Afgelopen week opnieuw minder positieve tests, ook ziekenhuisopnames blijven dalen

Bij het RIVM zijn de afgelopen zeven dagen 30 procent minder positieve coronatests gemeld dan in de week ervoor. Dat blijkt uit de nieuwe weekcijfers die het instituut dinsdag heeft gepubliceerd. De daling komt doordat minder mensen zich lieten testen (-9 procent), maar ook doordat het percentage van de uitgevoerde tests dat positief bleek daalde van 9 procent naar 7,2 procent.

Van 2 tot en met 8 juni lieten 195.318 mensen zich testen op Covid-19 bij de GGD, 13.982 daarvan kregen een positieve uitslag. Het aantal positieve tests daalde in alle leeftijdsgroepen. Het reproductiegetal R, dat staat voor de besmettelijkheid van het virus, ligt volgens de laatste berekening op 0,9. Dit betekent dat 100 mensen die nu Covid-19 hebben samen 90 anderen besmetten, waarmee de besmettingsaantallen dus afnemen.

Het RIVM registreerde dinsdag 1.465 nieuwe positieve coronatests, 13 minder dan een dag eerder. Ook meldde het instituut over het afgelopen etmaal 14 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden; deze informatie komt soms met vertraging binnen. Maandag kwamen 3 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen binnen.

Ook het aantal coronapatiënten dat in Nederlandse ziekenhuizen ligt is gedaald. Dat aantal lag dinsdagmiddag op 937, blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Maandag waren dat er nog 993. Van de huidige patiënten liggen er 321 op de intensive care, 22 minder dan een dag eerder. Zondag waren voor het eerst sinds 6 oktober minder dan duizend patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen opgenomen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oud-werknemers van KLM krijgen vijf miljoen euro Europese steun