Deel opbrengst Giro555-actie naar zwaar getroffen Suriname

Viroloog Marion Koopmans, GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet en Giro555-actievoorzitter Suzanne Laszlo bij de start van de Giro555-campagne.
Viroloog Marion Koopmans, GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet en Giro555-actievoorzitter Suzanne Laszlo bij de start van de Giro555-campagne. Foto Sem van der Wal / ANP

Unicef gaat een deel van de opbrengst van de Giro555-actie ‘Samen tegen corona’ gebruiken voor hulp aan Suriname, dat zwaar getroffen is door de coronapandemie. Het geld wordt onder meer besteed aan zuurstofapparaten, mobiele koelboxen en om zorgverleners te trainen, zo staat in een dinsdag gepubliceerde verklaring op de website van Giro555. Het aantal besmettingen in Suriname stijgt snel door de opkomst van de Gamma-variant (voorheen bekend als de ‘Braziliaanse’ variant) van het virus, waardoor de gezondheidszorg verder onder druk komt te staan. Ook kampt het land met een tekort aan vaccins.

Volgens een Giro555-woordvoerder wordt 250.000 euro besteed aan de coronabestrijding in Suriname en kan dit bedrag verder oplopen. Tot 28 mei werd zo’n vijf miljoen euro opgehaald door de Samenwerkende Hulporganisaties voor de wereldwijde bestrijding van corona. Hoe hoog dit bedrag nu is, kan de woordvoerder nog niet zeggen. Naast apparatuur en training zal met het geld in Suriname een voorlichtingscampagne worden opgezet over het vaccineren. Die moet op radio, tv en sociale media gaan verschijnen.

Eind mei kondigde het ministerie van Volksgezondheid aan dat Nederland tot 750.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname gaat sturen om het land uit de crisis te helpen. Deze kunnen vanaf juli geleverd worden. Maandag werd bekend dat daarbovenop nog 90.000 doses, inclusief naalden en spuiten, woensdag naar Suriname worden gevlogen en direct zullen worden gezet.

NRC volgt deze week enkele dagen een medisch team uit Nederland dat helpt in Suriname. Lees hier deel 2 over wachtrijen voor een vaccinatie en jonge patiënten in het ziekenhuis Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Giro 555: deel van opbrengst Covid-actie gaat naar Suriname