Europees Parlement geeft groen licht voor het coronapaspoort

Het Europees Parlement (EP) heeft de laatste horde genomen voor de goedkeuring van de Europese reispas. In totaal waren er 546 stemmen voor en 93 stemmen tegen de invoering van het zogenoemde Digital Covid Certificate, meldt het parlement woensdag. De Europese lidstaten moeten er zelf voor zorgen dat de reispas voor 1 juli geïmplementeerd is. Deze is dan voor twaalf maanden geldig.

De reispas moet ervoor zorgen dat mensen die gevaccineerd zijn, recent Covid-19 hebben gehad of een negatieve coronatest hebben afgelegd zonder beperkingen naar andere landen binnen de Europese Unie kunnen reizen. De pas zal gratis te verkrijgen zijn en kan ook in papieren vorm gebruikt worden. Er is geen beslissing gemaakt over de prijs van de coronatesten voor mensen die nog niet gevaccineerd zijn. Wel vindt het EP dat deze testen „betaalbaar en toegankelijk moeten zijn”. Daarom wordt 100 miljoen euro vrijgemaakt om de testen in te kopen.

In het gele boekje kunnen vaccinaties worden bijgehouden. Foto Evert Elzinga / ANP

Verder is afgesproken dat landen geen extra beperkingen kunnen opleggen aan lidstaten binnen de Europe Unie, tenzij deze noodzakelijk zijn om de gezondheid te waarborgen. Als een land toch beperkende maatregelen wil invoeren, moeten de lidstaten in kwestie 48 uur van tevoren op de hoogte worden gebracht.

In Nederland is wekenlang gedebatteerd over de vraag of de coronatest gratis moet worden. Uiteindelijk heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) na een Tweede Kamermotie toegezegd dat de test in elk geval in juli en augustus gratis wordt. Dat kost de Nederlandse schatkist zo’n 350 miljoen euro.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gezondheidsraad: vaccineer kwetsbare kinderen ouder dan 12 jaar