Laatste nieuws coronacrisis

’4 op 10 ouders van 12 tot 15-jarigen willen kind (misschien) niet laten vaccineren’

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

‘Nederlanders verheugen zich het meest op een dagelijks leven zonder mondkapje’

Twee derde van de Nederlanders verheugt zich wat betreft het leven na de coronapandemie het meest op het niet meer hoeven dragen van een mondkapje. Dat blijkt uit een peiling van I&O Research onder ruim tweeduizend volwassen Nederlanders. Ruim de helft van de ondervraagden kijkt uit naar het weer kunnen knuffelen met anderen en het „niet meer steeds bij alles na te moeten denken”.

Verder verheugen Nederlanders zich met name op het vervallen van de anderhalvemeterrregel (43 procent), op vakantie gaan naar het buitenland (59 procent), naar een restaurant (65 procent), het café (32 procent) en theater of concert (45 procent) gaan. Ook naar winkelen en het bezoeken van een museum of tentoonstelling wordt door veel ondervraagden uitgekeken. Het (verder) openen van de horeca en de culturele sector kan rekenen op de steun van driekwart van de Nederlanders.

’4 op 10 ouders van 12 tot 15-jarigen wil kind (misschien) niet laten vaccineren’

Ruim vier op de tien Nederlandse ouders (43 procent) van een of meerdere kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar willen deze niet laten vaccineren of twijfelen daar nog over. Dit terwijl 56 procent dit (waarschijnlijk) wel doet, blijkt woensdag uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research. Hiervoor zijn ruim tweeduizend volwassenen ondervraagd, onder wie ouders van een of meerdere kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën.

Hoe jonger het kind, hoe lager de vaccinatiebereidheid van hun ouders. Het animo voor inenting van een kind was het laagst onder ouders van de jongsten (tot drie jaar). Ruim een kwart van deze ouders zou hun kind waarschijnlijk of zeker laten inenten, terwijl 58 procent dit (waarschijnlijk) niet zal doen. De rest twijfelt nog. Onder ouders van een kind tussen de vier en elf jaar staat 34 procent positief tegenover een inenting, terwijl twee derde dit niet ziet zitten of het nog niet weet. De ouders van 16-17-jarigen zijn het meest bereid deze te laten inenten: 67 procent doet dit (waarschijnlijk) wel.

Ouders voerden diverse redenen aan om hun kinderen niet te laten vaccineren, bijvoorbeeld dat kinderen minder risico lopen om (ernstig) ziek te worden van Covid-19 dan volwassenen. Anderen maken zich zorgen over de mogelijke bijwerkingen van vaccins voor kinderen, met name op lange termijn.

Het is belangrijk dat kinderen een bijdrage leveren aan het opbouwen van de groepsimmuniteit, vinden ouders die hun kind wel willen laten vaccineren. Een andere reden die door voorstanders wordt aangevoerd, is dat kinderen door het vaccin weer hun leven kunnen oppakken en veilig met anderen kunnen omgaan. De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om kinderen uit medische risicogroepen vanaf twaalf jaar te vaccineren tegen Covid-19. De instantie komt binnenkort met een advies over het vaccineren van gezonde kinderen.

GGD’s checken voor vaccinatiebewijs niet of iemand corona heeft gehad

GGD’s checken niet of iemand daadwerkelijk corona heeft gehad bij het uitgeven van een vaccinatiebewijs na de eerste prik. Mensen hoeven dus niet aan te tonen dat ze corona hebben gehad om een ‘volledig’ vaccinatiebewijs te krijgen. GGD-medewerkers mogen erop vertrouwen dat iemand eerder besmet is geweest – en dus antistoffen heeft – als diegene dat zegt. GGD’s rekenen erop dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid, zegt een woordvoerder van de koepelorganisatie tegen NRC.

Lees hier het hele bericht: Woord voldoende voor volledig vaccinatiebewijs

RIVM meldt 1.791 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn afgelopen 24 uur 1.791 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er ruim 330 meer dan een dag eerder. Het is de eerste stijging in bijna een week tijd. Eerder op woensdag werd bekend dat het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis wordt verzorgd, wel nog steeds gestaag afneemt.

