Laatste nieuws coronacrisis

Weekcijfers: minder positieve tests, ook ziekenhuisopnames blijven dalen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het laatste nieuws bij rondom de wereldwijde coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag 8 juni:

 • De overheid heeft de risiconiveaus van de meeste veiligheidsregio’s in Nederland dinsdag naar beneden bijgesteld. Zes regio’s dragen nu het een na laagste label ‘zorgelijk’, elf regio’s zijn aangeduid als ‘ernstig’ en acht regio’s zitten nog op het hoogste niveau, ‘zeer ernstig’.
 • Bij het RIVM zijn de afgelopen zeven dagen 30 procent minder positieve coronatests gemeld dan in de week ervoor. Ook het dagelijks geregistreerde aantal positieve tests nam dinsdag af, evenals de coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen en op IC-afdelingen.
 • De ondergedoken viroloog Marc Van Ranst heeft ook dreigementen uit Nederland ontvangen. Van Ranst vertelde dinsdag bij NPO Radio 1 dat er „af en toe” Nederlandse bedreigingen zijn geuit.
 • De GGD Utrecht heeft maandagavond in twee uur tijd 1.200 mensen ingeënt met het Janssen-vaccin. Bij de priklocatie in Nieuwegein waren de vaccins door een stroomstoring ontdooid en moesten zo snel mogelijk ‘opgeprikt’ worden. Het nieuws verspreidde zich snel en binnen korte tijd stonden er honderden mensen te wachten bij de vaccinatiestraat.
 • Het Europees Parlement is akkoord gegaan met 5 miljoen euro Europese steun voor KLM-personeel dat is ontslagen vanwege de coronacrisis. Het geld is bedoeld om ongeveer 1.200 ex-werknemers om te scholen of te helpen een bedrijf te beginnen.

Volg hier het blog van woensdag 9 juni

Overheid stelt risiconiveaus voor bijna alle veiligheidsregio’s naar beneden bij

De overheid heeft de risiconiveaus van de meeste veiligheidsregio’s in Nederland dinsdag naar beneden bijgesteld. Vanaf vandaag dragen zes regio’s het een na laagste label ‘zorgelijk’, elf regio’s zijn aangeduid als ‘ernstig’ en acht regio’s zitten nog op het hoogste niveau, ‘zeer ernstig’. Dat schetst een gunstiger beeld dan bij de laatste update, toen 23 regio’s als ‘zeer ernstig’ werden aangeduid en de overige twee als ‘ernstig’.

De overheid hanteert vier risiconiveaus om aan te duiden in hoeverre het coronavirus in verschillende regio’s om zich heen slaat: ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. Iedere twee weken worden de niveaus opnieuw toegekend aan de 25 regio’s, waarbij wordt bekeken hoeveel positieve tests er per 100.000 mensen worden gemeld. Ook de ziekenhuiscijfers worden meegenomen. De aanpassingen van vandaag zijn gebaseerd op de cijfers tussen 31 mei en 6 juni.

De zes regio’s waar het virus momenteel het meest onder controle is en dus in de categorie ‘zorgelijk’ vallen, zijn Drenthe, Groningen, IJsselland, Kennemerland, Zuid-Limburg en Gooi en Vechtstreek. Ook in deze regio’s geldt nog dat er relatief veel nieuwe positieve tests worden gemeld en dat de druk op de zorg groot is. Pas het laagste risiconiveau ‘waakzaam’ houdt in dat de druk op de zorg meevalt en het aantal nieuwe positieve tests als laag wordt beschouwd.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Lange tijd gold overal in Nederland het risiconiveau ‘zeer ernstig’. Inmiddels is de situatie verbeterd in 17 van de 25 veiligheidsregio’s. Een mooie stap vooruit, nu zichtbaar op het coronadashboard. #11miljoensteprik 👉 https://t.co/lngn5iDcWg https://t.co/86e7ZWHqYu

Duitsland heft quarantaineplicht op voor EK-voetballers, avondklok op Curaçao afgeschaft

