‘Ziekenhuizen boekten ondanks corona positieve resultaten in 2020’

De Nederlandse ziekenhuizen hebben in 2020 resultaten gehaald die vergelijkbaar zijn met het niet-coronajaar 2019. Dat maakt Intrakoop, een inkoopcoöperatie voor de zorg, maandag bekend. Uit de tot nu toe bekende jaarcijfers van 37 instellingen blijkt een gemiddelde winstmarge van 1,4 procent, hetzelfde als een jaar eerder. De gezamenlijke omzet van de ziekenhuizen steeg met 5,5 procent, naar 18,6 miljard euro.

De positieve cijfers komen grotendeels voort uit de steunmaatregelen die de overheid en verzekeraars instelden tijdens de coronacrisis. De zorgverzekeraars keerden in 2020 een continuïteitsbijdrage uit van in totaal zo’n vier miljard euro, om de extra kosten die vanwege de pandemie werden gemaakt te compenseren. Bij de onderzochte instellingen is het ziekteverzuim toegenomen, meldt Intrakoop: dat steeg van 5,3 procent in 2019 naar 5,6 procent. Volgens de organisatie is dat de sterkste toename van verzuim in negen jaar tijd. Ook de totale personeelskosten zijn gestegen, met 7,4 procent.

Het Financieele Dagblad schrijft maandag een analyse van de financiële cijfers. Voorwaarde voor de coronasteun was dat de ziekenhuizen en de verzekeraars opnieuw zouden overleggen in het geval van ‘bovenmatige’ winsten. Volgens de krant zullen de marges die nu behaald zijn impact hebben op de lopende gesprekken over vergoedingen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de koepelorganisatie van zorgverzekeraars, laat aan het FD weten dat er nog geen totaalbeeld is over 2020. De analyse van Intrakoop beslaat instellingen die samen goed zijn voor 61 procent van de inkomsten uit de sector. Pas als de volledige impact van corona op de ziekenhuizen en de financiën duidelijk is, zal ZN kijken of terugbetalingen nodig zijn.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Alle GGD’s zetten vanaf vandaag stempel in ‘het gele boekje’