834 coronapatiënten in de ziekenhuizen, ruim 100 minder dan dinsdag

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen woensdag ruim honderd coronapatiënten minder dan een dag eerder. Momenteel worden 834 mensen verzorgd vanwege een besmetting met het coronavirus, waarvan 304 op de intensive care. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

De druk op de ziekenhuiszorg als gevolg van het coronavirus neemt sinds de piek eind april gestaag af. Op het hoogtepunt lagen in de ziekenhuizen ongeveer 2.700 coronapatiënten. Afgelopen zondag werden voor het eerst sinds oktober minder dan duizend mensen in het ziekenhuis verzorgd vanwege Covid-19.

Toerisme komt wereldwijd weer op gang

Wereldwijd komt het toerisme weer op gang nu het aantal coronabesmettingen in veel westerse landen landen afneemt en steeds meer mensen daar gevaccineerd zijn. Langzaamaan vullen de stranden, cruiseschepen en musea zich weer met buitenlandse bezoekers.

Bekijk hier het beeldverhaal bij het weer opkomende wereldwijde toerisme.

De Jonge: kwetsbare kinderen vanaf 12 jaar gevaccineerd met Pfizer

Het kabinet gaat jongeren van twaalf jaar en ouder uit medische risicogroepen vaccineren tegen Covid-19. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volkgsgezondheid, CDA) woensdagmiddag bekendgemaakt. Het besluit volgt op het woensdag verschenen advies van de Gezondheidsraad om kinderen ouder dan twaalf jaar met een chronische aandoening of obesitas te prikken met het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Jongeren uit medische risicogroepen hebben meer kans om ernstig ziek te worden van een besmetting met het coronavirus. Volgens De Jonge vormt een vaccinatie voor hen niet alleen bescherming tegen de ziekte, maar ook „een weg naar meer vrijheid”. Deze jongeren hebben gedurende de coronapandemie moeten oppassen om niet ziek te worden, wat hen in sommige gevallen in hun doen en laten beperkt heeft.

De Jonge zei dat hij zich „heel goed kan voorstellen” dat het kabinet binnenkort besluit alle gezonde kinderen vanaf twaalf jaar de mogelijkheid te geven zich te laten inenten. Volgens de minister is daar „vanuit epidemiologisch oogpunt veel voor te zeggen”. „Zo bouw je een grotere groepsimmuniteit op.” Gezonde tieners worden vaak niet erg ziek van corona, maar hebben volgens De Jonge wel relatief veel last van maatregelen als quarantaine. „Zo kun je ook zorgen voor continuïteit in het onderwijs.”

Mensen geboren in 1988 kunnen afspraak maken voor vaccinatie

Nederlanders die geboren zijn in 1988 kunnen sinds woensdagochtend online een afspraak maken voor een vaccinatie tegen Covid-19. Zij krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin of het Moderna-vaccin toegediend, meldt het RIVM. Vanaf donderdag krijgt deze groep ook een uitnodigingsbrief voor een prikafspraak per post toegestuurd. In Nederland wonen zo’n 223.675 mensen die zijn geboren in 1988.

Sommige mensen die al gevaccineerd zijn, omdat ze bijvoorbeeld in een risicogroep vallen of in de zorg werken, kunnen desondanks een uitnodiging ontvangen. Dit komt doordat nog niet alle vaccinatiegegevens bij het RIVM binnen zijn.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge 1988 🦁🏆⚽️ kan rond 11:30 uur een afspraak maken voor vaccinatie. Geen toeval natuurlijk in deze EK-week. 😉 Dus #PlanDePrik online en tip anderen uit dit historische geboortejaar! 👉 https://t.co/Gymdf4GlTA https://t.co/HowjeDLggj

Gezondheidsraad: vaccineer kwetsbare kinderen ouder dan 12 jaar

De Gezondheidsraad adviseert om kinderen vanaf twaalf jaar oud uit medische risicogroepen te vaccineren tegen Covid-19, zo schrijft de instantie woensdag in een verklaring. Eind mei maakte het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bekend dat het BioNTech/Pfizer-vaccin veilig en effectief is voor kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar. De Gezondheidsraad neemt dat advies nu over. Een advies over het vaccineren van gezonde kinderen volgt later.

