Hoofdeconoom van IEA gaat bij Shell werken

Allebei zorgden ze de voorbije weken voor groot klimaatnieuws: het Internationaal Energieagentschap (IEA) en energieconcern Shell. Het IEA stelde medio vorige maand in een baanbrekend rapport dat de energiesector onmiddellijk moet stoppen met zoeken naar nieuwe olie- en gasvelden, om de klimaatdoelen van Parijs te halen. En Shell kreeg onverwacht van de rechter te horen dat het zijn uitstoot drastisch terug moet brengen, omdat het gebonden is aan ‘Parijs’.

Binnenkort kan één van de auteurs van het IEA-rapport de harde boodschap van het agentschap direct kwijt bij Shell. Laszlo Varro, nu hoofdeconoom bij het IEA, wordt hoofd van het ‘scenarioteam’ van Shell, zo bevestigt een woordvoerder van Shell na berichtgeving van persbureau Bloomberg. Het scenarioteam van Shell doet langetermijnprognoses waarop het bedrijf zijn zakelijke besluiten kan baseren. De Hongaar Varro volgt de Brit Jeremy Bentham op, die met pensioen gaat.

Varro, staat in het IEA-klimaatrapport Net Zero by 2050, zat in het „kernteam” dat het rapport schreef. In de ‘routekaart voor de mondiale energiesector’ staat dat oliebedrijven niet langer op zoek moeten gaan naar nieuwe gas- en olievelden, omdat die toch niet meer gebruikt kunnen worden. (NRC)