Duitsland heft quarantaineplicht op voor EK-voetballers, avondklok op Curaçao afgeschaft

Duitse spelers vieren een doelpunt in een vriendschappelijk duel met Letland in aanloop naar de Europese kampioenschappen.
Duitse spelers vieren een doelpunt in een vriendschappelijk duel met Letland in aanloop naar de Europese kampioenschappen. Foto Thilo Schmuelgen/AFP

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • Voetballers die in Duitsland EK-wedstrijden komen spelen, worden vrijgesteld van de quarantaineplicht die in het land geldt bij inreizen – ook als ze uit een gebied komen waar nieuwe virusvarianten heersen. Dat maakte het Duitse ministerie van Binnenlandse zaken op dinsdagmiddag bekend. Verantwoordelijke minister Horst Seehofer vindt dat Duitsland voor een sportevenement zo groot als het EK „haar steentje moet bijdragen”. Volgens hem zijn er goede ervaringen met infectiebeheersing in de Duitse voetbalcompetitie de Bundesliga.
  • India vaccineert relatief meer mannen dan vrouwen, blijkt volgens internationale persbureaus uit vaccinatiedata van de regering. In het land werden tot nu toe ongeveer 101 miljoen mannen deels of volledig ingeënt, 17 procent meer dan het aantal ingeënte vrouwen. Er is ook een verschil tussen de vaccinatiegraad in de stad en die op het platteland. De Indiaase regering kondigde donderdag een landelijk plan aan om coronavaccins aan alle volwassen inwoners van het land beschikbaar te stellen – tot nu toe lag de verantwoordelijkheid voor de vaccinatiestrategie bij de individuele staten.
  • Na ruim een jaar is de avondklok op Curaçao, die in maart 2020 inging, afgeschaft. De maatregel was afgelopen week al opgeschoven van 23.00 naar 01.00 uur. De avondklok is afgeschaft vanwege de lage besmettingscijfers op het eiland, en de hoge vaccinatiecijfers – bijna 70 procent van de volwassen bewoners heeft een prik gehad. Er worden meer maatregelen op het eiland versoepeld: mensen die volledig gevaccineerd zijn en uit landen met een laag risico terugreizen naar Curaçao, hoeven geen negatieve PCR-test meer te laten zien.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Weekcijfers: minder positieve tests, ook ziekenhuisopnames blijven dalen