LCH: Mondkapjesdeal Sywert van Lienden was onnodig

De deal die Sywert van Lienden sloot met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) was onnodig. Dat heeft Rob van der Kolk, coördinator van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), maandagavond gezegd in het programma Met het Oog op Morgen van NPO Radio 1. Volgens Van der Kolk, die met het LCH nauw betrokken was bij de aanschaf van mondkapjes voor het Nederlandse zorgpersoneel, was er ten tijde van de inmiddels beruchte mondkapjesdeal al genoeg beschermingsmateriaal geregeld.

Dat het ministerie toch besloot mondkapjes van Van Lienden aan te schaffen, kwam volgens Van der Kolk mede door druk vanuit de media, geuit door onder meer Van Lienden zelf. „Wij hadden alles al geregeld en toen maakte hij die afspraak nog met het ministerie”, aldus Van der Kolk. „Wat ons betreft was het niet nodig, maar VWS wilde meer zekerheid en dus meer mondkapjes.”

Ook zegt de coördinator van het LCH, tevens directeur van het AMC Amsterdam, dat Van Lienden loog over een ondertekende geheimhoudingsverklaring. Alle betrokkenen ondertekenden die verklaring, waarin stond dat zonder winstoogmerk gewerkt zou worden. Ook Van Lienden zei de verklaring getekend te hebben, terwijl dat op dat moment niet waar was. Van Lienden, die met zijn organisatie actief was in hetzelfde gebouw als het LCH, werd later door de beveiliging uit het pand gezet nadat hij zich niet aan de veiligheidsregels hield.

Uit publicaties van De Volkskrant en Follow The Money bleek dat Van Lienden met twee compagnons circa twintig miljoen euro overhield aan een deal die hij sloot met het ministerie van Volksgezondheid voor de import van mondkapjes uit China. Naar buiten toe zei de ondernemer echter dat hij er niets aan over had gehouden.

Twitter avatar NPORadio1 NPO Radio 1 Zonder winstoogmerk, dat was de afspraak. ‘’Ik werd verwittigd dat zij er waren en dat ze die brief niet ondertekend hadden. Ik liep naar buiten en dacht dit is niet pluis.‘’ Zegt Rob van der Kolk van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen in @oogopmorgen over @Sywert van Lienden. https://t.co/a7cDTqbKoH
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 8 juni