Aangereden of zelf gevallen?

Economie en recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal civiel recht.

Foto Gilaxia

Een zelfstandig ondernemer kreeg dertien jaar geleden een hevige woordenwisseling met een advocaat die destijds in het pand naast hem werkte. De gemoederen op de parkeerplaats „liepen hoog op”. De advocaat stapte in zijn auto en de ondernemer belandde op de motorkap. Hij is gevallen toen de auto langzaam begon te rijden.

De ondernemer stelde de advocaat aansprakelijk voor het letsel aan zijn knie als gevolg van de val van de auto. De verzekeraar van de advocaat wees de aansprakelijkheid af. In de jaren erna zijn die verzekeraar en de belangenbehartiger van de ondernemer af en toe met elkaar hierover in contact geweest, maar ze zijn er niet uitgekomen. Daarom is de ondernemer nu naar de rechter gestapt zodat die eindelijk kan vaststellen wie voor welk deel aansprakelijk is.

De lezing van de ondernemer: tijdens de ruzie is de advocaat in de auto gestapt en stapvoets weggereden, terwijl hij voor zijn auto stond. Omdat hij niet opzij kon – of wilde – stappen, is hij op de motorkap van de auto beland en daar vervolgens vanaf gevallen.

De lezing van de advocaat: hij was ervan overtuigd dat de ondernemer hem fysiek geweld wilde aandoen. Hij vluchtte in zijn auto en toen de ondernemer op de motorkap klom, is hij langzaam gaan rijden in de hoop dat deze boze buurman uit zichzelf van de motorkap zou stappen.

De rechtbank Rotterdam kan niet vaststellen of de ondernemer op de auto viel of klom, maar gelooft dat de advocaat uit angst in zijn auto stapte en zo snel mogelijk weg wilde. Maar hij had „er ook voor kunnen kiezen om in zijn auto te blijven zitten, zijn ramen en deuren gesloten te houden en te wachten op hulp”. Daarom is hij voor een kwart aansprakelijk voor het letsel dat de ondernemer opliep bij de val.