Ministerie: 95 procent van de middelbare scholen weer volledig open

Een klaslokaal van het Amsterdams Lyceum is weer gevuld met leerlingen. 95 procent van de middelbare scholen is weer volledig open.
Een klaslokaal van het Amsterdams Lyceum is weer gevuld met leerlingen. 95 procent van de middelbare scholen is weer volledig open. Foto Evert Elzinga / ANP

Bijna alle middelbare scholen in Nederland gaan maandag weer volledig open. Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap volgt zeker 95 procent van de 1.438 middelbare scholen de versoepelingen die het kabinet vorige maand aankondigde en per 31 mei ingingen. De scholen die niet opengaan, doen dit uit vrees dat leerlingen het coronavirus meebrengen en docenten besmetten. Uit een enquête van CNV Onderwijs bleek eerder al dat driekwart van de docenten niet op heropening voor de zomer zat te wachten.

De Onderwijsinspectie kreeg tot vrijdag 193 meldingen binnen van scholen die niet volledig over wilden gaan op fysiek onderwijs. De meldingen werden vaak gedaan over dezelfde scholen. Volgens het ministerie gaat het grootste deel van die scholen alsnog volledig open, nadat de Inspectie enkele gesprekken heeft gevoerd met de schoolbestuurders.

Op school hoeven leerlingen onderling geen anderhalve meter afstand te houden tot elkaar, maar wel tot de docent. Ook moeten ze twee keer per week een zelftest doen. De testen worden geleverd door de middelbare school, die deze gratis toegestuurd krijgt van de overheid.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ministerie: 95 procent van de middelbare scholen weer volledig open