Kaag wil ‘gepaste vaart’ maken: goede hoop dat advies Hamer ‘binnenkort’ komt

D66-leider Sigrid Kaag heeft na haar gesprek met informateur Mariëtte Hamer in een korte toelichting tegen de pers gezegd dat „het land niet lang kan wachten” op een nieuw kabinet. „We willen gepaste vaart maken. Er zijn allerlei hobbels op de weg gekomen, maar ik heb toch goede hoop dat mevrouw Hamer binnenkort met een advies komt”, aldus Kaag dinsdagavond.

Aanvankelijk zou Hamer zondag haar rapport publiceren over het vervolg van het formatieproces, maar vorige week bleek dat te vroeg te zijn. Daarom gaat ze deze week nogmaals om tafel met de VVD, CDA en D66 - drie partijen die samen 73 zetels hebben en daarmee twee zetels tekortkomen voor een Kamermeerderheid.

Volgens Kaag zullen „ook andere partijen zeggen dat ze haast willen maken”. De D66-leider liet zich niet uit over mogelijke partijencombinaties voor een nieuw kabinet. Eerder deed ze dat wel en prefereerde ze een vijf partijencoalitie met de VVD, CDA, GroenLinks en PvdA.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hoekstra: niet aan mij me uit te spreken over vervolg formatie