In beeld

De eerste honderd dagen van Perseverance op Mars in beeld

Marsverkenner Perseverance van NASA landde in februari 2021 op Mars. Het rijdende laboratorium is vervolgens meteen gestart met de missie: het verzamelen van foto’s, geluiden en gesteenten voor verder onderzoek. Dankzij Perseverance is voor het eerst geluid uit Mars naar de aarde gestuurd. Het onderzoeken van de stenen en andere monsters die het karretje maakt, zal nog wel even op zich laten wachten. In 2028 gaat een andere verkenner de monsters en buisjes ophalen.
Marskarretje Perseverance legde 480 miljoen kilometer af in zeven maanden tijd, voor het op 18 februari 2021 aankwam op Mars. De onbemande verkenner is onderdeel van een missie om gesteentemonsters naar de aarde te brengen.
Foto NASA/EPA
Op beelden van een andere verkenner is te zien hoe Perseverance aankwam op Mars. De kar moet tientallen bodemmonsters gaan verzamelen. Die buisjes worden achtergelaten op de planeet. In 2028 zal een Europees Marskarretje die oppikken.
Foto NASA/EPA
Perseverance is uitgerust met meer dan twintig camera's, een boor en twee microfoons. Op de vierde dag van de missie maakte een van de camera's deze foto, van de zon.
Foto NASA/EPA
Dag 32 van de missie: een foto van de bodem. Het is de vijfde keer dat NASA een rijdend laboratorium naar Mars heeft gestuurd. Eerder reden Sojourner, Spirit, Opportunity en Curiosity rond op Mars.
Foto NASA/EPA
De gaten in deze steen laten het werk van Perseverance zien. Het werkterrein van de kar is de krater Jezero. Daar zou miljarden jaren geleden, toen er op Mars water zou hebben gestroomd, mogelijk een rivier zijn uitgemond in een meer.
Foto NASA/EPA
Perseverence is geland met een helikopter, Ingenuity, die op deze foto in de verte te zien is tijdens zijn derde vlucht op Mars. NASA wil onderzoeken of en hoe er gecontroleerd gevlogen kan worden op de planeet.
Foto NASA/EPA
Dag 39: een foto van Ingenuity, aan de buik van Perseverance.
Foto NASA/EPA
Het landschap waar Perseverance dagelijks overheen rijdt op de rode planeet. De Marskar onderzoekt of in de krater Jezero nog oude sporen van leven te vinden zijn.
Foto NASA/EPA
Helikopter Ingenuity maakte tijdens een vlucht over Mars deze foto. Tijdens de eerste keer steeg het toestel drie meter de lucht in, bleef even hangen en daalde vervolgens weer.
Foto NASA/EPA
Perseverance is een upgrade van Curiosity, de succesvolle Marskar die nog altijd rondrijdt op Mars.
Foto NASA/EPA
De vijfde vlucht van Ingenuity bracht de helikopter al een stuk verder. Het toestel steeg tot tien meter hoogte en landde 129 meter verder.
Foto NASA/EPA
De eerste Marsstenen die Perseverance heeft verzameld, zouden in 2031 op de aarde aan moeten komen.
Foto NASA/EPA
De Earth Return Orbiter zal met de capsule met Marsgesteenten in 2031 landen in de woestijn van Utah. Als alles volgens de planning verloopt.
Foto NASA/EPA