tussen werk en privé willen herstellen. Daarnaast wil 35 procent werklastverlaging, 34 procent vakantie en 30 procent wil andere taken oppakken, zoals bijvoorbeeld opleiden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: kwetsbare kinderen vanaf 12 jaar gevaccineerd met Pfizer