Tennis

Roland Garros: Federer (39) trekt zich terug

Nadat hij om 00.45 uur de felicitaties van Dominik Köpfer in ontvangst had genomen, sloeg de twijfel zaterdagnacht toe bij Roger Federer. De 3,5 uur die het de Zwitser had gekost om zijn Duitse tegenstander in vier sets (7-6, 6-7, 7-6 en 7-5) te verslaan, waren misschien teveel geweest voor zijn kwetsbare lijf. Federer, die in augustus veertig wordt, lag er ruim een jaar uit vanwege twee operaties aan zijn rechterknie. „Is het te riskant om druk te blijven uitoefenen op de knie? Is het een goed moment om te rusten?”, vroeg hij zich openlijk af na afloop van zijn partij in de derde ronde tegen Köpfer.

Zondag maakte de organisatie van Roland Garros bekend dat Federer in de tweede week van het toernooi niet meer in actie komt. Hij gaat zich voorbereiden op Wimbledon, het grastoernooi dat hij in juli graag voor een negende keer wil winnen. Federer liet in een verklaring weten blij te zijn dat hij op het gravel in Parijs drie partijen had kunnen spelen. „Er is geen beter gevoel dan weer op de baan te staan.”

Op sociale media was er naast begrip, toch ook kritiek op de beslissing van de twintigvoudige grandslamwinnaar. „Begrijpelijke maar niet heel fraaie beslissing”, schreef oud-tennisster en tv-commentator Marcella Mesker op Twitter.

De terugtrekking van Federer betekent dat Matteo Berrettini vrije doorgang krijgt naar de kwartfinale. De 25-jarige Italiaan won zaterdag in drie sets van de Zuid-Koreaan Soon-Woo Kwon en kan zich alvast gaan voorbereiden op zijn volgende tegenstander: de Servische nummer een van de wereldranglijst Novak Djokovic of Berrettini’s jonge landgenoot Lorenzo Mussetti (19). (NRC)