Canadese politie: dodelijke aanrijding was anti-islamitische aanslag

Ontario Een 20-jarige man is aangehouden op verdenking van viervoudige moord. Hij zou een familie opzettelijk hebben aangereden tijdens een avondwandeling omdat ze moslims waren.
Mensen leggen bloemen bij de plek in London, in de Canadese provincie Ontario, waar zondag een moslimfamilie opzettelijk werd aangereden door een automobilist, waarbij vier mensen omkwamen.
Mensen leggen bloemen bij de plek in London, in de Canadese provincie Ontario, waar zondag een moslimfamilie opzettelijk werd aangereden door een automobilist, waarbij vier mensen omkwamen. Foto Carlos Osorio / Reuters

Vier leden van een Canadese moslimfamilie zijn zondag omgekomen en een vijfde is zwaar gewond geraakt toen een man opzettelijk met een voertuig op hen inreed in de stad London, in de provincie Ontario. De 20-jarige vermoedelijke dader is korte tijd later aangehouden door de politie. Hij wordt beschuldigd van een anti-islamitisch haatmisdrijf.

In Canada is met afschuw gereageerd op de aanslag, tegen een familie die een avondwandeling maakte. Een 74-jarige vrouw, een 46-jarige man, een 44-jarige vrouw en een 15-jarig meisje kwamen om toen een zwarte pickup-truck bij een kruispunt met grote snelheid de stoep opreed en hen aanreed. Een 9-jarige jongen ligt met erstige verwondingen in een ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar.

„Er is bewijs dat dit een geplande daad was met voorbedachten rade, gemotiveerd door haat”, zei Paul Waight van de politie van London. „We geloven dat de slachtoffers als doelwit werden gekozen omdat ze moslims waren.”

De verdachte, Nathaniel Veltman, een inwoner van London, werd ongeveer tien minuten na de aanslag zonder incident gearresteerd op een parkeerterrein van een winkelcentrum op zeven kilometer van het kruispunt. Volgens de politie kende hij de slachtoffers niet. Hij wordt beschuldigd van viervoudige moord en een poging tot moord.

Kogelvrij vest

Over de verdachte is weinig bekend. Hij had geen strafblad, maar zou wel elders met de politie in aanraking zijn geweest. Volgens de politie droeg hij bij zijn arrestatie een kledingstuk dat leek op een kogelvrij vest. Er zijn vooralsnog geen profielen van hem gevonden op sociale media, die inzicht zouden kunnen verschaffen in zijn motieven. Er zijn volgens de politie geen aanwijzingen van lidmaatschap van haatgroepen. De politie heeft niet gezegd waarom ze gelooft dat de verdachte uit haat handelde.

Mogelijk wordt hij aangeklaagd wegens terrorisme. Om een verdachte wegens terrorisme te veroordelen moet worden aangetoond dat de aanval ideologisch was gemotiveerd en bedoeld was om mensen te intimideren.

De aanslag is de dodelijkste tegen moslims in Canada sinds 2017, toen een schutter zes mensen doodschoot en vijf anderen ernstig verwondde in een moskee in Quebec-Stad. Volgens de National Council of Canadian Muslims zijn er tussen 2013 en 2019 meer dan dertig incidenten geweest van fysiek geweld tegen moslims in het land. Volgens Mutafa Farooq van de organisatie is in Canada sprake van „systematische islamofobie”. Hij roept op tot hardere aanpak van groepen die anti-moslimhaat uitdragen.

De Canadese premier Justin Trudeau zei „met afschuw vervuld” te zijn over de aanslag. „Tot de moslimgemeenschap van London en moslims in het land: weet dat we aan jullie zijde staan”, aldus Trudeau op Twitter. „Er is geen plaats voor islamofobie in onze gemeenschappen. Deze haat is verraderlijk en verachtelijk - en moet stoppen.”

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau I’m horrified by the news from London, Ontario. To the loved ones of those who were terrorized by yesterday’s act of hatred, we are here for you. We are also here for the child who remains in hospital - our hearts go out to you, and you will be in our thoughts as you recover.

Islamitische inwoners van London toonden zich geschokt. „Iedereen gilde en huilde” zei Torpeky Khan, een vriendin van de familie, tegen de omroep CBC over het moment dat ze het nieuws hoorde. „We hebben ons land verlaten om naar Canada te komen om veilig te zijn, maar we zijn niet veilig.”

Politiechef Stephen Williams zei maandag te begrijpen dat „deze gebeurtenis angst en paniek kan veroorzaken in de gemeenschap, vooral in de islamitische gemeenschap”. Premier van Ontario Doug Ford schreef in een reactie dat „er geen plaats is voor haat en islamofobie” in de provincie en roept op tot gerechtigheid voor de slachtoffers.

Twitter avatar fordnation Doug Ford Hate and Islamophobia have NO place in Ontario. Justice must be served for the horrific act of hatred that took place in London, Ontario yesterday. My thoughts and prayers are with the families and friends during this difficult time. These heinous acts of violence must stop.

Dit bericht is om 5.00 uur geactualiseerd met meer informatie over de aanval, de vermoedelijke dader en de reacties.