Laatste nieuws coronacrisis

Kabinet verlengt financiële steun aan culturele sector

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus van maandag 7 juni is gesloten. Volg het laatste nieuws in het nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 LCH: Mondkapjesdeal Sywert van Lienden was onnodig

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Het demissionaire kabinet heeft de financiële steun aan de cultuursector verlengd. Voor het derde kwartaal van dit jaar maakt het nog zo’n 147 miljoen euro vrij, aldus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat geld gaat onder meer naar kunstenaars en lokale en regionale culturele instellingen.
 • In de ziekenhuizen lagen maandagmiddag 993 coronapatiënten. Dat zijn er vijf minder dan een dag eerder. Bij het RIVM werden van zondag- op maandagmiddag 1.490 positieve coronatests gemeld en drie sterfgevallen als gevolg van het coronavirus.
 • De Amerikaanse farmaceut Moderna heeft maandag een aanvraag ingediend bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om ook kinderen van 12 jaar en ouder te prikken met het eigen coronavaccin. Moderna concludeerde op basis van eigen onderzoek dat het middel veilig en effectief is onder tieners.
 • Ongeveer 21.000 mensen tussen de 60 en 64 jaar oud die eerder een coronavaccinatie weigerden, maakten het afgelopen weekend alsnog een afspraak om een prik te halen. Mogelijk zagen die mensen eerder af van een prik met het AstraZeneca-vaccin en maakten ze nu alsnog een afspraak omdat ze in aanmerking komen voor een inenting met de middelen van Pfizer/BioNTech of Moderna.
 • Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is 95 procent van alle 1.438 Nederlandse middelbare scholen sinds maandag weer open. Scholen die niet opengaan, doen dat veelal uit vrees dat leerlingen besmet raken met het coronavirus en dit doorgeven aan docenten.

GGD-storing die leidde tot wachtrijen na uren verholpen

De landelijke storing in een systeem van de GGD, die maandag op verschillende plekken in het land zorgde voor lange wachtrijen voor vaccinatielocaties, is iets voor 18.00 uur opgelost. Dat bevestigt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR na berichtgeving van de NOS. In Groningen, Eindhoven en Amsterdam moesten mensen door de storing soms urenlang wachten voor ze gevaccineerd konden worden.

Of de storing ertoe heeft geleid dat mensen niet zijn gevaccineerd of niet zijn komen opdagen voor een afspraak, is volgens de woordvoerder nog niet duidelijk. Zij stelt dat het probleem wordt geëvalueerd en dat de verschillende GGD’s hun best doen iedereen die vandaag op de lijst stond „geprikt te krijgen”. De oorzaak van de storing is eveneens onbekend.

Wachtrijen voor een vaccinatiecentrum in Amsterdam. Foto Paulo Amorim/Sipa USA

Kabinet verlengt financiële steun aan culturele sector

Het demissionaire kabinet verlengt de financiële steun aan de culturele sector. Voor het derde kwartaal van dit jaar is ruim 147 miljoen euro vrijgemaakt, zo schrijft demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld gaat onder meer direct naar kunstenaars, lokale en regionale culturele instellingen en instellingen die subsidies via de Erfgoed- of Rijkscultuurfondsen krijgen.

Het huidige steunpakket voor de cultuursector bestreek de eerste twee kwartalen van 2021 en had een waarde van 414 miljoen euro. Volgens Van Engelshoven maakte de sector sinds het begin van de coronapandemie aanspraak op 2 miljard euro aan coronasteun. Ongeveer 900 miljoen daarvan kwam uit speciale steunpakketten voor de cultuursector; de overige 1,1 miljard uit de generieke steunpakketten voor bedrijven en instellingen. De financiële hulp aan zelfstandig ondernemers (de TOZO-regeling) is niet in deze berekening meegenomen.

De ‘Taskforce culturele en creatieve sector’, die belangenbehartigers van de cultuursector vertegenwoordigt en met het demissionaire kabinet overleg voert over coronasteun, stelde in januari dat de culturele sector tot 1 juli dit jaar zeker 4,5 miljard euro aan inkomsten misloopt: beduidend meer dan de 2 miljard euro aan ontvangen steun. Directeur van de Museumvereniging Mirjam Moll stelde eerder tegen NRC dat de sector nauwelijks reserves heeft om dat verschil op te vangen. „Dat betekent dat de nood hoog is.”

