Moderna wil goedkeuring EU voor vaccineren tieners

De 14-jarige Audrey Vakker uit het Amerikaanse Virginia krijgt een vaccin toegediend.
De 14-jarige Audrey Vakker uit het Amerikaanse Virginia krijgt een vaccin toegediend. Foto Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Farmaceut Moderna heeft maandag een aanvraag ingediend bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om zijn coronavaccin ook aan kinderen van 12 jaar en ouder toe te dienen.

Het bedrijf heeft maandag ook in Canada een aanvraag ingediend om het vaccin goed te keuren voor tieners en wil dat ook in de Verenigde Staten en andere landen gaan doen. Bij de laatste proeven van de farmaceut kregen ongeveer 2.500 kinderen van 12 tot en met 17 jaar het Moderna-vaccin toegediend. Niemand van hen liep het coronavirus op en ze kregen geen ernstige bijwerkingen. Het bleef beperkt tot onder meer hoofdpijn, vermoeidheid en pijn op de prikplek.

Het EMA keurde eerder het vaccin van Pfizer/BioNTech goed voor tieners. Meerdere Europese landen, zoals Duitsland en Polen, hebben daarna besloten om jongeren vanaf 12 jaar te gaan vaccineren. Nederland wacht met een besluit tot de Gezondheidsraad een advies heeft uitgebracht.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 21.000 mensen tussen 60 en 64 jaar maakten alsnog prikafspraak