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

 • Voetballers die in Duitsland EK-wedstrijden komen spelen, worden vrijgesteld van de quarantaineplicht die in het land geldt bij inreizen – ook als ze uit een gebied komen waar nieuwe virusvarianten heersen. Dat maakte het Duitse ministerie van Binnenlandse zaken op dinsdagmiddag bekend. Verantwoordelijke minister Horst Seehofer vindt dat Duitsland voor een sportevenement zo groot als het EK „haar steentje moet bijdragen”. Volgens hem zijn er goede ervaringen met infectiebeheersing in de Duitse voetbalcompetitie de Bundesliga.
 • India vaccineert relatief meer mannen dan vrouwen, blijkt volgens internationale persbureaus uit vaccinatiedata van de regering. In het land werden tot nu toe ongeveer 101 miljoen mannen deels of volledig ingeënt, 17 procent meer dan het aantal ingeënte vrouwen. Er is ook een verschil tussen de vaccinatiegraad in de stad en die op het platteland. De Indiaase regering kondigde donderdag een landelijk plan aan om coronavaccins aan alle volwassen inwoners van het land beschikbaar te stellen – tot nu toe lag de verantwoordelijkheid voor de vaccinatiestrategie bij de individuele staten.
 • Na ruim een jaar is de avondklok op Curaçao, die in maart 2020 inging, afgeschaft. De maatregel was afgelopen week al opgeschoven van 23.00 naar 01.00 uur. De avondklok is afgeschaft vanwege de lage besmettingscijfers op het eiland, en de hoge vaccinatiecijfers – bijna 70 procent van de volwassen bewoners heeft een prik gehad. Er worden meer maatregelen op het eiland versoepeld: mensen die volledig gevaccineerd zijn en uit landen met een laag risico terugreizen naar Curaçao, hoeven geen negatieve PCR-test meer te laten zien.

Duitse spelers vieren een doelpunt in een vriendschappelijk duel met Letland in aanloop naar de Europese kampioenschappen. Foto Thilo Schmuelgen/AFP

Interpol haalt duizenden online nepapotheken offline

De internationale politieorganisatie Interpol heeft in samenwerking met de autoriteiten van 92 landen 113.020 sites van online apotheken offline gehaald bij een actie tegen de verkoop van namaak- of illegale medicatie en medische producten. De organisatie bericht dat in meerdere landen voor zo’n 23 miljoen dollar (19 miljoen euro) aan neppe medicijnen, nepcoronatests, ongekeurde mondkapjes en andere gevaarlijke producten in beslag is genomen.

Tijdens een soortgelijke actie werd in 2020 voor 13 miljoen dollar aan neppe producten gevonden en werden 2.500 sites uit de lucht gehaald. Volgens Jürgen Stock, secretaris-generaal van Interpol, laat de actie zien dat criminelen tijdens de coronapandemie er snel in zijn geslaagd om in te spelen op de verschuiving naar online winkelen: „Duizenden slachtoffers hebben onbewust hun gezondheid en mogelijk hun levens op het spel gezet door neppe medicijnen te kopen.”

In Italië namen de autoriteiten meer dan 500.000 ongecertificeerde mondkapjes en 35 productie- en verpakkingsmachines in beslag. In het Verenigd Koninkrijk werden drie miljoen neppe medicijnen en producten aangetroffen, terwijl in Venezuela een man werd gearresteerd op verdenking van het ontwikkelen van een verkoopplatform voor nepmedicatie via berichtenservice WhatsApp. De actie maakte onderdeel uit van een langdurig operatie met de naam Pangea, gericht op het tegengaan van de illegale handel in vervalste medische producten.

Interpol nam in meerdere landen voor zo’n 23 miljoen dollar (19 miljoen euro) aan neppe medicijnen, nepcoronatests, ongekeurde mondkapjes en andere gevaarlijke producten in beslag. Foto Edgar Su / Reuters

Afgelopen week opnieuw minder positieve tests, ook ziekenhuisopnames blijven dalen

Bij het RIVM zijn de afgelopen zeven dagen 30 procent minder positieve coronatests gemeld dan in de week ervoor. Dat blijkt uit de nieuwe weekcijfers die het instituut dinsdag heeft gepubliceerd. De daling komt doordat minder mensen zich lieten testen (-9 procent), maar ook doordat het percentage van de uitgevoerde tests dat positief bleek daalde van 9 procent naar 7,2 procent.