Lees ook: Heropening cultuur: ‘Zo gaan we toch een beetje goed de zomer in’

Kunst in het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Foto Marco de Swart/ANP

Hof stelt Belgische staat in gelijk: toch wettelijke basis voor coronaregels

De Belgische coronamaatregelen hebben momenteel wel degelijk voldoende wettelijke basis. Dat heeft het Hof van Beroep in Brussel maandag geoordeeld. Eind maart oordeelde de Brusselse rechtbank dat een wettelijke basis voor de in oktober ingevoerde maatregelen, waaronder een avondklok, een mondkapjesplicht en het sluiten van sommige sectoren, ontbrak. De Belgische overheid moest alle coronaregels binnen dertig dagen opheffen op straffe van een boete van 5.000 euro per dag.

De maatregelen werden ingevoerd onder de zogenoemde wet op civiele veiligheid van 2007 en twee andere wetten die bedoeld zijn voor rampsituaties. De verantwoordelijke minister heeft dankzij deze wetten de mogelijkheid om snel beslissingen te nemen in tijden van crisis, maar twee mensenrechtenorganisaties stelden dat de wetten geen goede juridische basis legden voor de maatregelen en spanden een zaak aan.

Het Brusselse hof oordeelt nu dus dat de maatregelen wel een wettelijke basis hadden en verwijst daarvoor naar eerdere uitspraken van de Raad van State. Dat college verwierp eerder twee arresten in zaken die waren aangespannen over de sluiting van de horeca en de invoering van de avondklok, omdat ze de fundamentele grondrechten niet zouden schenden.

Het hof stelde overigens wel dat het ingrijpen in grondrechten middels een ministerieel besluit, en de mogelijkheid daarop straffen op te leggen, mogelijk in strijd met de grondwet. Die kwestie ligt momenteel voor bij het Grondwettelijk Hof. Het is niet bekend wanneer dat hof met een uitspraak komt.

Lees ook: Rechtbank verplicht Belgische staat coronamaatregelen op te heffen

De Belgische premier Alexander De Croo tijdens een coronapersconferentie op 4 juni. Foto Johanna Geron/AP

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis blijft onder de duizend

Er liggen maandag 993 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zondag waren voor het eerst sinds 6 oktober minder dan duizend patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen opgenomen. Op de intensive cares worden 343 mensen die lijden aan Covid-19 verpleegd. Op de andere verpleegafdelingen zijn 650 bedden bezet door coronapatiënten.

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn bij het RIVM 1.490 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 106 minder dan een dag eerder. Drie mensen zijn overleden aan Covid-19. Het betekent niet dat ze in de afgelopen 24 uur zijn overleden, die informatie wordt vaak met vertraging verwerkt.

Moderna wil goedkeuring EU voor vaccineren tieners

Farmaceut Moderna heeft maandag een aanvraag ingediend bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om zijn coronavaccin ook aan kinderen van 12 jaar en ouder toe te dienen.

Het bedrijf heeft maandag ook in Canada een aanvraag ingediend om het vaccin goed te keuren voor tieners en wil dat ook in de Verenigde Staten en andere landen gaan doen. Bij de laatste proeven van de farmaceut kregen ongeveer 2.500 kinderen van 12 tot en met 17 jaar het Moderna-vaccin toegediend. Niemand van hen liep het coronavirus op en ze kregen geen ernstige bijwerkingen. Het bleef beperkt tot onder meer hoofdpijn, vermoeidheid en pijn op de prikplek.

Het EMA keurde eerder het vaccin van Pfizer/BioNTech goed voor tieners. Meerdere Europese landen, zoals Duitsland en Polen, hebben daarna besloten om jongeren vanaf 12 jaar te gaan vaccineren. Nederland wacht met een besluit tot de Gezondheidsraad een advies heeft uitgebracht.

De 14-jarige Audrey Vakker uit het Amerikaanse Virginia krijgt een vaccin toegediend. Foto Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Landelijke storing zorgt voor rijen bij vaccinatielocaties

Een landelijke storing in het afsprakensysteem van de GGD zorgt maandagmiddag voor lange rijen bij meerdere vaccinatielocaties in het land. Een woordvoerder van de landelijke GGD kan niet precies zeggen wat het probleem is, maar meldt dat de storing vanmiddag nog wordt opgelost. Of bij vaccinatielocaties een rij ontstaat, is afhankelijk van de drukte. De GGD probeert iedereen die vandaag een vaccinatieafspraak heeft te prikken.

