De Jonge: kwetsbare kinderen vanaf 12 jaar gevaccineerd met Pfizer

Het kabinet gaat jongeren van twaalf jaar en ouder uit medische risicogroepen vaccineren tegen Covid-19. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volkgsgezondheid, CDA) woensdagmiddag bekendgemaakt. Het besluit volgt op het woensdag verschenen advies van de Gezondheidsraad om kinderen ouder dan twaalf jaar met een chronische aandoening of obesitas te prikken met het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Jongeren uit medische risicogroepen hebben meer kans om ernstig ziek te worden van een besmetting met het coronavirus. Volgens De Jonge vormt een vaccinatie voor hen niet alleen bescherming tegen de ziekte, maar ook „een weg naar meer vrijheid”. Deze jongeren hebben gedurende de coronapandemie moeten oppassen om niet ziek te worden, wat hen in sommige gevallen in hun doen en laten beperkt heeft.

De Jonge zei dat hij zich „heel goed kan voorstellen” dat het kabinet binnenkort besluit alle gezonde kinderen vanaf twaalf jaar de mogelijkheid te geven zich te laten inenten. Volgens de minister is daar „vanuit epidemiologisch oogpunt veel voor te zeggen”. „Zo bouw je een grotere groepsimmuniteit op.” Gezonde tieners worden vaak niet erg ziek van corona, maar hebben volgens De Jonge wel relatief veel last van maatregelen als quarantaine. „Zo kun je ook zorgen voor continuïteit in het onderwijs.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: kwetsbare kinderen vanaf 12 jaar gevaccineerd met Pfizer