Van 2 tot en met 8 juni lieten 195.318 mensen zich testen op Covid-19 bij de GGD, 13.982 daarvan kregen een positieve uitslag. Het aantal positieve tests daalde in alle leeftijdsgroepen. Het reproductiegetal R, dat staat voor de besmettelijkheid van het virus, ligt volgens de laatste berekening op 0,9. Dit betekent dat 100 mensen die nu Covid-19 hebben samen 90 anderen besmetten, waarmee de besmettingsaantallen dus afnemen.

Het RIVM registreerde dinsdag 1.465 nieuwe positieve coronatests, 13 minder dan een dag eerder. Ook meldde het instituut over het afgelopen etmaal 14 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden; deze informatie komt soms met vertraging binnen. Maandag kwamen 3 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen binnen.

Ook het aantal coronapatiënten dat in Nederlandse ziekenhuizen ligt is gedaald. Dat aantal lag dinsdagmiddag op 937, blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Maandag waren dat er nog 993. Van de huidige patiënten liggen er 321 op de intensive care, 22 minder dan een dag eerder. Zondag waren voor het eerst sinds 6 oktober minder dan duizend patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen opgenomen.

Belgische viroloog Van Ranst krijgt ook dreigementen uit Nederland

De ondergedoken viroloog Marc Van Ranst heeft ook dreigementen uit Nederland ontvangen. Van Ranst vertelde dinsdag bij NPO Radio 1 dat er „af en toe” Nederlandse bedreigingen zijn geuit. De Belgische viroloog zegt op zo’n moment contact op te nemen met de Nederlandse politie, die daarna in gesprek gaat met de bedreigers. „Dat blijkt dan toch indringend genoeg te zijn om het te stoppen”, aldus Van Ranst.

Van Ranst zit al drie weken met zijn familie ondergedoken omdat de voortvluchtige militair Conings heeft gedreigd hem te vermoorden. Dat schreef Conings in afscheidsbrieven aan zijn familie. Sinds maandag 17 mei is de gewapende militair onvindbaar voor zijn oud-collega’s en Belgische politie. Het is niet duidelijk of Conings, die extreemrechtse sympathieën koesterde, nog in leven is.

Zolang Conings onvindbaar is, zit Van Ranst waarschijnlijk ondergedoken. Dat noemt hij „niet het einde van de wereld”. De viroloog werkt vanuit zijn schuiladres gewoon verder en uit zich ook op sociale media. Zo ging hij onlangs de discussie aan met Viruswaarheid-voorman Willem Engel, van wie hij „totaal niet onder de indruk is”. Van Ranst zegt het onderduiken vooral vervelend te vinden voor zijn twaalfjarige zoon. „Het is een dapper kereltje. Dit geeft ons wel de gelegenheid om samen wat spelletjes te doen.”

Viroloog Marc van Ranst aan het werk in zijn laboratorium in Leuven. Foto Francisco Seco/AP

1987 aan de beurt voor coronavaccinatie

Mensen die zijn geboren in 1987 kunnen vanaf vandaag een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna en kunnen vanaf 11.30 een afspraak maken bij de GGD via coronavaccinatie-afspraak.nl.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge 1987 mag vandaag een afspraak gaan maken voor vaccinatie. Rond 11:30 uur staat de website open voor iedereen die in dat jaar geboren is. Dus #PlanDePrik online en zegt het voort! 👉 https://t.co/Gymdf4GlTA https://t.co/Ruv8omV5oF

Oud-werknemers van KLM krijgen vijf miljoen euro Europese steun

Het Europees Parlement is akkoord gegaan met 5 miljoen euro Europese steun voor KLM-personeel dat is ontslagen vanwege de coronacrisis. Het geld is bedoeld om ongeveer 1.200 ex-werknemers om te scholen of te helpen een bedrijf te beginnen. De subsidie is dinsdag door een overgrote meerderheid van het parlement in Straatsburg goedgekeurd.

