Zeker 88 mensen omgekomen bij aanval op dorpen in Nigeria

Geweld Bij aanvallen in het noordwesten van Nigeria zijn deze week zeker 88 mensen gedood. De gouverneur van de deelstaat heeft financiële steun en extra veiligheidstroepen toegezegd.
De aanvallen vonden donderdag plaats in de staat Kebbi en sinds zaterdag komen hierover meer details naar voren.
De aanvallen vonden donderdag plaats in de staat Kebbi en sinds zaterdag komen hierover meer details naar voren. Foto Akintunde Akinleye/EPA

Bij aanvallen op acht dorpen in het noordwesten van Nigeria zijn zeker 88 mensen om het leven gekomen. Dat melden de lokale autoriteiten zondag, volgens internationale persbureaus. De aanvallen vonden donderdag plaats in de staat Kebbi en sinds zaterdag komen hierover meer details naar voren. De daders zouden afkomstig zijn uit aangrenzende deelstaten en stalen bij de aanvallen ook vee en ze vernielden gewassen. De gouverneur van de staat heeft zondag financiële steun en extra veiligheidstroepen in de regio toegezegd. Daarnaast vroeg hij de gemeenschappen om de vrede in het gebied te bewaren.

De afgelopen jaren nemen de aanvallen op gemeenschappen in het noordwesten van Nigeria toe. Hierdoor vluchten veel inwoners naar buurland Niger. Zo hebben zich volgens een rapport van vluchtelingenorganisatie UNHCR al zo’n 77.000 Nigeriaanse vluchtelingen gevestigd in de Maradi-regio in het zuiden van Niger. Dit zorgt ook in deze gebieden voor onrust en geweld.

Berucht zijn ook de massaontvoeringen van scholieren in deze regio in Nigeria, waarbij vaak losgeld wordt gevraagd. Zo ontvoerden gewapende milities dinsdag tientallen scholieren in de Nigeriaanse deelstaat Niger en begin maart werden er 279 meisjes ontvoerd bij een kostschool van de deelstaat Zamfara die grenst aan Kebbi. Het geweld in de regio zorgt voor een humanitaire crisis, stelde de Franse tak van Artsen Zonder Grenzen donderdag.