Recensie

Recensie Film

‘100UP’ toont het geheim van zeven honderdjarigen

Documentaire Documentairemaker Heddy Honigmann vindt een spiegel voor haar eigen leven in de verhalen van zeven honderdjarigen.

In 100Up portretteert documentairemaker Heddy Honigmann zeven 100-jarigen uit New York, Lima, Den Haag en Noorwegen.
In 100Up portretteert documentairemaker Heddy Honigmann zeven 100-jarigen uit New York, Lima, Den Haag en Noorwegen.

In haar nieuwe documentaire 100UP portretteert Heddy Honigmann (1951) zeven honderdjarigen. De titel is een knipoog naar Michael Apteds beroemde Up-serie waarvoor hij elke zeven jaar dezelfde groep mensen, een dwarsdoorsnede van de Britse klassenmaatschappij volgde. Honigmanns groep komt van over de hele wereld: vier wonen er in New York, de rest in haar geboortestad Lima, in Den Haag en Noorwegen. Ze hebben goede verhalen, zoveel is zeker. Ex-big band-drumster Viola Smith (1920-2020) en sekstherapeute Shirley Zussman (1914) stelen de show. Hun levens sluiten aan bij interesses die Honigmann in eerdere films onderzocht: muziek in Het ondergronds orkest en Om de wereld in 50 concerten, seksualiteit in O amor natural. De meanderende, en regelmatig helaas onevenwichtig gemonteerde film blijkt dan eigenlijk een autobiografie via de verhalen van anderen.

De nog steeds in een armenziekenhuis werkzame arts Raúl Jéri geeft Honigmann niet alleen een kans naar haar geboortestad terug te reizen, maar ook het humanisme van haar film- en interviewstijl een gezicht te geven. Holocaust-overleefster Mathilde Freund is een stem voor haar eigen joodse achtergrond. Voormalig waterpolospeler Hans Maier die tot aan zijn dood aan een aanvulling op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werkte, door te formuleren welke plichten bij die rechten komen kijken, geeft een beeld van haar eigen sociale geweten. Zo worden al deze mensen een spiegel voor haar eigen werk en leven. Hun geheim en dat van Honigmann zelf: altijd nieuwsgierig blijven naar de wereld om hen heen.