KLM had in Brussel 8,4 miljoen euro steun aangevraagd uit het Europees Fonds voor aanpassing door globalisering (EFG). Werknemers kunnen daar een beroep op doen als ze op straat zijn gekomen doordat een bedrijf naar het buitenland verhuist bijvoorbeeld. Sinds de coronacrisis is het fonds ook opengesteld voor mensen die door herstructurering vanwege de pandemie zijn ontslagen.

De Europese Commissie stelde voor de steun tot 5 miljoen euro te beperken en het kabinet 3,4 miljoen euro te laten bijleggen. Dat laatste bedrag neemt KLM voor eigen rekening, meldt persbureau ANP. Het bedrijf heeft al veel steun van het Rijk gekregen om de coronacrisis door te komen.

Lees ook: KLM-topman ziet weer lichtpuntjes na megaverlies in het eerste kwartaal

Ziekenhuizen onderzoeken effect derde prik bij kwetsbare patiënten

Ziekenhuizen gaan onderzoeken of kwetsbare patiënten baat hebben bij een derde prik tegen het coronavirus. Dat schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag.

Meerdere ziekenhuizen zien patiënten met ernstige Covid-19-klachten binnenkomen, ondanks dat ze al twee keer tegen het coronavirus zijn ingeënt. Het gaat dan vooral om mensen met een afweersysteem dat door een ernstige ziekte of medicijngebruik verzwakt is. Deze patiënten lijken na twee prikken nog niet voldoende bescherming tegen het virus te hebben.

„Het liefst willen we ook die patiënten goed beschermen. Het kan werken als we meer prikken aanbieden”, zegt Bram Goorhuis, coördinator van de corona-afdelingen van Amsterdam UMC en internist, tegen de krant. In Frankrijk krijgen kwetsbaren met een slechte afweer vier weken na hun tweede inenting al een derde prik. In het onderzoek wordt bij ongeveer achthonderd mensen 28 dagen na de tweede vaccinatie de afweerreactie gemeten. In deze groep zitten meer dan vijfhonderd patiënten die chemo- of immuuntherapie krijgen.

Deel opbrengst Giro555-actie naar zwaar getroffen Suriname

Unicef gaat een deel van de opbrengst van de Giro555-actie ‘Samen tegen corona’ gebruiken voor hulp aan Suriname, dat zwaar getroffen is door de coronapandemie. Het geld wordt onder meer besteed aan zuurstofapparaten, mobiele koelboxen en om zorgverleners te trainen, zo staat in een dinsdag gepubliceerde verklaring op de website van Giro555. Het aantal besmettingen in Suriname stijgt snel door de opkomst van de Gamma-variant (voorheen bekend als de ‘Braziliaanse’ variant) van het virus, waardoor de gezondheidszorg verder onder druk komt te staan. Ook kampt het land met een tekort aan vaccins.

Volgens een Giro555-woordvoerder wordt 250.000 euro besteed aan de coronabestrijding in Suriname en kan dit bedrag verder oplopen. Tot 28 mei werd zo’n vijf miljoen euro opgehaald door de Samenwerkende Hulporganisaties voor de wereldwijde bestrijding van corona. Hoe hoog dit bedrag nu is, kan de woordvoerder nog niet zeggen. Naast apparatuur en training zal met het geld in Suriname een voorlichtingscampagne worden opgezet over het vaccineren. Die moet op radio, tv en sociale media gaan verschijnen.

Eind mei kondigde het ministerie van Volksgezondheid aan dat Nederland tot 750.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname gaat sturen om het land uit de crisis te helpen. Deze kunnen vanaf juli geleverd worden. Maandag werd bekend dat daarbovenop nog 90.000 doses, inclusief naalden en spuiten, woensdag naar Suriname worden gevlogen en direct zullen worden gezet.

NRC volgt deze week enkele dagen een medisch team uit Nederland dat helpt in Suriname. Lees hier deel 2 over wachtrijen voor een vaccinatie en jonge patiënten in het ziekenhuis

Viroloog Marion Koopmans, GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet en Giro555-actievoorzitter Suzanne Laszlo bij de start van de Giro555-campagne. Foto Sem van der Wal / ANP

Raad voor Cultuur: snel meer bezoekers bij culturele activiteiten

Bij culturele activiteiten moeten zo snel mogelijk meer bezoekers toegelaten worden. Dat schrijft de Raad voor Cultuur (RvC) dinsdag in een advies aan minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66). Volgens de Raad is de culturele sector „onevenredig hard geraakt door de coronacrisis” en moet de minister daarom op korte termijn de sector ondersteunen, onder meer door de steunmaatregelen te verlengen en publiek te motiveren om weer culturele evenementen te gaan bezoeken.

