Run op Janssen-vaccins na stroomstoring GGD Utrecht

De GGD Utrecht heeft maandagavond in twee uur tijd 1.200 mensen ingeënt met het Janssen-vaccin. Bij de priklocatie in Nieuwegein waren de vaccins door een stroomstoring ontdooid en moesten zo snel mogelijk ‘opgeprikt’ worden. Het nieuws verspreidde zich snel en binnen korte tijd stonden er honderden mensen te wachten bij de vaccinatiestraat, in de hoop gevaccineerd te worden zonder afspraak. „De rij bij Lowlands is er niks bij”, liet een wachtende weten aan RTV Utrecht.

De oorzaak van de stroomstoring was een kapotte waterleiding, waardoor de koelkasten waarin de vaccins worden bewaard uitvielen. Om verspilling te voorkomen besloot de GGD de prikken daarom zo snel mogelijk te zetten. De eerste paar honderd vaccins gingen volgens de richtlijnen van het RIVM naar medewerkers van de GGD en hulpverleners in de regio Utrecht. Hierop verspreidde het nieuws zich via Whatsapp-groepen en sociale media en trokken honderden mensen naar de vaccinatiestraat in de hoop een prik te scoren. Volgens de GGD stonden er „binnen een half uur zeker 400 mensen” voor de deur.

De GGD is tot na middernacht bezig geweest met prikken zetten. Het is niet duidelijk wat de onvoorziene prikactie betekent voor mensen die de komende dagen een afspraak hebben bij de betreffende vaccinatiestraat, maar door de koelproblemen waren afspraken van maandag al verplaatst naar andere priklocaties in de regio.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: LCH: Mondkapjesdeal Sywert van Lienden was onnodig