‘Hoe langer je je verheugt, hoe groter het geluk’

Na corona wil Rolien Duiven (40) uit Zwolle weer deelnemen aan een grote internationale adventurerace.

Illustratie Getty Images

‘Sinds tien jaar doe ik aan triatlons. Het liefst doe ik een crosstriatlon, waarbij het zwemmen, hardlopen en fietsen offroad plaatsvinden. Het streven is om elk jaar een uitdagende wedstrijd in het buitenland te doen.

„Ik keek er dit jaar heel erg naar uit om de XL-versie van de Grand Raid Nisramont te doen, een soort adventurerace in de Belgische Ardennen. De gewone versie deed ik al drie keer eerder met mijn vaste sportpartner Esmeralda. We vielen alle drie de keren in de prijzen, dat hadden we echt niet verwacht.

„Bij de GR Nisramont begin je eerst met zijn tweeën met kajakken. Dan ga je mountainbiken, dan hardlopen en tot slot volgt een afstand op het onderdeel ‘run bike’: daarbij loopt de een hard en fietst de ander, je wisselt elkaar onderweg af. In de XL-versie zou je een dag eerder al 13 kilometer hardlopen en 25 kilometer mountainbiken in die omgeving – en dan de dag erop de hele Grand Raid Nisramont doen.

„Wat ik mooi vind aan de Grand Raid Nisramont is de afwisseling, maar ook het buitensporten in de Ardennen. Het mountainbiken gaat ook echt over een technisch parcours. Ook is het leuk om zoiets als duo te volbrengen, triatlon blijft verder toch vooral een individuele sport. We zijn fanatiek, maar plezier is belangrijker. We blijven erna nog even in de Ardennen, echt een kleine vakantie dus.

„Het evenement zou afgelopen maart plaatsvinden, maar ging niet door. Dat was jammer, want in maart 2020 begon de coronacrisis. Je schrijft je vervolgens de september daarop in voor het evenement voor de vólgende, in maart 2021, en dan kan het dus nog steeds niet. De nieuwe datum staat voor deze zomervakantie, maar dan kunnen we niet. We hebben onze zinnen dus gezet op 2022. Voor die tijd doe ik op 10 juli nog wel een andere crosstriatlon in België, daar kijk ik erg naar uit.

„Ik heb de wedstrijden erg gemist en merkte gaandeweg dat het lastiger werd om me ertoe te zetten te gaan trainen. Ik mis het vooral dat je ergens naar toewerkt, met zo’n wedstrijd in het vooruitzicht. En een reisje naar het buitenland natuurlijk. In het weekend dat we dit jaar eigenlijk de Grand Raid Nisramont XL zouden doen, hebben Esmeralda en ik een alternatief evenement gedaan in Dalfsen. Dat was kleinschalig, maar het was leuk een alternatief te hebben.

„Ik merkte toen dat ons fanatisme in coronatijd gelukkig niet verloren is gegaan. Bij de volgende grote wedstrijd denk ik dat ik extra zenuwachtig ben, omdat je geen idee hebt hoe je ervoor staat. Maar die kick om over de finish te komen, wordt wel extra leuk. Hoe langer je je ergens op verheugt, hoe sterker het geluksgevoel is.”

Dit was de laatste aflevering in deze serie.