Het Dagblad van het Noorden meldt dat buiten evemenentencentrum Martiniplaza tientallen mensen wachten tot ze naar binnen mogen. De wachttijd zou opgelopen zijn tot meer dan een half uur.

Ook in Amsterdam staan mensen in de rij. Bij de vaccinatielocatie Afas Amsterdam staan volgens mensen op Twitter honderden mensen te wachten. Zij zouden te horen hebben gekregen dat iedereen vandaag nog geprikt kan worden en de locatie langer openblijft.

Twitter avatar EgbertBorn Egbert Born Storing alle 4 locaties #coronavaccinatie Amsterdam. Honderden in rij bij AFAS/Arena, wachttijd minimaal anderhalf uur.
@AT5 , #GGD #storing https://t.co/NVjQ3lUJbP
Twitter avatar BirgitWarnas Birgit Warnas @YorickB enorme rij bij priklocatie Afas Amsterdam. Werd net omgeroepen dat het komt door computerstoring GGD. Er wordt nog wel handmatig gewerkt maar gaat lang duren en ze blijven langer open. Ik wacht wel.

Prominente briefschrijvers vragen G7 vaccinaties arme landen te betalen

In 2021 is het „tijd voor een keerpunt in internationale samenwerking”: er is wereldwijde solidariteit nodig, zeker van de zeven welvarendste landen, om ervoor te zorgen dat de gehele wereldbevolking toegang heeft tot coronavaccins. Meer dan tweehonderd politici en prominente figuren hebben de G7-landen opgeroepen twee derde van de kosten voor wereldwijde vaccinatie en eerlijke distributie van doses op zich te nemen. In totaal is daarvoor zo’n 66 miljard dollar (omgerekend zo’n 55 miljoen euro) nodig, schrijven zij in een brief.

Ook moet het samenwerkingsverband zich inzetten voor het uitbreiden van de productie van vaccins en een eerlijke verdeling daarvan. Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Canada komen dit weekend samen voor een top. Onder meer de Britse oud-premiers Tony Blair en Gordon Brown, oud-premier Jan-Peter Balkenende, Afrikaanse politici en de voormalig VN-baas Ban Ki-moon ondertekenden de brief.

Het document werd ingezien door internationale persbureaus en kranten, die daaruit maandag publiceren. Betalen voor de gelijke vaccinatie voor iedereen, ook in de ontwikkelingslanden, is volgens de auteurs „geen liefdadigheid, maar een vorm van zelfbescherming om te voorkomen dat het virus zich opnieuw verspreidt, muteert en terugkeert. Dit virus is een bedreiging voor ons allemaal.”

Verder dringen de briefschrijvers aan op een gezamenlijk plan voor het herstel van volksgezondheid en de economie na de crisis. Daarbij moet duurzaamheid hoog in het vaandel staan, citeert de Britse krant The Guardian. De ontmoeting van de G7-landen vindt plaats in Londen. De huidige Britse regeringsleider Boris Johnson nam zondag ook al een voorschot op de top en liet aan de pers weten dat vaccinaties voor hem een belangrijk onderwerp waren.