Gezondheidsraad-voorzitter Bart-Jan Kullberg zei op een digitale persconferentie dat de kans dat kinderen met chronische aandoeningen ernstig ziek worden door Covid-19 twee keer zo hoog is als bij gezonde kinderen. Sommigen van hen worden daarnaast nu beperkt in hun dagelijkse leven uit vrees besmet te worden. Daarom raadt de Gezondheidsraad het vaccineren van deze groep met het Pfizer-vaccin aan. Dit vaccin is in de leeftijdsgroep vanaf twaalf jaar getest en bleek daar „zeer werkzaam en voldoende veilig”, aldus Kullberg.

Het kabinet zou alle kinderen die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik moeten beschouwen als onderdeel van de medische risicogroep. Verder beveelt de Gezondheidsraad aan kinderen met obesitas uit te nodigen voor vaccinatie en om behandelend artsen de mogelijkheid te geven uitzonderingen te maken als de situatie daarom vraagt.

Gezonde kinderen
De Gezondheidsraad neemt langer de tijd om de vraag te beantwoorden of het zinvol is om ook gezonde kinderen vanaf 12 jaar te vaccineren. Volgens Kullberg vraagt dat een „andere, uitgebreidere afweging” en moet daarbij bijvoorbeeld gekeken worden naar wat dit aan „directe gezondheidswinst” voor kinderen oplevert. Zij worden meestal niet erg ziek van een Covid-19-infectie. Een ander aspect dat de raad wil betrekken is het effect van het inenten van alle kinderen op de epidemiologische situatie. Het aanvullende advies wordt nog voor de zomer verwacht.

Momenteel worden in Nederland alleen mensen van zestien jaar en ouder gevaccineerd tegen Covid-19. In de Verenigde Staten en Canada worden kinderen van twaalf jaar en ouder sinds medio mei gevaccineerd tegen Covid-19. De afgelopen weken zeiden ook landen als Duitsland en Polen over te gaan tot vaccinatie van kinderen van twaalf jaar en ouder, volgend op het advies van het EMA. Afgelopen weekend stelde RIVM-baas Jaap van Dissel dat de vaccinatie van alle kinderen van twaalf jaar en ouder de virusverspreiding in de winter flink kan verminderen.

Een jonge vrouw en haar moeder maken een selfie nadat ze zijn gevaccineerd in Leeuwarden. Foto Folkert Koelewijn

Belgen mogen in groepen EK kijken, Amerikaanse arts veroordeeld

  • De versoepelingen die woensdag in België ingaan, betekenen goed nieuws voor voetbalfans. Afgelopen weekend maakte de Belgische regering bekend dat supporters tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in groepen tot vierhonderd man op grote schermen buiten mogen bekijken. België begint zaterdag het EK met een wedstrijd tegen Rusland en behoort tot een van de kanshebbers op de titel.

    Supporters van het Nederlands elftal moeten nog even wachten: in de beginfase van het toernooi mogen horecazaken de wedstrijden nog niet op hun terras uitzenden. Minister van Justitie Ferd Grapperhaus zei eerder dat medio juni de situatie opnieuw bekeken wordt. Afhankelijk van het verloop van de coronapandemie kan het zijn dat vanaf de kwart- of halve finale ook in Nederland wedstrijden op groot scherm te zien zijn.
  • Een Amerikaanse apotheker is veroordeeld tot drie jaar celstraf omdat hij sjoemelde met doses van het Moderna-vaccin. Hierbij bracht hij de gezondheid van anderen in gevaar, meldt de Amerikaanse justitie. In december 2020 haalde de 46-jarige Steven Brandenburg, een uitgesproken vaccin-scepticus, een doos met het middel tijdens twee opeenvolgende nachtdiensten in een ziekenhuis uit de koeling, om deze uren later weer terug te plaatsen. Dit terwijl het vaccin gekoeld moet blijven om de werking ervan te garanderen. 57 mensen kregen de bewuste vaccins van Moderna toegediend voordat het handelen van Brandenburg werd ontdekt.
  • Bij een brand in een Russisch ziekenhuis waar coronapatiënten werden verpleegd zijn woensdag drie doden en acht gewonden gevallen, meldt het Russische persbureau TASS. De brand vond plaats in de stad Ryazan, op zo’n 180 kilometer van Moskou. Volgens persbureau Reuters vatte een beademingsapparaat vlam door oververhitting. Enkele verpleegkundigen probeerden het vuur tevergeefs te blussen en liepen daarbij brandwonden op. Het is onbekend of de doden patiënten zijn, of behoren tot het medisch personeel. De Russische autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand.

