Gezondheidsraad: vaccineer kwetsbare kinderen ouder dan 12 jaar

Een jonge vrouw en haar moeder maken een selfie nadat ze zijn gevaccineerd in Leeuwarden.
Een jonge vrouw en haar moeder maken een selfie nadat ze zijn gevaccineerd in Leeuwarden. Foto Folkert Koelewijn

De Gezondheidsraad adviseert om kinderen vanaf twaalf jaar oud uit medische risicogroepen te vaccineren tegen Covid-19, zo schrijft de instantie woensdag in een verklaring. Eind mei maakte het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bekend dat het BioNTech/Pfizer-vaccin veilig en effectief is voor kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar. De Gezondheidsraad neemt dat advies nu over. Een advies over het vaccineren van gezonde kinderen volgt later.

Gezondheidsraad-voorzitter Bart-Jan Kullberg zei op een digitale persconferentie dat de kans dat kinderen met chronische aandoeningen ernstig ziek worden door Covid-19 twee keer zo hoog is als bij gezonde kinderen. Sommigen van hen worden daarnaast nu beperkt in hun dagelijkse leven uit vrees besmet te worden. Daarom raadt de Gezondheidsraad het vaccineren van deze groep met het Pfizer-vaccin aan. Dit vaccin is in de leeftijdsgroep vanaf twaalf jaar getest en bleek daar „zeer werkzaam en voldoende veilig”, aldus Kullberg.

Het kabinet zou alle kinderen die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik moeten beschouwen als onderdeel van de medische risicogroep. Verder beveelt de Gezondheidsraad aan kinderen met obesitas uit te nodigen voor vaccinatie en om behandelend artsen de mogelijkheid te geven uitzonderingen te maken als de situatie daarom vraagt.

Gezonde kinderen
De Gezondheidsraad neemt langer de tijd om de vraag te beantwoorden of het zinvol is om ook gezonde kinderen vanaf 12 jaar te vaccineren. Volgens Kullberg vraagt dat een „andere, uitgebreidere afweging” en moet daarbij bijvoorbeeld gekeken worden naar wat dit aan „directe gezondheidswinst” voor kinderen oplevert. Zij worden meestal niet erg ziek van een Covid-19-infectie. Een ander aspect dat de raad wil betrekken is het effect van het inenten van alle kinderen op de epidemiologische situatie. Het aanvullende advies wordt nog voor de zomer verwacht.

Momenteel worden in Nederland alleen mensen van zestien jaar en ouder gevaccineerd tegen Covid-19. In de Verenigde Staten en Canada worden kinderen van twaalf jaar en ouder sinds medio mei gevaccineerd tegen Covid-19. De afgelopen weken zeiden ook landen als Duitsland en Polen over te gaan tot vaccinatie van kinderen van twaalf jaar en ouder, volgend op het advies van het EMA. Afgelopen weekend stelde RIVM-baas Jaap van Dissel dat de vaccinatie van alle kinderen van twaalf jaar en ouder de virusverspreiding in de winter flink kan verminderen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gezondheidsraad: vaccineer kwetsbare kinderen ouder dan 12 jaar