Britten halsoverkop terug uit Portugal, geen nieuwe besmettingen op Malta

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

 • Grote onvrede en frustraties bij Britten die op vakantie zijn in Portugal, meldt persbureau Reuters. Zij moesten dit weekend halsoverkop naar huis vliegen, omdat het Verenigd Koninkrijk het reisadvies voor Portugal heeft aangepast. Wie terugkeert uit het zuidelijke land moet vanaf dinsdagochtend tien dagen in quarantaine en twee testen ondergaan. Veel Britten besloten daarom hun vakantie in te korten en naar huis te vliegen. Het zorgde voor lange wachtrijen bij de luchthaven van Faro in de Algarve, een populaire vakantiebestemming voor Britten. Wie voor dinsdagochtend terug is in het VK heeft nog geen last van de nieuwe maatregelen.
 • Malta heeft maandag geen nieuwe positieve coronatests geregistreerd, meldt persbureau Reuters. Dat is voor het eerst in elf maanden tijd. Gezondheidsminister Chris Fearne waarschuwde de inwoners wel om waakzaam te blijven en te voorkomen dat het virus weer opleeft. De laatste keer dat Malta geen nieuwe besmettingen telde, was 25 juli 2020. Daarna is het aantal geleidelijk gestegen. De piek lag in maart op zo’n vijfhonderd besmettingen op een dag. Al weken gaat het om een paar besmettingen per etmaal. De helft van de Maltese bevolking is inmiddels gevaccineerd.
 • De Indonesische overheid heeft extra zorgpersoneel naar de eilanden Java en Madura gestuurd, vanwege de druk op ziekenhuizen daar. Dat heeft de minister van gezondheid Budi Gunadi Sadikin maandag gemeld, schrijft persbureau Reuters. Het aantal coronabesmettingen neemt in sommige Indonesische regio’s toe. Ziekenhuizen op Java en Madura zouden op 90 procent van hun capaciteit zitten. Experts maken zich zorgen om een grotere verspreiding van het virus, nadat veel moslims heen en weer hebben gereisd door het land na afloop van de ramadan. Indonesië heeft 72.000 IC-bedden beschikbaar. 31.000 daarvan zijn momenteel bezet, tegen 22.000 een maand eerder.

Britten stonden dit weekend lang in de rij om naar huis te vliegen vanuit de luchthaven van Faro. Foto Pedro Nunes/Reuters

21.000 mensen tussen de 60 en 64 jaar maakten alsnog prikafspraak

Zo’n 21.000 mensen tussen de 60 en 64 jaar die eerder nog geen vaccinatie hebben gekregen, hebben afgelopen weekend een afspraak gemaakt bij een GGD-locatie. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maandagochtend bekendgemaakt.

Het gaat om een groep die zich eerder via de huisarts kon laten vaccineren, maar een deel van dat leeftijdscohort heeft destijds geen prikafspraak gemaakt. Mogelijk zagen die mensen af van een vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca.

Het RIVM concludeerde eerder al dat de vaccinatiebereidheid in de groep 60 tot 64 jaar - zo’n één miljoen mensen - ongeveer 90 procent is. Daarbij is niet duidelijk of men ook bereid was het middel van AstraZeneca toegediend te krijgen. Bij de extra prikmogelijkheid die dit weekend werd ingesteld, kunnen mensen uit deze groep bij de GGD het vaccin van Pfizer of Moderna kiezen.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge #Update - Van de ruim 1 miljoen 60- tot 64-jarigen hebben zo’n 21.000 mensen afgelopen weekend een afspraak gemaakt bij de @GGDGHORNL. ⤵️ https://t.co/vrN6v16RFj

Iedereen geboren in 1956 t/m 1960 kreeg tot nu AstraZeneca via de huisarts. Een veilig en effectief vaccin voor deze leeftijden. Wie in deze groep nog geen prik heeft gehad, kan nu ook online een afspraak maken bij de GGD en Pfizer of Moderna kiezen. 👉 https://t.co/Lbi1lFTAp8 pic.twitter.com/Gr7c3j9bMb

— Hugo de Jonge (@hugodejonge) June 5, 2021

Medewerkers van de GGD Brabant Zuidoost zetten coronavaccins in een locatie in Helmond. Foto Rob Engelaar/ANP/Hollandse Hoogte

Leeuwen blijven in Artis dankzij anonieme gift twee filantropen

Bezoekers van Artis kunnen ook in de toekomst de leeuwen blijven bewonderen. Het Amsterdamse dierenpark maakt maandag bekend dat twee anonieme filantropen met een gift ervoor hebben gezorgd dat er genoeg geld is voor een nieuw leeuwenverblijf. Daarmee is het vertrek van de twee leeuwinnen en één mannelijke leeuw van de baan. In januari berichtte Artis dat de leeuwen zouden vertrekken naar een dierentuin in Zuid-Frankrijk, maar het Franse park trok zich op het laatste moment terug. Sindsdien sprak Artis met andere dierentuinen en partijen.

