Alle GGD’s zetten vanaf vandaag stempel in ‘het gele boekje’

Alle GGD’s zetten vanaf maandag op verzoek een stempel in het zogenaamde ‘gele boekje’ na een coronavaccinatie. Bij veel priklocaties gebeurde dat al, maar nog niet bij allemaal.

Mensen die al gevaccineerd zijn, maar nog geen stempel in het inentingsboekje hebben, kunnen die vanaf maandag ook krijgen. Daarvoor moeten ze met hun vaccinatieregistratie naar de GGD-locatie gaan. De dienst raadt mensen aan om ook de registratiekaart van de vaccins bij het boekje te houden.

Het gele boekje is een officieel en internationaal erkend vaccinatiebewijs van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het dient tijdens reizen als bewijs van vaccinatie. Er was nog geen vast beleid voor het gebruik van het boekje na het zetten van een coronavaccinatie. Ook geldt het nog niet als officieel bewijs voor wie nu naar het buitenland reist. Landen kunnen nog steeds een negatieve test eisen bij aankomst, bijvoorbeeld.

De Europese Unie werkt momenteel aan het invoeren van een digitale reispas. Daarmee moet het straks mogelijk zijn om binnen de EU te reizen als iemand is gevaccineerd, negatief is getest of immuniteit heeft verworven door een recente besmetting met het coronavirus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Alle GGD’s zetten vanaf vandaag stempel in ‘het gele boekje’