Japan houdt journalisten tijdens Olympische Spelen in de gaten

Journalisten aan het werk in het Nationale Stadion in Tokio tijdens een testevenement voor de Olympische Spelen in Tokio.
Journalisten aan het werk in het Nationale Stadion in Tokio tijdens een testevenement voor de Olympische Spelen in Tokio. Foto Charly Triballeau / AFP

Journalisten die deze zomer verslag doen van de Olympische Spelen in Tokio zullen nauwlettend in de gaten gehouden worden door de organisatie. Zo moet worden voorkomen dat zij voorgeschreven locaties als hotels en sportstadions verlaten en zo bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. De maatregel werd dinsdag aangekondigd door Spelen-voorzitter Seiko Hashimoto, melden internationale persbureaus. Volgens AFP zullen journalisten worden gevolgd via GPS.

De Olympische Spelen in Japan staan onder grote druk door de coronacrisis in het Aziatische land. Een meerderheid van de bevolking wil dat het evenement wordt afgelast, uit vrees voor meer coronabesmettingen en een hogere druk op medische voorzieningen. Buitenlandse toeschouwers zijn niet welkom en er moet nog een besluit genomen worden of publiek überhaupt de stadions in mag.

Niet alleen voor journalisten gelden strenge regels, ook sporters moeten voldoen aan maatregelen om deel te kunnen nemen aan het toernooi. Deze regels zijn overigens nog lang niet altijd even duidelijk, tot zorg van de Nederlandse delegatie voor de Spelen. Vanwege de strenge regels voor niet-gevaccineerden ziet handbalster Yvette Broch af van deelname, zo vertelde ze aan NRC.

De Covid-regels voor sporters en staf op de Olympische Spelen zijn lang niet altijd even duidelijk. Lees hier hoe TeamNL met de situatie omgaat Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Giro 555: deel van opbrengst Covid-actie gaat naar Suriname