Door de economische schade van de coronacrisis had Artis niet genoeg inkomsten om een nieuw leeuwenverblijf, met een prijskaartje van vier miljoen euro, te bekostigen. Toen de deal met de Franse dierentuin om de leeuwen over te nemen afketste, kreeg Artis naar eigen zeggen veel reacties. In een verklaring laat het dierenpark weten dat er veel geld is ingezameld door bezoekers, „voor alle dieren in Artis”. De gift van de twee filantropen, die samen het benodigde bedrag voor het verblijf schenken, noemt directeur Rembrandt Sitorius ‘heel bijzonder’: „Zonder hen was dit onmogelijk en was Artis een toekomst tegemoet gegaan zonder leeuwen.” Het nieuwe verblijf wordt de komende jaren gebouwd, tot die tijd zijn de leeuwen te zien in hun huidige verblijf.

Ondanks de schenking is Artis nog niet uit de financiële zorgen. De tekorten van het park zijn, inclusief de bijdrage, opgelopen tot achttien miljoen euro. De publieke steuncampagne heeft tot nu toe 1,3 miljoen euro opgeleverd. Over de rest van de tekorten blijft Artis in gesprek met de gemeente Amsterdam en de Rijksoverheid. Ook kan het park weer inkomsten genereren, doordat het sinds 19 mei na zes maanden lockdown weer open mag voor publiek.

De leeuwen van Artis in hun verouderde blijf. Hier blijven ze de komende jaren tot de bouw van hun nieuwe verblijf voltooid is. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Productie hapert bij een op de vijf Nederlandse fabrieken door leveringsproblemen

Bijna een op de vijf Nederlandse fabrieken kampt in zekere mate met leveringsproblemen, waardoor de productie hapert. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek door de ING, die maandag is verschenen. Zei begin 2020 nog 5 procent van de bedrijven moeite te hebben de benodigde materialen binnen te krijgen, daar is dat nu 18 procent. Oorzaak van het tekort aan materialen is een wereldwijde schaarste, vooral van computerchips, elektronicacomponenten, plastics en bepaalde staalsoorten.

Volgens het ING-onderzoek zorgt de schaarste er in combinatie met hogere olie- en gasprijzen voor dat bedrijven veel extra kosten maken. Hierdoor staan de winstmarges dit jaar onder druk. De verwachting is dat fabrieken in de tweede helft van dit jaar weer meer produceren dan eind 2019 het geval was, al hangt dit af van de hoeveelheid productiematerialen die geleverd kunnen worden.

De wereldwijde schaarste blijft mede aanhouden doordat de vraag naar coronagerelateerde producten als thuiswerkvoorzieningen, fitnessproducten, fietsen en elektronica nog altijd groot is. Ook plaatsen bedrijven, met het oog op de leveringsproblemen en de behoefte aan buffervoorraden, ver vooruit. Dit leidt volgens de onderzoekers tot een verdere ordergroei. Daarnaast is er een schaarste aan containers en zijn havens door de grote in- en uitvoer overbelast. De blokkade van het Suez-kanaal, afgelopen maart, heeft deze logistieke problemen verergerd.

Ook het Limburgse VDL Nedcar heeft te maken met tekort aan chips. De autoindustrie hamstert chips alsof het toiletrollen zijn

VDL Nedcar is een van de bedrijven die door het chipstekort geraakt is. Foto Niels Wenstedt / ANPP

1985 en 1986 aan de beurt voor coronavaccinatie

Vanaf maandag 11.30 uur kunnen mensen die geboren zijn in 1985 en 1986 een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat heeft dinsdag demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) op Twitter gemeld. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Een afspraak maken kan via coronavaccinatie-afspraak.nl.

Demissionair minister Hugo de Jonge in de wachtruimte bij de GGD na zijn eerste vaccinatie. Foto Sem van der Wal/ANP

KiKa en KWF willen geen geld van Sywert van Lienden

Ook KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij) zal geen geld aannemen van opiniemaker Sywert van Lienden. Dat zegt een woordvoerder, die benadrukt dat de organisatie nog niet is benaderd door de ondernemer. „We staan er hetzelfde in als KWF. Het geld is volgens ons van de belastingbetaler en hij kan het het beste teruggeven.”

Van Lienden zei zondag in een interview bij Buitenhof dat geld dat hij verdiend heeft met de mondkapjesdeal een „maatschappelijke bestemming” moet krijgen. Hij zei 9 miljoen euro te gaan beleggen en met het rendement iets te gaan doen, onder meer voor „kankeronderzoek bij jonge mensen”. Zomaar terugstorten gaat niet, zei Van Lienden, want dan komt het geld in handen van „private-equitypartijen”.

