Supporters van Feyenoord belagen architect thuis

Nieuw stadion Ard Buijsen, voorstander van de bouw van een nieuw stadion, wordt naar eigen zeggen al acht jaar geïntimideerd.

Een tiental Feyenoordfans heeft zaterdag de Rotterdamse architect Ard Buijsen thuis opgezocht. Buijsen staat bekend als voorstander van het nieuwe stadion voor de voetbalclub, aan de Maas. Veel Feyenoordfans willen niet weg uit de Kuip.

Het tiental, gekleed in zwart, sloeg en bonsde vloekend op ramen en deuren, meldt RTV Rijnmond. Daarop werd de politie ingeschakeld, die zo’n dertig mensen controleerde en fakkels in beslag nam. Niemand werd aangehouden, omdat er „geen strafbaar feit is gepleegd”, aldus een woordvoerder. Wel noemt ze het „ongehoord” iemand „op zo’n manier onder druk te zetten”. Zeker één andere veronderstelde voorstander van het nieuwe stadion werd zaterdag ook thuis opgezocht. Zijn of haar identiteit is onbekend.

Buijsen zei tegen RTV Rijnmond al jarenlang bedreigingen en intimidaties te ontvangen; de afgelopen acht jaar zou hij zeker zes keer de politie hebben ingeschakeld. Dat fans zaterdag bij hem op de stoep stonden, is volgens Buijsen vermoedelijk het gevolg van een paginagrote advertentie diezelfde dag in het AD. Daaruit blijkt dat de club voorstander is van de bouw van Feyenoord City. Buijsen wordt in de advertentie overigens niet genoemd.

Volgens de architect worden „heel veel mensen” van Feyenoord of die betrokken zijn bij de plannen voor Feyenoord City, momenteel bedreigd of geïntimideerd. „Dat zal de komende maanden nog wel doorgaan, zolang er geen besluit is genomen.” Een woordvoerder van Feyenoord noemde de bedreigingen „belachelijk” en „een grens voorbij”.

De komende weken buigt de Rotterdamse politiek zich over de plannen voor het nieuwe stadion aan de Maas (441 miljoen euro) en een gebiedsontwikkeling met 3.700 woningen.