Belgische viroloog Van Ranst krijgt ook dreigementen uit Nederland

Viroloog Marc van Ranst aan het werk in zijn laboratorium in Leuven.
Viroloog Marc van Ranst aan het werk in zijn laboratorium in Leuven. Foto Francisco Seco/AP

De ondergedoken viroloog Marc Van Ranst heeft ook dreigementen uit Nederland ontvangen. Van Ranst vertelde dinsdag bij NPO Radio 1 dat er „af en toe” Nederlandse bedreigingen zijn geuit. De Belgische viroloog zegt op zo’n moment contact op te nemen met de Nederlandse politie, die daarna in gesprek gaat met de bedreigers. „Dat blijkt dan toch indringend genoeg te zijn om het te stoppen”, aldus Van Ranst.

Van Ranst zit al drie weken met zijn familie ondergedoken omdat de voortvluchtige militair Conings heeft gedreigd hem te vermoorden. Dat schreef Conings in afscheidsbrieven aan zijn familie. Sinds maandag 17 mei is de gewapende militair onvindbaar voor zijn oud-collega’s en Belgische politie. Het is niet duidelijk of Conings, die extreemrechtse sympathieën koesterde, nog in leven is.

Zolang Conings onvindbaar is, zit Van Ranst waarschijnlijk ondergedoken. Dat noemt hij „niet het einde van de wereld”. De viroloog werkt vanuit zijn schuiladres gewoon verder en uit zich ook op sociale media. Zo ging hij onlangs de discussie aan met Viruswaarheid-voorman Willem Engel, van wie hij „totaal niet onder de indruk is”. Van Ranst zegt het onderduiken vooral vervelend te vinden voor zijn twaalfjarige zoon. „Het is een dapper kereltje. Dit geeft ons wel de gelegenheid om samen wat spelletjes te doen.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oud-werknemers van KLM krijgen vijf miljoen euro Europese steun