KiKa en KWF willen geen geld van Sywert van Lienden

Ook KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij) zal geen geld aannemen van opiniemaker Sywert van Lienden. Dat zegt een woordvoerder, die benadrukt dat de organisatie nog niet is benaderd door de ondernemer. „We staan er hetzelfde in als KWF. Het geld is volgens ons van de belastingbetaler en hij kan het het beste teruggeven.”

Van Lienden zei zondag in een interview bij Buitenhof dat geld dat hij verdiend heeft met de mondkapjesdeal een „maatschappelijke bestemming” moet krijgen. Hij zei 9 miljoen euro te gaan beleggen en met het rendement iets te gaan doen, onder meer voor „kankeronderzoek bij jonge mensen”. Zomaar terugstorten gaat niet, zei Van Lienden, want dan komt het geld in handen van „private-equitypartijen”.

KWF Kankerbestrijding liet zondag aan ANP weten geen geld van Van Lienden aan te zullen nemen, mocht hij van plan zijn dat te willen doneren. Het is geld dat toebehoort aan de belastingbetaler, vindt de organisatie. Ook KWF vindt dat hij het geld het beste kan terugstorten aan het ministerie van Volksgezondheid.

Lees ook: Sywert van Lienden roept vooral veel nieuwe vragen op in tv-interview Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ministerie: 95 procent van de middelbare scholen weer volledig open