KWF Kankerbestrijding liet zondag aan ANP weten geen geld van Van Lienden aan te zullen nemen, mocht hij van plan zijn dat te willen doneren. Het is geld dat toebehoort aan de belastingbetaler, vindt de organisatie. Ook KWF vindt dat hij het geld het beste kan terugstorten aan het ministerie van Volksgezondheid.

Lees ook: Sywert van Lienden roept vooral veel nieuwe vragen op in tv-interview

Spaanse voetballer Busquets positief getest, Thailand start massavaccinatie

 • De Spaanse voetballer Sergio Busquets is positief getest op het coronavirus, meldt de Spaanse voetbalbond RFEF op de website. De rest van de Spaanse EK-selectie is negatief getest. Busquets heeft het trainingskamp inmiddels verlaten en is in quarantaine, net als de mensen die met hem in contact zijn gekomen. Het is nog niet bekend of Busquets deel kan nemen aan de beginfase van het EK voetbal. Spanje speelt over een week de eerste wedstrijd tegen Zweden in Sevilla.
 • Thailand zet vanaf maandag vaart achter de vaccinatiecampagne. Na een langzame start wil de overheid deze maand 6 miljoen prikken zetten, meldt persbureau Reuters. Daarvoor zijn vaccins van AstraZeneca en Sinovac beschikbaar. Het land, dat meer dan 66 miljoen inwoners telt, verwacht deze week een contract met Pfizer/BioNTech te ondertekenen voor 20 miljoen vaccins. Het doel van de regering is om voor het eind van het jaar 70 procent van de bevolking volledig in te enten. Thailand kampt momenteel met een nieuwe opleving van het coronavirus. Deze derde golf is de heftigste tot nu toe: tachtig procent van de 179.688 geregistreerde besmettingen is afkomstig uit de afgelopen periode.
 • Duitsland en Polen starten maandag met het inenten van jongeren in de leeftijd vanaf twaalf jaar tegen het coronavirus met het vaccin van Pfizer/BioNTech. In Duitsland kunnen jongeren tussen de 12 en 16 jaar oud een prik krijgen, in Polen ligt de grens tussen 12 en 15 jaar. In Duitsland komt vanaf maandag daarnaast iedereen in aanmerking voor een vaccin. Het is niet meer nodig om kwetsbare groepen voorrang te geven, zei de minister van Volksgezondheid Jens Spahn vorige maand.

Het is niet bekend of Sergio Busquets de eerste wedstrijd van het EK kan voetballen. Foto Kiko Huesca/ EPA

Ministerie: 95 procent van de middelbare scholen weer volledig open

Bijna alle middelbare scholen in Nederland gaan maandag weer volledig open. Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap volgt zeker 95 procent van de 1.438 middelbare scholen de versoepelingen die het kabinet vorige maand aankondigde en per 31 mei ingingen. De scholen die niet opengaan, doen dit uit vrees dat leerlingen het coronavirus meebrengen en docenten besmetten. Uit een enquête van CNV Onderwijs bleek eerder al dat driekwart van de docenten niet op heropening voor de zomer zat te wachten.

De Onderwijsinspectie kreeg tot vrijdag 193 meldingen binnen van scholen die niet volledig over wilden gaan op fysiek onderwijs. De meldingen werden vaak gedaan over dezelfde scholen. Volgens het ministerie gaat het grootste deel van die scholen alsnog volledig open, nadat de Inspectie enkele gesprekken heeft gevoerd met de schoolbestuurders.

Op school hoeven leerlingen onderling geen anderhalve meter afstand te houden tot elkaar, maar wel tot de docent. Ook moeten ze twee keer per week een zelftest doen. De testen worden geleverd door de middelbare school, die deze gratis toegestuurd krijgt van de overheid.

Een klaslokaal van het Amsterdams Lyceum is weer gevuld met leerlingen. 95 procent van de middelbare scholen is weer volledig open. Foto Evert Elzinga / ANP

‘Ziekenhuizen boekten ondanks corona positieve resultaten in 2020’

De Nederlandse ziekenhuizen hebben in 2020 resultaten gehaald die vergelijkbaar zijn met het niet-coronajaar 2019. Dat maakt Intrakoop, een inkoopcoöperatie voor de zorg, maandag bekend. Uit de tot nu toe bekende jaarcijfers van 37 instellingen blijkt een gemiddelde winstmarge van 1,4 procent, hetzelfde als een jaar eerder. De gezamenlijke omzet van de ziekenhuizen steeg met 5,5 procent, naar 18,6 miljard euro.

