Raad voor Cultuur: snel meer bezoekers bij culturele activiteiten

Bij culturele activiteiten moeten zo snel mogelijk meer bezoekers toegelaten worden. Dat schrijft de Raad voor Cultuur (RvC) dinsdag in een advies aan minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66). Volgens de Raad is de culturele sector „onevenredig hard geraakt door de coronacrisis” en moet de minister daarom op korte termijn de sector ondersteunen, onder meer door de steunmaatregelen te verlengen en publiek te motiveren om weer culturele evenementen te gaan bezoeken.

In theaters, musea en bioscopen zijn volgens de huidige coronamaatregelen 50 bezoekers welkom, mits de anderhalvemeterregel gehandhaafd kan worden. Voor zalen met meer dan 1.000 zitplaatsen geldt een maximum van 250 gasten. De RvC denkt dat dit aantal snel omhoog kan: „Vorig jaar zomer zijn al diverse protocollen ontwikkeld, waarmee dit veilig kan”. Ook de resultaten van de Fieldlab-evenementen kunnen hierbij volgens RvC van pas komen.

De raad vraagt de minister daarnaast om het testen bij culturele evenementen „niet langer dan noodzakelijk” in te zetten, omdat dit voor sommigen een drempel zou kunnen zijn voor een bezoek.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Giro 555: deel van opbrengst Covid-actie gaat naar Suriname