’4 op 10 ouders van 12 tot 15-jarigen wil kind (misschien) niet laten vaccineren’

Ruim vier op de tien Nederlandse ouders (43 procent) van een of meerdere kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar willen deze niet laten vaccineren of twijfelen daar nog over. Dit terwijl 56 procent dit (waarschijnlijk) wel doet, blijkt woensdag uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research. Hiervoor zijn ruim tweeduizend volwassenen ondervraagd, onder wie ouders van een of meerdere kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën.

Hoe jonger het kind, hoe lager de vaccinatiebereidheid van hun ouders. Het animo voor inenting van een kind was het laagst onder ouders van de jongsten (tot drie jaar). Ruim een kwart van deze ouders zou hun kind waarschijnlijk of zeker laten inenten, terwijl 58 procent dit (waarschijnlijk) niet zal doen. De rest twijfelt nog. Onder ouders van een kind tussen de vier en elf jaar staat 34 procent positief tegenover een inenting, terwijl twee derde dit niet ziet zitten of het nog niet weet. De ouders van 16-17-jarigen zijn het meest bereid deze te laten inenten: 67 procent doet dit (waarschijnlijk) wel.

Ouders voerden diverse redenen aan om hun kinderen niet te laten vaccineren, bijvoorbeeld dat kinderen minder risico lopen om (ernstig) ziek te worden van Covid-19 dan volwassenen. Anderen maken zich zorgen over de mogelijke bijwerkingen van vaccins voor kinderen, met name op lange termijn.

Het is belangrijk dat kinderen een bijdrage leveren aan het opbouwen van de groepsimmuniteit, vinden ouders die hun kind wel willen laten vaccineren. Een andere reden die door voorstanders wordt aangevoerd, is dat kinderen door het vaccin weer hun leven kunnen oppakken en veilig met anderen kunnen omgaan. De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om kinderen uit medische risicogroepen vanaf twaalf jaar te vaccineren tegen Covid-19. De instantie komt binnenkort met een advies over het vaccineren van gezonde kinderen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: kwetsbare kinderen vanaf 12 jaar gevaccineerd met Pfizer