De positieve cijfers komen grotendeels voort uit de steunmaatregelen die de overheid en verzekeraars instelden tijdens de coronacrisis. De zorgverzekeraars keerden in 2020 een continuïteitsbijdrage uit van in totaal zo’n vier miljard euro, om de extra kosten die vanwege de pandemie werden gemaakt te compenseren. Bij de onderzochte instellingen is het ziekteverzuim toegenomen, meldt Intrakoop: dat steeg van 5,3 procent in 2019 naar 5,6 procent. Volgens de organisatie is dat de sterkste toename van verzuim in negen jaar tijd. Ook de totale personeelskosten zijn gestegen, met 7,4 procent.

Het Financieele Dagblad schrijft maandag een analyse van de financiële cijfers. Voorwaarde voor de coronasteun was dat de ziekenhuizen en de verzekeraars opnieuw zouden overleggen in het geval van ‘bovenmatige’ winsten. Volgens de krant zullen de marges die nu behaald zijn impact hebben op de lopende gesprekken over vergoedingen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de koepelorganisatie van zorgverzekeraars, laat aan het FD weten dat er nog geen totaalbeeld is over 2020. De analyse van Intrakoop beslaat instellingen die samen goed zijn voor 61 procent van de inkomsten uit de sector. Pas als de volledige impact van corona op de ziekenhuizen en de financiën duidelijk is, zal ZN kijken of terugbetalingen nodig zijn.

Alle GGD’s zetten vanaf vandaag stempel in ‘het gele boekje’

Alle GGD’s zetten vanaf maandag op verzoek een stempel in het zogenaamde ‘gele boekje’ na een coronavaccinatie. Bij veel priklocaties gebeurde dat al, maar nog niet bij allemaal.

Mensen die al gevaccineerd zijn, maar nog geen stempel in het inentingsboekje hebben, kunnen die vanaf maandag ook krijgen. Daarvoor moeten ze met hun vaccinatieregistratie naar de GGD-locatie gaan. De dienst raadt mensen aan om ook de registratiekaart van de vaccins bij het boekje te houden.

Het gele boekje is een officieel en internationaal erkend vaccinatiebewijs van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het dient tijdens reizen als bewijs van vaccinatie. Er was nog geen vast beleid voor het gebruik van het boekje na het zetten van een coronavaccinatie. Ook geldt het nog niet als officieel bewijs voor wie nu naar het buitenland reist. Landen kunnen nog steeds een negatieve test eisen bij aankomst, bijvoorbeeld.

De Europese Unie werkt momenteel aan het invoeren van een digitale reispas. Daarmee moet het straks mogelijk zijn om binnen de EU te reizen als iemand is gevaccineerd, negatief is getest of immuniteit heeft verworven door een recente besmetting met het coronavirus.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij omtrent de coronapandemie in het binnen- en buitenland. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag 6 juni:

 • Sywert van Lienden, die aan het begin van de coronapandemie miljoenen verdiende aan een omstreden mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid, gaf zondag voor het eerst publiekelijk zijn visie op die deal. In Buitenhof erkende hij fouten te hebben gemaakt, maar zei hij ook dat de winst (hoewel „excessief veel” en „onuitlegbaar”) wel rechtmatig is verdiend.
 • Marokko heeft aangekondigd per 15 juni de vliegvelden te heropenen, om het staatsburgers in het buitenland makkelijker te maken om Marokko te bezoeken. Ook mensen met een andere nationaliteit mogen Marokko in, mits ze een negatieve testuitslag bij zich hebben of gevaccineerd zijn.
 • Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stond zondagmiddag op 998. Voor het eerst sinds oktober liggen daarmee minder dan duizend mensen in het ziekenhuis als gevolg van het coronavirus. Verder registreerde het RIVM tussen zaterdag- en zondagmiddag 1.596 nieuwe positieve coronatests.
 • De Verenigde Staten hebben zondag bekendgemaakt een lading van 750.000 coronavaccins te zullen doneren aan Taiwan. De schenking is onderdeel van president Bidens plan om miljoenen prikken te leveren aan landen waar vaccintekorten heersen.
Lees hier het volledige blog van gisteren terug