Leeuwen blijven in Artis dankzij anonieme gift twee filantropen

De leeuwen van Artis in hun verouderde blijf. Hier blijven ze de komende jaren tot de bouw van hun nieuwe verblijf voltooid is.
De leeuwen van Artis in hun verouderde blijf. Hier blijven ze de komende jaren tot de bouw van hun nieuwe verblijf voltooid is. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Bezoekers van Artis kunnen ook in de toekomst de leeuwen blijven bewonderen. Het Amsterdamse dierenpark maakt maandag bekend dat twee anonieme filantropen met een gift ervoor hebben gezorgd dat er genoeg geld is voor een nieuw leeuwenverblijf. Daarmee is het vertrek van de twee leeuwinnen en één mannelijke leeuw van de baan. In januari berichtte Artis dat de leeuwen zouden vertrekken naar een dierentuin in Zuid-Frankrijk, maar het Franse park trok zich op het laatste moment terug. Sindsdien sprak Artis met andere dierentuinen en partijen.

Door de economische schade van de coronacrisis had Artis niet genoeg inkomsten om een nieuw leeuwenverblijf, met een prijskaartje van vier miljoen euro, te bekostigen. Toen de deal met de Franse dierentuin om de leeuwen over te nemen afketste, kreeg Artis naar eigen zeggen veel reacties. In een verklaring laat het dierenpark weten dat er veel geld is ingezameld door bezoekers, „voor alle dieren in Artis”. De gift van de twee filantropen, die samen het benodigde bedrag voor het verblijf schenken, noemt directeur Rembrandt Sitorius ‘heel bijzonder’: „Zonder hen was dit onmogelijk en was Artis een toekomst tegemoet gegaan zonder leeuwen.” Het nieuwe verblijf wordt de komende jaren gebouwd, tot die tijd zijn de leeuwen te zien in hun huidige verblijf.

Ondanks de schenking is Artis nog niet uit de financiële zorgen. De tekorten van het park zijn, inclusief de bijdrage, opgelopen tot achttien miljoen euro. De publieke steuncampagne heeft tot nu toe 1,3 miljoen euro opgeleverd. Over de rest van de tekorten blijft Artis in gesprek met de gemeente Amsterdam en de Rijksoverheid. Ook kan het park weer inkomsten genereren, doordat het sinds 19 mei na zes maanden lockdown weer open mag voor publiek.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 1985 en 1986 aan de beurt voor coronavaccinatie