Fans van het Belgische voetbalelftal kunnen dit weekend verkleed als Rode Duivel in groepsverband het EK-duel met Rusland kijken. Foto Francisco Seco/AP Photo

Europees Parlement geeft groen licht voor het coronapaspoort

Het Europees Parlement (EP) heeft de laatste horde genomen voor de goedkeuring van de Europese reispas. In totaal waren er 546 stemmen voor en 93 stemmen tegen de invoering van het zogenoemde Digital Covid Certificate, meldt het parlement woensdag. De Europese lidstaten moeten er zelf voor zorgen dat de reispas voor 1 juli geïmplementeerd is. Deze is dan voor twaalf maanden geldig.

De reispas moet ervoor zorgen dat mensen die gevaccineerd zijn, recent Covid-19 hebben gehad of een negatieve coronatest hebben afgelegd zonder beperkingen naar andere landen binnen de Europese Unie kunnen reizen. De pas zal gratis te verkrijgen zijn en kan ook in papieren vorm gebruikt worden. Er is geen beslissing gemaakt over de prijs van de coronatesten voor mensen die nog niet gevaccineerd zijn. Wel vindt het EP dat deze testen „betaalbaar en toegankelijk moeten zijn”. Daarom wordt 100 miljoen euro vrijgemaakt om de testen in te kopen.

In het gele boekje kunnen vaccinaties worden bijgehouden. Foto Evert Elzinga / ANP

Verder is afgesproken dat landen geen extra beperkingen kunnen opleggen aan lidstaten binnen de Europe Unie, tenzij deze noodzakelijk zijn om de gezondheid te waarborgen. Als een land toch beperkende maatregelen wil invoeren, moeten de lidstaten in kwestie 48 uur van tevoren op de hoogte worden gebracht.

In Nederland is wekenlang gedebatteerd over de vraag of de coronatest gratis moet worden. Uiteindelijk heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) na een Tweede Kamermotie toegezegd dat de test in elk geval in juli en augustus gratis wordt. Dat kost de Nederlandse schatkist zo’n 350 miljoen euro.

Vanaf donderdag vakantie naar Italië, Duitsland en Oostenrijk mogelijk

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag voor acht landen het reisadvies aangepast van oranje naar geel, wat betekent dat niet-noodzakelijke vakantiereizen mogelijk zijn. Het gaat om Duitsland, Italië, Luxemburg, Noorwegen (met uitzondering van enkele regio’s), Oostenrijk, Polen, Slowakije, Tsjechië. Vakantiegangers hoeven hierdoor bij terugkomst in Nederland geen negatieve test meer te laten zien of in quarantaine te verblijven. Wel kan het zijn dat die inreisbeperkingen gelden bij aankomst in het vakantieland zelf.

Het ministerie benadrukt dat ondanks de daling van het aantal coronabesmettingen in Europa reizen nog altijd gepaard gaat met risico’s. Het kan dan ook gebeuren dat een kleurcode in een land voor of tijdens het verblijf weer wordt aangescherpt. Sommige toeristen liepen hier al tegenaan, toen de kleurcode voor Griekenland eind mei weer van geel (‘er zijn risico’s’) naar oranje (‘alleen noodzakelijke reizen’) werd gewijzigd. Vanwege de verandering kozen enkele touroperators ervoor hun reizen te annuleren. Ook gold voor vakantiegangers die terugkwamen in Nederland plots een test- en quarantaineverplichting.

Op dit moment staat alleen voor Saba en Sint Eustatius de kleurcode op groen (‘u kunt reizen’). Landen die voorlopig nog op oranje blijven staan zijn onder meer populaire vakantiebestemmingen als België, Zwitserland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk. Voor Griekenland, Frankrijk en Spanje zijn sommige regio’s als geel en andere als oranje aangemerkt.

