Britten halsoverkop terug uit Portugal, geen nieuwe besmettingen op Malta

Britten stonden dit weekend lang in de rij om naar huis te vliegen vanuit de luchthaven van Faro.
Britten stonden dit weekend lang in de rij om naar huis te vliegen vanuit de luchthaven van Faro. Foto Pedro Nunes/Reuters

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

  • Grote onvrede en frustraties bij Britten die op vakantie zijn in Portugal, meldt persbureau Reuters. Zij moesten dit weekend halsoverkop naar huis vliegen, omdat het Verenigd Koninkrijk het reisadvies voor Portugal heeft aangepast. Wie terugkeert uit het zuidelijke land moet vanaf dinsdagochtend tien dagen in quarantaine en twee testen ondergaan. Veel Britten besloten daarom hun vakantie in te korten en naar huis te vliegen. Het zorgde voor lange wachtrijen bij de luchthaven van Faro in de Algarve, een populaire vakantiebestemming voor Britten. Wie voor dinsdagochtend terug is in het VK heeft nog geen last van de nieuwe maatregelen.
  • Malta heeft maandag geen nieuwe positieve coronatests geregistreerd, meldt persbureau Reuters. Dat is voor het eerst in elf maanden tijd. Gezondheidsminister Chris Fearne waarschuwde de inwoners wel om waakzaam te blijven en te voorkomen dat het virus weer opleeft. De laatste keer dat Malta geen nieuwe besmettingen telde, was 25 juli 2020. Daarna is het aantal geleidelijk gestegen. De piek lag in maart op zo’n vijfhonderd besmettingen op een dag. Al weken gaat het om een paar besmettingen per etmaal. De helft van de Maltese bevolking is inmiddels gevaccineerd.
  • De Indonesische overheid heeft extra zorgpersoneel naar de eilanden Java en Madura gestuurd, vanwege de druk op ziekenhuizen daar. Dat heeft de minister van gezondheid Budi Gunadi Sadikin maandag gemeld, schrijft persbureau Reuters. Het aantal coronabesmettingen neemt in sommige Indonesische regio’s toe. Ziekenhuizen op Java en Madura zouden op 90 procent van hun capaciteit zitten. Experts maken zich zorgen om een grotere verspreiding van het virus, nadat veel moslims heen en weer hebben gereisd door het land na afloop van de ramadan. Indonesië heeft 72.000 IC-bedden beschikbaar. 31.000 daarvan zijn momenteel bezet, tegen 22.000 een maand eerder.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 21.000 mensen tussen 60 en 64 jaar maakten alsnog prikafspraak