A Crater Lake #001, (uit de serie ”Unfinished Topography / Collection”), 2015. Takashi Kawashima: ‘Dit is een foto uit een serie die ik tussen 2011 en 2015 in Japan maakte, met als uitgangspunt het idee dat ‘alle foto's beginnen met een catastrofe’. Als het oppervlak van het kratermeer wazig wordt, zou dat het teken zijn van een op handen zijnde uitbarsting, zo menen de Japanners. Zij leven continu met het mysterieuze en onvoorspelbare karakter van de natuur.’

Foto Takashi Kawashima

Foto’s kopen voor een beter klimaat

Na een succesvolle eerste editie organiseert de Stichting Pictures for Purpose nu een tweede 'fundraising print sale', met werk van 36 internationale kunstenaars. De eerste editie in 2020 bracht ruim 200.000 euro op voor de Voedselbank en de deelnemende kunstenaars, die in het begin van de coronatijd hun inkomsten zagen verdampen. Met de tweede editie (van 7 t/m 21 juni) wil de stichting in samenwerking met Justdiggit, en hun partner, het VN-Milieuprogramma, inzamelen voor de klimaatcrisis. Deelnemende kunstenaars zijn onder anderen de Nederlandse fotografen Dana Lixenberg en Charlotte Dumas, en internationale namen als Gregory Halpern (VS) en Stephen Gill (VK).

Wild Bouquet, 2015. Scheltens & Abbenes: „Dit is een foto uit een serie van acht. Ze zijn gemaakt in de tuinen van de bekende Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf, waar we werden geïnspireerd door de kleuren, de structuren en het algehele ontwerp. We hebben bloemen geplukt en gerangschikt in verschillende boeketten, om ze vervolgens weer in hun eigen omgeving te fotograferen – met een twist.” Foto Scheltens & Abbenes

Outside in, 2010. Stephen Gill: „Deze foto komt uit een serie die ik in 2010 maakte in de Britse kustplaats Brighton and Hove. Ik legde voorwerpen uit die omgeving vast, soms als een soort fotogram (een afdruk van een voorwerp dat direct op lichtgevoelig materiaal is gelegd en vervolgens wordt belicht), soms gebruikte ik een vergrootglas om zonlicht direct op een negatief in te branden, of dompelde ik negatieven in zeewater onder. De afbeelding komt zo vrij willekeurig tot stand en is letterlijk gevormd door de elementen ter plekke.” Foto Stephen Gill

Hunter and Muledeer by the Naughton Power Plant, Kemmerer, Wyoming, 2010. Lucas Foglia: „Het westen van Amerika staat bekend als een ruig en ongerept gebied. Ik fotografeer in de meest dunbevolkte gebieden, zoals in het landelijke deel van Wyoming, waar meer herten dan mensen leven. In deze foto kijkt een hert naar een jager, net voordat hij vlucht in de richting van de Naughton-energiecentrale in Kemmerer.” Foto Lucas Foglia

Heads in the Sky, Du’an, 2019. Alexandra Leese: „In een aantal dorpjes in de zuidelijke Chinese provincie Guangxi onderzocht ik wat nou eigenlijk mannelijkheid is, en richtte ik me op mannenvriendschappen. Deze jongens hadden een soort onschuld over zich, niet aangetast door de sociale druk zoals veel jongeren in steden die ervaren.” Foto Alexandra Leese

Entangled, Malta, December 18, 2020. Olgaç Bozalp: „Terwijl we ons allemaal proberen te verhouden tot een ‘nieuw normaal’, is de reis nog steeds ongewis en de bestemming onbekend. ‘Entangled’ (verstrengeld) vertegenwoordigt die dubbelzinnigheid.” Foto Olgaç Bozalp

Untitled, 2016. Foto Gregory Halpern

The Haunted, 2018. Hashem Shakeri: „In deze kapitalistische wereld dwalen mensen maar wat rond, als zwervers die niet meer over hun eigen lot beschikken, vervreemd van hun lichamen en zonder ziel. Mijn project ‘The Haunted’ is een metafoor voor hoe mensen in de Iraanse samenleving het contact met zichzelf zijn kwijtgeraakt, hun identiteit hebben verloren in een context waarin ze gedwongen worden op dezelfde manier te geloven, te denken, te leven.” Foto Hashem Shakeri

Untitled, from Heavy the Sea, 2017. Esther Teichmann: „Deze serie laat een utopische eilandenwereld zien, ergens tussen zwarte en blauwe zeeën, tussen hier en nu, een fantasie over waar je ooit nog eens heen zult gaan of waar je misschien ooit al eens was. Hier zijn moeders als grotten, zusters als schelpen, geliefden als de maan, tranen als watervallen.” Foto Esther Teichmann

Magic Jungle, Jog Falls, Karnataka, India, 2016. Vasantha Yogananthan: „Tijdens het regenseizoen reden mijn assistent en ik van Bangalore, India, naar het westen. Ik herinner me eindeloze uren op hobbelige wegen en een stormachtige regen in de jungle. Alles was nat en klam. Ook mijn fotorolletjes, die aan elkaar geplakt waren en waarvan ik vreesde dat er niks over zou blijven van de beelden die ik gemaakt had. Het lab wist tóch iets te redden. Ik kon niet anders dan dit handbeschilderde beeld ‘Magic Jungle’ noemen.” Foto Vasantha Yogananthan

Charlotte Dumas: „Op het eiland Yonaguni in Japan leven zo’n honderd kleine en tengere paardjes langs de ruige kustlijn. Ze behoren tot een van de weinige Japanse paardenrassen die nog niet zijn uitgestorven, en ook zij worden met uitsterven bedreigd.” Foto Charlotte Dumas

Downtown, uit het project ‘The Last Days of Shishmaref’, 2007. Dana Lixenberg: „Dit is het centrale plein op het eiland Shismaref, een gemeenschap aan de noordwestkust van Alaska, waar ik in 2007 een aantal weken verbleef. Door opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel zal het eiland binnen enkele jaren onder water verdwijnen.” Foto Dana Lixenberg

Waiting in the woods (I) uit de serie Tatsuniya II, 2019. Rahima Gambo: „Ik begon in 2017 met de serie ‘Tatsuniya’; foto’s die ik maakte op de Shehu Sanda Kyarimi school in Maiduguri, Nigeria – een gebied waar Boko Haram met regelmaat jonge vrouwen ontvoert. Het project is een samenwerking mét de studenten, het gaat niet óver hen. Het laat zien welke bijzondere dingen er kunnen gebeuren als je een groep jonge vrouwen uitnodigt zich creatief te uiten en op speelse wijze hun trauma’s en angsten te verwerken.” Foto Rahima Gambo

Dear Stranger (self-portrait), 2020. Tania Franco Klein: „In mijn foto’s gebruik ik mijn personages als metaforen voor wat het kapitalisme doet met de wensen en de ambities van mensen. In hun angst ingekapseld te worden door ‘het systeem’ en het ‘niet-zichzelf-kunnen-zijn’ zoeken ze naar manieren om te ontsnappen aan wat de samenleving van ze verwacht - hoe succesvol je moet zijn, of hoe jeugdig. Ze proberen zichzelf opnieuw uit te vinden en oude ideeën los te laten. Waarmee ze ook van zichzelf vervreemd raken.” Foto Tania Franco Klein

Red Dot Coffee Cups, 2021. Thomas Albdorf: „De foto’s uit deze serie zijn gedurende vijf dagen in New York genomen, en later tot sculpturale vormen bewerkt in mijn studio.” Foto Thomas Albdorf