Nederlanders kunnen vanaf donderdag weer op vakantie naar Venetië, zonder bij terugkomst aan test- en quarantaineverplichtingen te hoeven voldoen. Foto Yara Nardi / Reuters

‘Meer dan de helft zorgprofessionals heeft fysieke of mentale klachten’

Na ruim een jaar werken in de coronacrisis hebben veel medewerkers in de eerstelijnszorg, de ggz, de thuiszorg en de ziekenhuizen last van fysieke of mentale klachten. Het gaat om 60 procent, blijkt uit een peiling die werd uitgevoerd door beroepsverenigingen V&VN en de Federatie Medisch Specialisten onder zevenduizend zorgprofessionals, onder wie verpleegkundigen, medisch specialisten en huisartsen. Met name klachten zoals vermoeidheid, angstgevoelens en piekeren werden volgens de verenigingen vaak genoemd.

Volgens voorzitter van V&VN Bianca Buurman is vooral een combinatie van klachten zorgwekkend. Zo zegt 54 procent van de respondenten met drie of meer klachten te kampen. Het voornemen van het kabinet om de uitgestelde zorg dit jaar grotendeels in te halen is volgens de voorzitter onrealistisch na het werk dat in de gezondheidscrisis werd verzet: „Een zorgverlener moet eerst herstellen voordat hij of zij aan de slag kan met de reguliere en inhaalzorg.”

In totaal leverde 78 procent van alle respondenten Covid-zorg. Van de ondervraagde zorgprofessionals is 20 procent tijdens de coronacrisis uitgevallen vanwege fysieke of mentale klachten. De helft hiervan viel uit voor langere tijd. Buurman waarschuwt dan ook dat een combinatie van klachten kan zorgen voor burn-outs of PTSS bij de werknemers. Om te herstellen van de afgelopen vijftien maanden zeggen de meeste respondenten (43 procent) dat ze de balans tussen werk en privé willen herstellen. Daarnaast wil 35 procent werklastverlaging, 34 procent vakantie en 30 procent wil andere taken oppakken, zoals bijvoorbeeld opleiden.

Een meerderheid van de mensen in de zorg kampt met fysieke of mentale klachten vanwege de coronacrisis. Foto Marcel van den Bergh/ANP/Hollandse Hoogte

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rondom de wereldwijde coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag 8 juni:

  • De overheid heeft de risiconiveaus van de meeste veiligheidsregio’s in Nederland dinsdag naar beneden bijgesteld. Zes regio’s dragen nu het een na laagste label ‘zorgelijk’, elf regio’s zijn aangeduid als ‘ernstig’ en acht regio’s zitten nog op het hoogste niveau, ‘zeer ernstig’.
  • Bij het RIVM zijn de afgelopen zeven dagen 30 procent minder positieve coronatests gemeld dan in de week ervoor. Ook het dagelijks geregistreerde aantal positieve tests nam dinsdag af, evenals het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen en op IC-afdelingen.
  • De ondergedoken viroloog Marc Van Ranst heeft ook dreigementen uit Nederland ontvangen. Van Ranst vertelde dinsdag bij NPO Radio 1 dat er „af en toe” Nederlandse bedreigingen zijn geuit.
  • De GGD Utrecht heeft maandagavond in twee uur tijd 1.200 mensen ingeënt met het Janssen-vaccin. Bij de priklocatie in Nieuwegein waren de vaccins door een stroomstoring ontdooid en moesten daarom zo snel mogelijk ‘opgeprikt’ worden. Het nieuws verspreidde zich snel en binnen korte tijd stonden er honderden mensen te wachten bij de vaccinatiestraat.
  • Het Europees Parlement is akkoord gegaan met 5 miljoen euro Europese steun voor KLM-personeel dat is ontslagen vanwege de coronacrisis. Het geld is bedoeld om ongeveer 1.200 ex-werknemers om te scholen of te helpen een bedrijf te beginnen.

Lees hier het gehele blog van dinsdag 8 juni terug