Prominente briefschrijvers vragen G7 vaccinaties arme landen te betalen

In 2021 is het „tijd voor een keerpunt in internationale samenwerking”: er is wereldwijde solidariteit nodig, zeker van de zeven welvarendste landen, om ervoor te zorgen dat de gehele wereldbevolking toegang heeft tot coronavaccins. Meer dan tweehonderd politici en prominente figuren hebben de G7-landen opgeroepen twee derde van de kosten voor wereldwijde vaccinatie en eerlijke distributie van doses op zich te nemen. In totaal is daarvoor zo’n 66 miljard dollar (omgerekend zo’n 55 miljoen euro) nodig, schrijven zij in een brief.

Ook moet het samenwerkingsverband zich inzetten voor het uitbreiden van de productie van vaccins en een eerlijke verdeling daarvan. Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Canada komen dit weekend samen voor een top. Onder meer de Britse oud-premiers Tony Blair en Gordon Brown, oud-premier Jan-Peter Balkenende, Afrikaanse politici en de voormalig VN-baas Ban Ki-moon ondertekenden de brief.

Het document werd ingezien door internationale persbureaus en kranten, die daaruit maandag publiceren. Betalen voor de gelijke vaccinatie voor iedereen, ook in de ontwikkelingslanden, is volgens de auteurs „geen liefdadigheid, maar een vorm van zelfbescherming om te voorkomen dat het virus zich opnieuw verspreidt, muteert en terugkeert. Dit virus is een bedreiging voor ons allemaal.”

Verder dringen de briefschrijvers aan op een gezamenlijk plan voor het herstel van volksgezondheid en de economie na de crisis. Daarbij moet duurzaamheid hoog in het vaandel staan, citeert de Britse krant The Guardian. De ontmoeting van de G7-landen vindt plaats in Londen. De huidige Britse regeringsleider Boris Johnson nam zondag ook al een voorschot op de top en liet aan de pers weten dat vaccinaties voor hem een belangrijk onderwerp waren.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 21.000 mensen tussen 60 en 64 jaar maakten alsnog prikafspraak