Kabinet verlengt financiële steun aan culturele sector

Kunst in het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.
Kunst in het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Foto Marco de Swart/ANP

Het demissionaire kabinet verlengt de financiële steun aan de culturele sector. Voor het derde kwartaal van dit jaar is ruim 147 miljoen euro vrijgemaakt, zo schrijft demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld gaat onder meer direct naar kunstenaars, lokale en regionale culturele instellingen en instellingen die subsidies via de Erfgoed- of Rijkscultuurfondsen krijgen.

Het huidige steunpakket voor de cultuursector bestreek de eerste twee kwartalen van 2021 en had een waarde van 414 miljoen euro. Volgens Van Engelshoven maakte de sector sinds het begin van de coronapandemie aanspraak op 2 miljard euro aan coronasteun. Ongeveer 900 miljoen daarvan kwam uit speciale steunpakketten voor de cultuursector; de overige 1,1 miljard uit de generieke steunpakketten voor bedrijven en instellingen. De financiële hulp aan zelfstandig ondernemers (de TOZO-regeling) is niet in deze berekening meegenomen.

De ‘Taskforce culturele en creatieve sector’, die belangenbehartigers van de cultuursector vertegenwoordigt en met het demissionaire kabinet overleg voert over coronasteun, stelde in januari dat de culturele sector tot 1 juli dit jaar zeker 4,5 miljard euro aan inkomsten misloopt: beduidend meer dan de 2 miljard euro aan ontvangen steun. Directeur van de Museumvereniging Mirjam Moll stelde eerder tegen NRC dat de sector nauwelijks reserves heeft om dat verschil op te vangen. „Dat betekent dat de nood hoog is.”

Lees ook: Heropening cultuur: ‘Zo gaan we toch een beetje goed de zomer in’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hof stelt Belgische staat in gelijk: toch wettelijke basis voor coronaregels