In theaters, musea en bioscopen zijn volgens de huidige coronamaatregelen 50 bezoekers welkom, mits de anderhalvemeterregel gehandhaafd kan worden. Voor zalen met meer dan 1.000 zitplaatsen geldt een maximum van 250 gasten. De RvC denkt dat dit aantal snel omhoog kan: „Vorig jaar zomer zijn al diverse protocollen ontwikkeld, waarmee dit veilig kan”. Ook de resultaten van de Fieldlab-evenementen kunnen hierbij volgens RvC van pas komen.

De raad vraagt de minister daarnaast om het testen bij culturele evenementen „niet langer dan noodzakelijk” in te zetten, omdat dit voor sommigen een drempel zou kunnen zijn voor een bezoek.

Japan houdt journalisten tijdens Olympische Spelen in de gaten

Journalisten die deze zomer verslag doen van de Olympische Spelen in Tokio zullen nauwlettend in de gaten gehouden worden door de organisatie. Zo moet worden voorkomen dat zij voorgeschreven locaties als hotels en sportstadions verlaten en zo bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. De maatregel werd dinsdag aangekondigd door Spelen-voorzitter Seiko Hashimoto, melden internationale persbureaus. Volgens AFP zullen journalisten worden gevolgd via GPS.

De Olympische Spelen in Japan staan onder grote druk door de coronacrisis in het Aziatische land. Een meerderheid van de bevolking wil dat het evenement wordt afgelast, uit vrees voor meer coronabesmettingen en een hogere druk op medische voorzieningen. Buitenlandse toeschouwers zijn niet welkom en er moet nog een besluit genomen worden of publiek überhaupt de stadions in mag.

Niet alleen voor journalisten gelden strenge regels, ook sporters moeten voldoen aan maatregelen om deel te kunnen nemen aan het toernooi. Deze regels zijn overigens nog lang niet altijd even duidelijk, tot zorg van de Nederlandse delegatie voor de Spelen. Vanwege de strenge regels voor niet-gevaccineerden ziet handbalster Yvette Broch af van deelname, zo vertelde ze aan NRC.

De Covid-regels voor sporters en staf op de Olympische Spelen zijn lang niet altijd even duidelijk. Lees hier hoe TeamNL met de situatie omgaat

Journalisten aan het werk in het Nationale Stadion in Tokio tijdens een testevenement voor de Olympische Spelen in Tokio. Foto Charly Triballeau / AFP

Run op Janssen-vaccins na stroomstoring GGD Utrecht

De GGD Utrecht heeft maandagavond in twee uur tijd 1.200 mensen ingeënt met het Janssen-vaccin. Bij de priklocatie in Nieuwegein waren de vaccins door een stroomstoring ontdooid en moesten zo snel mogelijk ‘opgeprikt’ worden. Het nieuws verspreidde zich snel en binnen korte tijd stonden er honderden mensen te wachten bij de vaccinatiestraat, in de hoop gevaccineerd te worden zonder afspraak. „De rij bij Lowlands is er niks bij”, liet een wachtende weten aan RTV Utrecht.

De oorzaak van de stroomstoring was een kapotte waterleiding, waardoor de koelkasten waarin de vaccins worden bewaard uitvielen. Om verspilling te voorkomen besloot de GGD de prikken daarom zo snel mogelijk te zetten. De eerste paar honderd vaccins gingen volgens de richtlijnen van het RIVM naar medewerkers van de GGD en hulpverleners in de regio Utrecht. Hierop verspreidde het nieuws zich via Whatsapp-groepen en sociale media en trokken honderden mensen naar de vaccinatiestraat in de hoop een prik te scoren. Volgens de GGD stonden er „binnen een half uur zeker 400 mensen” voor de deur.

