Hamer ontvangt donderdag weer partijleiders, ditmaal in duo’s

Informateur Mariëtte Hamer vorige week op het Binnenhof.
Informateur Mariëtte Hamer vorige week op het Binnenhof. Foto Bart Maat/ANP

Informateur Mariëtte Hamer voert donderdag opnieuw gesprekken met partijleiders, ditmaal in duo’s. De koppels die ze per keer uitnodigt zijn potentiële coalitiepartners, maar ook ogenschijnlijk ideologische tegenpolen van elkaar. Zo ontvangt Hamer om 11.00 uur CDA-voorman Wopke Hoekstra en GroenLinks-leider Jesse Klaver, om 14.30 uur D66-leider Sigrid Kaag en Gert-Jan Segers van ChristenUnie en om 15.30 uur Mark Rutte van de VVD en PvdA-leider Lilianne Ploumen. Tot slot spreekt ze om 16.30 uur met Liane den Haan, voorheen van 50PLUS en momenteel van fractie Den Haan.

Hoekstra profileert zich sinds vorige week als de partijleider die zich verzet tegen een zogenaamd links kabinet, waarin de VVD, D66 en CDA zouden samenwerken met GroenLinks en PvdA. Klaver reageerde daarop door te zeggen dat hij het bij voorbaat afwijzen van linkse partijen „niet verstandig” vindt. Rutte stelde na Hoekstra’s opmerking op zijn beurt dat een kabinet met twee linkse partijen ook voor hem niet de meest voor de hand liggende optie is.

ChristenUnie en D66, twee van de vier partijen uit het huidige demissionaire kabinet, stelden eerder al weinig mogelijkheden te zien om opnieuw samen te werken. De partijen liggen hoofdzakelijk op het gebied van medisch-ethische kwesties, zoals abortus en euthanasie, inhoudelijk ver uiteen. In de vorige formatieperiode wisten de partijen hun verschillen inhoudelijk te beslechten, maar D66 heeft ditmaal al gesteld liever niet met de ChristenUnie te willen samenwerken vanwege het verschil in opvattingen.

Lees ook: Hoekstra grijpt z’n kans, dat smaakt bij CDA naar meer Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte: aan formatietafel worden inhoudelijke onderwerpen besproken