De GGD is tot na middernacht bezig geweest met prikken zetten. Het is niet duidelijk wat de onvoorziene prikactie betekent voor mensen die de komende dagen een afspraak hebben bij de betreffende vaccinatiestraat, maar door de koelproblemen waren afspraken van maandag al verplaatst naar andere priklocaties in de regio.

LCH: Mondkapjesdeal Sywert van Lienden was onnodig

De deal die Sywert van Lienden sloot met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) was onnodig. Dat heeft Rob van der Kolk, coördinator van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), maandagavond gezegd in het programma Met het Oog op Morgen van NPO Radio 1. Volgens Van der Kolk, die met het LCH nauw betrokken was bij de aanschaf van mondkapjes voor het Nederlandse zorgpersoneel, was er ten tijde van de inmiddels beruchte mondkapjesdeal al genoeg beschermingsmateriaal geregeld.

Dat het ministerie toch besloot mondkapjes van Van Lienden aan te schaffen, kwam volgens Van der Kolk mede door druk vanuit de media, geuit door onder meer Van Lienden zelf. „Wij hadden alles al geregeld en toen maakte hij die afspraak nog met het ministerie”, aldus Van der Kolk. „Wat ons betreft was het niet nodig, maar VWS wilde meer zekerheid en dus meer mondkapjes.”

Ook zegt de coördinator van het LCH, tevens directeur van het AMC Amsterdam, dat Van Lienden loog over een ondertekende geheimhoudingsverklaring. Alle betrokkenen ondertekenden die verklaring, waarin stond dat zonder winstoogmerk gewerkt zou worden. Ook Van Lienden zei de verklaring getekend te hebben, terwijl dat op dat moment niet waar was. Van Lienden, die met zijn organisatie actief was in hetzelfde gebouw als het LCH, werd later door de beveiliging uit het pand gezet nadat hij zich niet aan de veiligheidsregels hield.

Uit publicaties van De Volkskrant en Follow The Money bleek dat Van Lienden met twee compagnons circa twintig miljoen euro overhield aan een deal die hij sloot met het ministerie van Volksgezondheid voor de import van mondkapjes uit China. Naar buiten toe zei de ondernemer echter dat hij er niets aan over had gehouden.

Twitter avatar NPORadio1 NPO Radio 1 Zonder winstoogmerk, dat was de afspraak. ‘’Ik werd verwittigd dat zij er waren en dat ze die brief niet ondertekend hadden. Ik liep naar buiten en dacht dit is niet pluis.‘’ Zegt Rob van der Kolk van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen in @oogopmorgen over @Sywert van Lienden. https://t.co/a7cDTqbKoH

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rondom de wereldwijde coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van maandag 7 juni:

 • Het demissionaire kabinet heeft de financiële steun aan de cultuursector verlengd. Voor het derde kwartaal van dit jaar maakt het nog zo’n 147 miljoen euro vrij, aldus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat geld gaat onder meer naar kunstenaars en lokale en regionale culturele instellingen.
 • In de ziekenhuizen lagen maandagmiddag 993 coronapatiënten. Dat zijn er vijf minder dan een dag eerder. Bij het RIVM werden van zondag- op maandagmiddag 1.490 positieve coronatests gemeld en drie sterfgevallen als gevolg van het coronavirus.
 • De Amerikaanse farmaceut Moderna heeft maandag een aanvraag ingediend bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om ook kinderen van 12 jaar en ouder te prikken met het eigen coronavaccin. Moderna concludeerde op basis van eigen onderzoek dat het middel veilig en effectief is onder tieners.
 • Ongeveer 21.000 mensen tussen de 60 en 64 jaar oud die eerder een coronavaccinatie weigerden, maakten het afgelopen weekend alsnog een afspraak om een prik te halen. Mogelijk zagen die mensen eerder af van een prik met het AstraZeneca-vaccin en maakten ze nu alsnog een afspraak omdat ze in aanmerking komen voor een inenting met de middelen van Pfizer/BioNTech of Moderna.
 • Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is 95 procent van alle 1.438 Nederlandse middelbare scholen sinds maandag weer open. Scholen die niet opengaan, doen dat veelal uit vrees dat leerlingen besmet raken met het coronavirus en dit doorgeven aan docenten.
Lees hier het volledige blog van maandag 7 juni terug